Tresplit

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT konfronterar läkare som skrivit ut Ozempic. – Det har jag inte gjort, säger en läkare innan han ändrar sig. Foto: SVT

6 av 9 nätkliniker skrev ut medicin för viktnedgång till reporter

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Nätklinikerna begär videosamtal när Uppdrag gransknings reporter testar att få diabetesmedicin för viktnedgång utskrivet. Flera av dem accepterar påståendet att personen framför dem väger 130 kilo – trots att det är uppenbart att det inte stämmer. Samtidigt larmas det om brist på diabetesmedicinen.

Diabetesmedicinen Ozempic har blivit ett globalt fenomen sedan det visade sig att den leder till viktnedgång. Efterfrågan på Ozempic är nu så stor att det råder global brist – vilket bland annat gör det svårare för diabetespatienter att få behandling med medicinen.

I serien ”Jakten på Ozempic” testar Uppdrag gransknings reporter Erik Galli hur lätt det är för honom att bli patient, trots att han inte är överviktig.

Sex av nio kliniker godkänner honom som patient och utfärdar recept på antingen Ozempic eller Wegovy, ett läkemedel med samma aktiva substans – semaglutid.

Tidigare har även Dagens Nyheter rapporterat om brister i nätklinikernas kontroller.

Läkare förnekar först

Fem kliniker som Uppdrag granskning kontaktar använder videosamtal för att bedöma patienten. Två kliniker skriver ut recept på viktminskningsmedicin – trots att de sitter i videomöte med reportern i mer än en halvtimme.

En av dem är Stephan Axer, läkare och VD på Fryksända Kliniken. Först förnekar han att han godkänt Uppdrag gransknings reporter som patient, men sedan ändrar han sig och säger:

– Vår säkerhet är definitivt inte högre än säkerheten som vi har inom den offentliga sektorn när vi har våra videomöten med våra patienter. Men vi vet ju att det finns svagheter i det här.

Tre av klinikerna nekar Uppdrag gransknings reporter behandling när de upptäcker att han inte är överviktig.

Använde AI-bild

Klinikerna har olika rutiner för att säkerställa patienternas identitet. Hos Yazen, en av Sveriges största viktkliniker, krävs bara inloggning med bankid, blodprov och stillbilder.

Här lyckas reportern bli patient genom AI-genererade bilder på en överviktig man.

– Då ljög du. Det är bedrägeri, säger Martin Carlsson, chefsläkare och Yazens grundare.

Är det bedrägeriet eller era rutiner som är värst här?

– Men det kanske inte är så vanligt om man inte är undersökande journalist att man gör på det sättet. Jag har ju patienter som jag följt i flera år. Jag vill nog påstå att det har uppmärksammats om det hade varit rena skojerierna.

Ingen av klinikerna upptäckte att Erik Galli kringått deras kontroller förrän han själv berättade för dem. Foto: SVT

När Uppdrag granskning konfronterar övriga kliniker om hur lätt det var för reportern att bli patient hos dem säger flera att risken för att patienter ljuger finns inom alla typer av vård, och att en läkare måste kunna lita på sin patient.

Så svarar övriga kliniker på att reportern kunde bli patient

Supernormal skriver att de ständigt arbetar med att förbättra sina rutiner för att säkerställa att endast rätt patienter får behandling. Har inlett dialog med provtagningskliniker för att fysiskt bekräfta patientens identitet samt mäta blodtryck och kroppsomfång. 

Wellgo har gått igenom sitt patientunderlag men inte hittat eventuella brister eller avvikelser. Kliniken skriver att de vidtagit åtgärder som säkerställer att det inte går att få läkemedel utskrivna på osanna grunder. 

MedFacilis skriver att de arbetar med att följa Läkemedelsverkets rekommendationer och handleder medarbetare för att minska riskerna med felaktig förskrivning av GLP1-analoger. 

Yazen uppger att säkerheten höjts. Nya patienter måste skicka in en bild direkt via appen, vilket ska omöjliggöra användningen av manipulerade bilder. 

Ayd: ”I alla typer av vård finns en risk att patienter ljuger om hälsohistoria, identitet eller symptom. Sjukvård är beroende av ett ömsesidigt förtroende mellan läkare och patient.”  

Kliniken säger att man har tagit bort annonser föreställande injektionspennor, begär nu fotolegitimation i samtliga viktärenden och har gjort det möjligt att granska metadata för uppladdade bilder för att se om de är AI-genererade. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.