Anonym kvinna visar mediciner

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är fan inte hungrig.” Spela klippet för att höra kvinnan som handlar det som påstås vara semaglutid. Foto: SVT

Hon köper mediciner för viktnedgång på svarta marknaden

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den stora efterfrågan på Ozempic och andra mediciner som kan användas för viktnedgång har skapat en ny marknad, med okontrollerade preparat. Men det finns risker. Se när Uppdrag granskning möter en kvinna som regelbundet injicerar produkter hon köpt på svarta marknaden.

I länder som USA, Storbritannien och Tyskland har förfalskade Ozempic-pennor upptäckts. Ett antal personer har behövt söka vård akut efter att sprutorna de tagit visat sig innehålla insulin, som kan vara dödligt i hög dos.

Nu utreds flera dödsfall kopplade till fejk-Ozempic.

Medveten om riskerna

Även i Sverige är det enkelt att beställa vad som påstås vara semaglutid, det verksamma ämnet i Ozempic, via en svart marknad. Kvinnan som Uppdrag granskning möter säger att hon är medveten om riskerna med att injicera ett icke kontrollerat preparat – ändå väljer hon att göra det.

Du har inte varit hungrig sedan 2023?  

– Nej! Och det är så jävla coolt. Alltså det är så skönt.  

Läkemedelsverket varnar

Läkemedelsverket har varnat för den illegala handeln med viktmediciner, och menar att när ett läkemedel blir populärt ökar risken för att förfalskade varianter ska dyka upp.

I serien ”Jakten på Ozempic” ger sig Uppdrag gransknings reporter ut på svarta marknaden och beställer hem flera preparat. När innehållet testas i ett labb är det äkta vara . Samtidigt visar inte testet om det även innehåller andra substanser, eller är förorenat.

– En tablett spelar kanske inte så stor roll, magen är beredd att ta emot farliga saker – om du injicerar det så skickar du ju det direkt in i kroppen, säger Fredrik Andersson, forskare vid RISE som analyserat preparat för Uppdrag gransknings räkning.

Se kvinnan berätta om sin erfarenhet av preparaten från svarta marknaden i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.