En person står utomhus med en grönskande bakgrund. I förgrunden syns en produktförpackning av Semaglutid, 5 mg, samt en sprayflaska avsedd för samma läkemedel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Burman, tillsynsutredare på Läkemedelsverket, berättar om faran med att köpa förfalskade bantningsmedel på nätet. Foto: Laura Leskinen/SVT

Förfalskade bantningsmedel säljs öppet på nätet – kan tillverkas i knarkfabriker

Publicerad

Försäljningen av förfalskade bantningsmedel sker öppet på svenskspråkiga hemsidor och skickas per post. Polisen har kunnat koppla försändelserna till narkotikamarknaden och kriminella nätverk.

– De ser det här som två olika sorters marknader, säger Martin Burman, tillsynsutredare på Läkemedelsverket.

SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i början av september att det enkelt går att beställa semaglutid, det verksamma ämnet i Ozempic, till Sverige. Förfalskade preparat har misstänkta kopplingar till dödsfall i USA och i Europa har läkemedelsmyndigheter hittat insulin i förfalskad medicin.

– I Sverige har vi än så länge inte upptäckt några sådana fall, men vi ser att det här är en växande trend, säger Martin Burman, tillsynsutredare på Läkemedelsverket.

Ozempic

Kopplas till kriminella nätverk

Läkemedelsverket varnar nu att aktörerna som ligger bakom hemsidorna kan kopplas till kriminella nätverk, som säljer dopningsmedel och narkotika. I polisens tillslag har man även tidigare upptäckt att fejkade läkemedel tillverkas i samma lokaler som narkotika.

– De ser det här som två olika sorters marknader, säger Martin Burman.

Tullen och polisen har dock svårt att stoppa inflödet, då försändelser som skickas inom EU inte får stoppas. Hur pass stora mängder det handlar om finns inga siffror på.

Vädjar till läkare: Förskriv inte semaglutid

Vissa styrkor av Ozempic och andra liknande läkemedel har restnoterats fram tills januari 2025. Det har gjort att Läkemedelsverket upprepade gånger vädjat till läkare att bara förskriva preparaten till patienter som har diabetes.

Att använda semaglutid för att gå ner i vikt har blivit populärt, men i Sverige rekommenderas medicinen endast till patienter med diabetes.

– Det är ett problem att det finns begränsad tillgång av vissa läkemedel i Sverige i dag. Men att då vända sig till svarta marknaden och köpa av kriminella, det är ingen bra lösning, säger Martin Burman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ozempic

Mer i ämnet