Ozempic

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Galli beställer enkelt hem Ozempic medan diabetikern Per får köra i timmar efter läkemedlet. Foto: SVT

Sjuka har svårt att få Ozempic – kraftig ökning av förskrivningar för viktnedgång

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I princip alla svenska apotek har brist på Ozempic, diabetesmedicinen som snabbt blivit världsberömd sedan den visat sig kunna hjälpa till med kraftig viktnedgång. Diabetessjuka måste kämpa för läkemedlet – men för den som vill gå ner i vikt kan det vara betydligt enklare.

Se när Uppdrag gransknings reporter testar – och får Ozempic levererat till dörren.

Trycket på Ozempic är så stort att Läkemedelsverket gått ut med en skarp avrådan mot att skriva ut medicinen till andra än patienter med diabetes typ 2. Men sedan 2021 har andelen av samtliga som får semaglutid (ämnet som Ozempic innehåller) utskrivet utan att ha diabetes ökat från 3,3 till nästan 18 procent. 

Semaglutid sänker blodsockret, men minskar också aptiten hos många.

Medicin till dem med störst behov?

Ozempic ska i första hand gå till diabetiker, men medicinen har även blivit väldigt populär hos personer som vill gå ner i vikt. Förra året fick 126 000 svenskar semaglutid utskrivet, och förskrivningarna bara ökar. Medicinen har blivit svår att få tag på, även för personer med recept.

Uppdrag gransknings reporter, som helt saknar behov, fyller i ett formulär online att få tag på Ozempic. Och till skillnad från diabetessjuka som kan få resa i timmar till olika
apotek – levereras läkemedlet direkt hem till reportern från apoteket som nätkliniken Ayd samarbetar med.

– Jag är ändå förvånad över att jag inte behövde legga eller någonting, säger Erik Galli i Uppdrag gransknings serie ”Jakten på Ozempic”.

Ayd erbjuder Ozempic för viktnedgång, men inte för diabetesbehandling.

UG: Därför testar vi Ozempic från svarta marknaden

I serien testar reportern Erik Galli medicinen och upplever dess biverkningar. Han testar bland annat att beställa viktnedgångsmediciner från den svarta marknaden.

– Vi vill gå så nära det här ämnet som möjligt. Ett sätt var att prova själv. Det är förenat med viss risk, precis som många av våra reportage, men vi gjorde bedömningen att det ändå var mer ansvarsfullt än att exempelvis filma en annan person som då skulle utsätta sig för samma risk, säger Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Axel Björklund.

På frågan om hur Uppdrag gransknings reporter kunde bli patient svarar nätkliniken Ayd: ”I alla typer av vård finns en risk att patienter ljuger om hälsohistoria, identitet eller symptom. Sjukvård är beroende av ett ömsesidigt förtroende mellan läkare och patient”.

Så fungerar Ozempic – läkemedlet som tagit världen med storm

Så fungerar Ozempic – läkemedlet som tagit världen med storm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så fungerar Ozempic – läkemedlet som tagit världen med storm Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ozempic

Mer i ämnet