Journalisten Erik Galli. Diabetsmedicinen Ozempic

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Galli svarar på kritiken av Uppdrag Gransknings ”Jakten på Ozempic”. Foto: SVT

Erik Galli svarar på kritiken mot Uppdrag Granskning: ”Ätstörningar ska inte censureras”

Uppdaterad
Publicerad

I Uppdrag Gransknings miniserie Jakten på Ozempic (2024) testar reporter Erik Galli diabetesmedicinen som även kan användas för viktnedgång.

Galli som tidigare haft problem med ätstörningar uttrycker sedan i programmet hur gamla ”ätstörda” tankar dyker upp igen efter att ha tagit medicinen.

Programmet har mött kritik av bland annat Dagens ETC och Expressen, som menar att Uppdrag Granskning inte tar ätstörningar på allvar och rent utav romantiserar dem.

I SVT:s Morgonstudion svarar Erik Galli på kritiken.

Ozempic

– Ätstörningar finns. Det vi ser i programmet är ett exempel på en upplevelse man kan ha om man har sådana tankar. Det tycker inte jag att man ska maskera bort, säger Galli.

Även Axel Björklund, ansvarig utgivare på Uppdrag Granskning, bemötte kritiken i en debatt i Aktuellt den 12/9.

– I programmet kan vi redovisa att det är farligt för personer med ätstörningshistorik att ta den här medicinen. Vi får den informationen sent i produktionsprocessen och det är klart att det hade påverkat vår initiala riskbedömning om vi kände till det från början. Men att vi bara visar en positiv bild av Ozempic stämmer inte, säger han.

Hör mer om hur Erik Galli resonerar kring kritiken i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ozempic

Mer i ämnet