Pernilla håller upp en förpackning Ozempic framför kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pernilla tycker inte att hennes biverkningar har tagits på allvar – och att nätkliniken Yazen skriver ut Ozempic utan tillräckliga kontroller. Hör hennes och andra tidigare patienters upplevelser av vården här: ”Jag tycker man har ett videosamtal”. Foto: Markus Ljungholm

Kritik mot appläkares fetmavård: ”Känner mig blåst”

Uppdaterad
Publicerad

En patient överdoserade Ozempic efter att ha blivit nekad videosamtal av läkaren. En annan kände sig pressad att fortsätta trots biverkningar. Nu inleder Ivo en tillsyn av överviktskliniken Yazen.

– Jag känner mig blåst, säger Pernilla.

Yazen uppger att man är Sveriges största fetmavårdgivare, med cirka 10 000 patienter som abonnerar på vården för cirka 1 000 kronor i månaden, plus läkemedelskostnader. Flera av dem har berättat om hur Ozempic förbättrat deras liv, bland annat här på SVT.

– Våra patienter har det senaste året gått ner mer i vikt, fortare och med mindre doser läkemedel jämfört med några av de stora studierna på området, säger Yazens chefsläkare Martin Carlsson.

Nätkliniken har övervägande positiva omdömen på nätet, men SVT har pratat med tio personer som sökt vård hos Yazen som inte är lika nöjda. Kritiken handlar bland annat om att biverkningar inte tas på allvar, att svaren man får utgår från en färdig mall och bristen på videosamtal.

”Tog midjemåttet med tumstock”

En tidigare patient är Pernilla, 42, som efter en stor viktnedgång startade ett abonnemang hos Yazen i augusti 2023 för att gå ner de sista kilona med hjälp av Ozempic.

– Jag tog mitt midjemått med en tumstock och höftade fram ett blodtryck.

Vårdcentraler är restriktiva med att skriva ut Ozempic för viktminskning. Men hos Yazen fick Pernilla snabbt ett recept. I efterhand är hon kritisk till upplägget och tycker att Yazen brustit i sitt stöd.

Barnfetmaläkaren Claude Marcus tittar i patienters vårdhistorik med yazen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hade Yazen-patienterna som SVT bett fetmaläkarna se över fått Ozempic utskrivet i den vanliga sjukvården? Här ger barnfetmaexperten Claude Marcus sin syn på saken. Foto: Axel Rydén

Nekades videosamtal

Enligt Yazen får patienter som vill ha videosamtal med kliniken det, men SVT har tagit del av ett fall där patienten nekades detta, trots upprepade förfrågningar.

”All kommunikation sker skriftligt i appen.” blev svaret från läkaren. Patienten, som hade svårt att förstå hur Ozempic var tänkt att tas, överdoserade och hamnade uttorkad på akuten efter långvariga kräkningar.

Martin Carlsson tycker att klinikens instruktioner är tydliga.

– Vi skickar filmer och sen kan de hela tiden fråga. Men på 10 000 patienter finns det alltid någon som gör fel, säger han.

Pernilla håller i en Ozempic-penna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pernilla tycker injektionspennan är svår att förstå. Här visar hon hur Yazen instruerar patienterna att räkna klick för att få ut 0,25 mg ur en Ozempic-penna avsedd för en dos på 1 mg, något som går emot instruktionerna i bipacksedeln. Yazen menar att man kan dosjustera bättre, samt hushålla mer med läkemedlet, på det här sättet. Foto: Markus Ljungholm

IVO inleder granskning

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har inlett en verksamhetstillsyn av Yazen och har bett kliniken redogöra för hur förskrivningen av läkemedel går till.

LÄS MER: Så här reagerar andra läkare på Yazens vård

Så funkar det på yazen

Kliniken riktar sig till människor med BMI över 30 eller BMI över 27 om det samtidigt finns komplikationer eller riskfaktorer, såsom exempelvis högt blodsocker, kolesterol eller att patienten uppger att den varit överviktig tidigare. I abonnemanget ingår bland annat tillgång till läkare, PT och dietist. De vårdsökande identifierar sig med bank-id, lämnar en bild på sig själv och tar blodprover. Patienten anger själv vikt och mått.

Läkemedelsförskrivningen sker off label, alltså utanför indikation, då Ozempic bara är godkänt för behandling av diabetes typ 2 i Sverige. Det här har läkare rätt att göra så länge dokumenterad vetenskap ligger till grund för användningen, men i december gick Läkemedelsverket ut och vädjade att den förskrivningen av Ozempic skulle upphöra eftersom det råder en brist.

Patienter hos Yazen betalar Ozempic själva och kliniken får inga offentliga medel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.