Nils Wibergs kontakter med ekobrottsling spelades in av polisen. Foto: Bildbyrån

Vd:n i polisens avlyssning: ”Du har blåst mig”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Polisens telefonavlyssning avslöjar hur Prioritet Finans vd Nils Wiberg själv ringer upp en ökänd ekobrottsling han har affärer med. Prioritets vd inser att hans bolag håller på att bli blåst på pengar.

Den 29 januari 2008, klockan sju minuter i tio på förmiddagen, ringer Prioritet Finans vd Nils Wiberg upp en ökänd ekobrottsling – som är belagd med näringsförbud.

Han säger:

– Du har blåst mig, du har blåst mig på sexhundra tusen nu.

Vad han inte vet är att samtalet fångas upp av polisens hemliga telefonavlyssning på brottslingen. Några timmar senare ringer Nils Wiberg upp igen, i ett nytt försök att få tillbaka pengarna.

Nils Wiberg säger:

– Såga inte av den gren du sitter på. Jag är din möjlighet till livet. Tänk på det, säger han till brottslingen.

Prioritet Finans vd vet hur viktigt bolaget är för den undre världen och att han vet att det handlar om vad han själv kallar ”elaka pengar”. Att Prioritet Finans är betydelsefulla visar nästa samtal polisen avlyssnar.

Då ringer brottslingen till en person som är mycket välkänd inom polisen, en man knuten till Naserligan med ett digert brottsregister som omfattar bland annat anstiftan till mordförsök.

En kriminell karriär som ledde till att han själv mördades kallblodigt på Vasaplatsen i Göteborg i våras.

Samtalet mellan de båda brottslingarna handlar om Prioritet Finans och vd:n Nils Wiberg som de nämner vid förnamn. De är stressade över att förlora möjligheten till att göra fortsatta affärer med Prioritet Finans.

Nils Wiberg och hans Prioritet Finans blev den här gången blåsta av sin egen kund på mer än en halv miljon kronor. Den 38-åriga brottslingen har senare dömts för vapenbrott och olika grova ekobrott till sex års fängelse. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.