En blond kvinna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte acceptabelt” – hör sjukvårdsministern om UG:s Ozempic-avslöjande. Foto: SVT

Efter SVT:s Ozempic-avslöjande – regeringen tillsätter utredning

Uppdaterad
Publicerad

Trots brist på diabetesmedicinen Ozempic kan Uppdrag gransknings reporter få det hemlevererat till sin dörr.

Nu tillsätter regeringen en utredning efter SVT:s granskning.

Diabetesmedicinen Ozempic fick en enorm uppmärksamhet i världen när det visade sig kunna hjälpa människor gå ner i vikt.

I Sverige har i princip alla apotek brist och Läkemedelsverket avråder från att skriva ut Ozempic till andra än diabetiker.

Ozempic

Men när Uppdrag gransknings reporter Erik Galli tar kontakt med nätkliniken Ayd får han medicinen levererat direkt till dörren. Allt han behöver göra är att fylla i ett formulär online.

– Det är inte acceptabelt att man inte ger rätt mediciner eller läkemedel till rätt patient, säger Acko Ankarberg Johansson (KD), sjukvårdsminister.

Nu tillsätter regeringen en statlig utredning för att få bukt med problematiken. Syftet med utredningen är enligt sjukvårdsministern att motverka felaktiga läkemedelsförskrivningar och förhindra att offentliga medel går till kriminella och oseriösa aktörer.

– Vi behöver ge våra myndigheter men också regioner fler möjligheter att kunna hitta de uppgifter som behövs för att upptäcka den som fuskar eller är oseriös, men också fler verktyg i tillsynen så att man kommer åt fler saker och kanske att regelverk och lagar behöver förändras, säger sjukvårdsministern.

Utredningens uppdrag

• analysera och ta ställning till om IVO och Tandvårds- och läkemedels­förmånsverket (TLV) bör få utökade möjligheter att ta del av uppgifter vid tillsynen över läkemedelsförskrivningar som påverkar läkemedels­förmånerna och om ansvaret för tillsynen behöver förtydligas.

• analysera och ta ställning till om det finns behov av ändringar i regelverket för arbetsplatskoder för att bl.a. underlätta både regional och nationell uppföljning av läkemedelsförskrivningar.

• analysera om det finns behov av ändringar i reglerna för dokumentation i och åtkomst till patientjournaler för att bättre kunna följa upp läkemedelsförskrivningar.

• lämna nödvändiga författningsförslag.

Uppdraget ska redovisas senast den 12 mars 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ozempic

Mer i ämnet