Mikael Rydén läser i Yazens-patienters vårdhistorik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT visar ett antal Yazen-patienters vårdhistorik för två fetmaläkare. Se hur de reagerar på nätklinikens modell här – och hör dem diskutera vad de ser som risker med digital fetmavård: ”Är det ens legalt?” Foto: Ivan Blanco

Läkarna om Yazen: ”Helt förkastligt”

Uppdaterad
Publicerad

Nätkliniken Yazen skriver ut Ozempic för viktnedgång – utan fysisk undersökning eller videosamtal. Flera läkare riktar nu hård kritik mot vårdmodellen.

– Jag skulle aldrig skriva ut potenta läkemedel till en patient jag aldrig har undersökt, säger Mikael Rydén, professor och överläkare på Endokrinologiska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

Yazen behandlar cirka 10 000 patienter och säger sig vara Sveriges största fetmavårdgivare. Då vården bedrivs via en app, så all historik finns sparad. Vi har låtit två av Sveriges främsta obesitasläkare se över vården i ett antal patienters fall. De riktar nu skarp kritik mot Yazens vårdmodell.

– Det är inte rättssäkert att inte ta längd och vikt på patienter som ska bedömas utifrån just det, säger Claude Marcus, barnfetmaforskare och professor vid Karolinska institutet.

Han tycker att förskrivningen av Ozempic sker för lättvindigt och riskerar gå till människor som inte bör ha det. Även om läkemedlet bedöms vara relativt säkert så finns det biverkningar, så som svåra magsymptom.

– Det är inte ett läkemedel man ska använda som om det var godis, säger han.

”Patienten måste instrueras öga mot öga”

Mikael Rydén kallar Yazens modell för ”förkastlig” eftersom en vårdgivare måste säkerställa att man får in korrekt data från patienten och att denne förstår hur läkemedlet ska tas.

– Det görs bäst öga mot öga. Det kan bli överdoseringar med mycket biverkningar som kan vara under lång tid, säger han.

SVT har varit i kontakt med sex läkare som uttryckt kritik och är tveksamma till Yazens vårdmodell. Samtidigt lyfter flera av dem att den offentliga vården också brister.

– Det funkar inte att få möta att ”du måste äta mindre och röra dig mer”, då går man till någon annan, skriver Torsten Olbers, professor och överläkare i kirurg vid Linköpings universitet i ett mejl.

Yazen försvarar modellen

Yazens chefsläkare Martin Carlsson tycker inte att kliniken skriver ut Ozempic för lättvindigt.

– Vi gör en omfattande anamnes, de får skicka in bild på sig själva och tar sina mått. Vi tar en omfattande blodprovspanel, säger han.

LÄS MER: Pernilla ångrar fetmavården hos Yazen. Hör hennes berättelse här.

så funkar det på yazen

Kliniken riktar sig till människor med BMI över 30 eller BMI över 27 om det samtidigt finns komplikationer eller riskfaktorer, såsom exempelvis högt blodsocker, kolesterol eller att patienten uppger att den varit överviktig tidigare. Ett abonnemang kostar cirka 1000 kronor i månaden, i det ingår bland annat tillgång till läkare, PT och dietist. De vårdsökande identifierar sig med bank-id, lämnar en bild på sig själv och tar blodprover. Patienten anger själv vikt och mått.

Läkemedelsförskrivningen sker off label, alltså utanför indikation, då Ozempic bara är godkänt för behandling av diabetes typ 2 i Sverige. Det här har läkare rätt att göra så länge dokumenterad vetenskap ligger till grund för användningen, men i december gick Läkemedelsverket ut och vädjade att den förskrivningen av Ozempic skulle upphöra eftersom det råder en brist på läkemedlet.

Patienter hos Yazen betalar Ozempic själva och kliniken får inga offentliga medel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.