Här är hela chatten om näringsförbudens effekter

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter programmet om de ofta verkningslösa näringsförbuden chattade våra reportrar Rolf Lunneborg och Håkan Alamaa. Här är alla frågor och svar.

Hej: Jobbar själv innom bygg och tycker det blivit mindre och mindre svarta pengar.. Går inte att gämföra med för 10 år sedan. Jobbar själv vit och betalar skatt men har en vänn som får tag på svarta pengar.. Han påstår att det är idiot säkert pga att firman som fixar pengarna har goda kontakter med nån som jobbar på Skatteverket.. Det är allt jag vet.. Men hajjade till när jag såg erat program när han som hyrde ut villan också jobbade för Skatteverket. Tror att det kan vara nått lurt! Stockholm är ju inte så stort :) Tack för ett bra program!

Rolf Lunneborg:   Vi har inte sett eller hört något som tyder på kopplingar mellan anställda på Skatteverket och ekonomisk kriminalitet. Tack för vänliga ord om programmet!

stig edvinsson: hej bra program har fackligt jobbat många år med detta problem! men tyvärr verkar INGEN på ansvarigt håll, politiskt och från ansvariga myndigheter, velar ta i ”med hårdhandskarna” – varför? ett av dom absoluta bästa verktygen för att minska den ekonomiska brottsligheten inom vår byggsektor är att BESTÄLLARNA VILL HJÄLPA TILL! förslag som jag många gånger fört fram men inget händer med starka krav från samtliga beställare och ett aktivt och starkt fack kommer våra svenska arbetsplatser att byta färg – från svart till vitt! mvh stig edvinsson ps betänk att nära 100 % av samtliga infrastrukturjobb har staen eller kommunerna som beställare ds

Håkan Alamaa:  Hej, tack för att du uppskattade vårt jobb. Vi har heller inte lyckats hitta svaret på varför ingen verkar intresserad av att se till att näringsförbudet följs. Ingen på något departement ville svara på våra frågor.

beta75: Är det inte så att det var 10 städare? Dvs diagrammet skulle visat 12800 till städarna 5400 till fixaren och 8800 till ”oss” men en totalsumma på 28000kr http://grab.by/cLJO ?

Håkan Alamaa:  Det var iofs 5 städare, men jag förstår vad du menar. Å andra sidan hade det då inte framgått hur mycket EN städerska tjänade. 

Björn: Tycker det var dåligt att ni inte ställde någon kritisk fråga till Hans Tilly angående att han vill inskränka näringsfriheten så kraftigt. Situationen är problematisk, men det är brottslingar man ska inskränka möjligheter för, inte alla på ett bräde.

Rolf Lunneborg:  Som det ser ut idag får brottslingarna fri lejd trots att de är kända för samhället. Vi tyckte att frågan om körkort för företagare satte fingret på något viktigt.

Johan B. Löfquist: Snyggt jobbat! Min första tanke när det gällde papperet som inte skickades vidare från Kronofogen till Tingsrätten, dokumentet som kom bort, att här sitter det en tjänsteman som plötsligt fått en rejäl summa pengar. Frågade ni er samma sak, och har ni kollat upp det på något sätt? Och när ni hittar olagligheter, anmäler ni det då till Polisen? Om inte, hur ursäktar ni det? Är det en variant på den journalistiska konsekvensneutraliteten? Tack för en bra och viktig programserie.

Rolf Lunneborg:  Vi berättar, sedan får samhället agera. Om det är polisen, åklagare eller politikerna återstår att se..

Bitter: Börjar bli jävligt trött på alla dessa små grevar som myglar och håller på med kartell verksamhet för att sedan vräka sig. När man sedan ska försöka få bort alla svart snickare så inför man r.o.t som egentligen vore ganska bra om det skulle fungera, istället så utnytjar byggbolagen detta och saltar räkningarna x 2, har själv blivit utsatt för detta och skulle se fram emot att ni gjorde en granskning om den saken också.

Håkan Alamaa:  Den verksamhet som vi skildrat, och den som avspeglar sig bland de som dömts till näringsförbud, avhjälps inte med några ROT-avdrag. Det här rör sig om stora byggprojekt. ROT-fuskarna har inte tagit sig in på listan över de grövsta förbrytarna ännu...

stefan: Hej. jag undrar varför ni inte vågade ställa bandidosmedlemen mot väggen?

Håkan Alamaa:  Vi fick inte tag i honom, men om han läser detta så vill vi gärna komma i kontakt med honom.

chef: Vad gör Kronofogden med de anmällningarna som de får? följer man upp dem?

Rolf Lunneborg:  Kronofogden har ett formulär på sin hemsida där vem som helst kan anmäla om man misstänker att näringsförbudet överträds. Kronofogden har sedan en skyldighet att utreda och anmäla till åklagare om misstanken kvarstår.

chef: hur många åker fast?

Rolf Lunneborg:  Väldigt få anmäls. Det väcktes åtal i 10-15 fall förra året och en handfull fälldes för överträdelse. Då skall man veta att överträdelse är ett allvarligt brott som ger fängelse.

Dick: Varför kan inte visa personerna i bild och med namn, med tanke på att dom är dömda för brott. Ni gör ju det med politiker och andra i näringslivet.

Håkan Alamaa:  Att personer dömts för brott innebär inte automatiskt att vi tycker att det är intressant att visa deras identitet. Vi gjorde det i ett fall eftersom han har uppdrag från kommunen.

bowlik: varför hörs inga frågor ifrån er till företagaren i hälsingland, bara svar hörs i intervjuven. så det betyder att ni kan vrida och vända till eran egen fördel? och varför hänga ut en person så i tv när man inte vet juridiskt om han har begått ett brott? varför skyggades dom andra i tv???????? mvh

Rolf Lunneborg:  Det finns en väsentlig skillnad när det gäller företagaren i Hudiksvall. Han har kommunala jobb och lever delvis på offentliga uppdrag.

Bert: De tidigare dömda med näringsförbud har förmodligen svårt att få jobb i seriösa företag, de kanske inte har något seriöst val? De är stängda från bostadsmarknaden kreditmarknaden i tre år efter förbudet löpt ut, eftersom det reg som betalningsanm oavsett de har skött sina betalningar eller ej. Det är kanske ett perspektiv Ni borde kolla med.

Håkan Alamaa:  Det är väl i så fall ett problem de delar med andra som avtjänat någon form av straff. Men knappast någon ursäkt för att begå nya brott.

Henning Witte: Inslaget var mycket bra, men problemet med svarta pengar resulterar i för höga skatter. De i sin tur resulterar ur vårt mycket kriminella finanssystem som är ett pyramidspel av den värsta sorten. Ni borde granska vårt hemska finanssystem som orsakar arbetslöshet, fel omfördelning av tillgångar i samhället, onödiga statsskulder, inflation och för höga skatter. Läs min finansreform, den Vita Skolan i Nationalekonomi här:http://www.whitetv.se/en/white-school-of-economics/94-den-vita-skolan.html

Håkan Alamaa:  Tack för att du gillade inslaget. Jag ska läsa vid tillfälle.

Gerd: Tack för ett mycket bra program igen. Man blir inte förvånad alls längre, tyvärr fungerar inte kommuner och myndigheter längre och de högre potentater finns inte med i verkligheten, de lever sitt eget liv.

Håkan Alamaa:  En kollega sa: ”Vi bara tror att vi lever i ett kontrollsamhälle”

KFM: Om ni hade pratat med den handläggande personalen på KFM hade ni funnit att ett skäl att det inte blir ordentliga uppföljningar av näringsförbuden är för att det inte sätts tillräckligt med personal för att utföra uppgiften. Detta gör att det inte finns tid att besöka samt följa upp vilket leder till skrivbordsutredningar, vilket cheferna har förespråkat i många fall. Varför frågade ni inte ansvariga chefer på Kronofogden om hur mycket resurser som sätts på arbetsuppgiften och varför det inte prioriteras om man jämför med andra uppgifter som Kronofogden utför?

Rolf Lunneborg:  Det finns cirka 50 handläggare i landet som jobbar med det här och dom lägger ner cirka 10-15 procent av sin arbetstid på att kolla upp näringsförbud. Visst, resurserna är usla. Men hur kan man hålla på med denna omöjliga uppgift år efter år utan att slå näven i bordet. Är inte det allvarligt?

Björn: Kronofogden eller annan myndighet behöver såklart fler/bättre verktyg/tvångsmedel för att kunna upprätthålla förbudet, är inte det en möjlig och bättre väg än allmänt inskränkt näringsfrihet drabbandes alla?

Rolf Lunneborg:  Visst, så kan det vara. Inte vet jag. Men än så länge har vi inte sett några tvångsmedel trots att bristerna varit kända i flera år. Kom ihåg att det försvinner 133 miljarde på fusket och vi får alla vara med och betala.

alfredo: Man borde också granska de företag och myndigheter som inhandlar tveksamma verksamheter. Men som vanligt gömmer dom sig bakom sina datorskärmar och kafferum. Kontakt med verkligheten borde vara prioritet 1 hos Kronofogde och Ekobrottsmymdigheterna. Att polismyndigheten agerar tillståndsgivare i nattklubbsfallet verkar minst sagt diskriminerande. Dessutom verkar det finnas ett stort glapp i kommunikationen mellan olika tillståndsprövande myndigheter. Skrämmande godtycklig byråkrati vi lever under i dagens Sverige.

Håkan Alamaa:   Lagen om upphandling har kritiserats för att den tvingar t ex en kommun att ta det lägsta budet. Och det är svårt att bevisa misstankar om att budet bygger på svartjobb. Vårt intryck är nog att Kronofogden och Ekobrottsmyndigheten försöker göra sitt jobb men saknar resurser. 

persson: Hej. Bra program. Men varför vågar ni aldrig ta och fråga ut de som verkligen är kriminella? Ni är snabba och gräva i myndigheter odyl..vilket är bra, men hade varit intressant å höra en kommentar på frågan. tack p förhand

Rolf Lunneborg:  Va? Det förekom flera busar i vårt program. Dom brukar ju inte direkt stå på kö för att prata i tv om sina brott..

chef: Om man vill anmäla någon anonymt, är det lika effektivt som då när man anger sitt namn?

Håkan Alamaa:  Om du menar att du vill anmäla någon för brott mot näringsförbudet så spelar det nog ingen roll om du är anonym.

PW: Angående reportagen” Kommunens nej till sprit hotar krögarparets dröm” : Jag begriper inte alls vikten av den här reportagen. Är det verkligen vårt “Samhällsproblem”? Om svaret är ja, då tappar jag förtroende för programmet Uppdrag granskning.

moderator: Peter Bagge: ”Uppdraget” är en programpunkt där vi försöker hjälpa människor som fått problem, till exempel med myndigheter. Och vi försöker göra det med hjälp av journalistiska arbetsmetoder. Du har ingen anledning att tappa förtroendet för Uppdrag granskning – i ”Uppdraget” kommer du framöver att se flera olika exempel där vi agerar för att lösa bekymmer.

beta75: Det blir ju väldigt missvisande med ett cirkeldiagram som inte har med alla delarna. Mer nyanserat kanske hade varit: http://grab.by/cLK1

Håkan Alamaa:  Ja, jag förstår vad du menar. Men vad man väljer beror på om man vill se hur totalkostnaden fördelas eller om man vill visa snedfördelningen mellan personerna.

Johan B. Löfquist: Diskuterar ni aldrig frågan om att anmäla skurkar? Ni överlämnar till samhället att agera, säger du Rolf Lunneborg. Men ni är ju också en del av samma samhälle. Även om ni i era yrkesroller inte vill anmäla så borde ni också vara civila medborgare med ansvar att anmäla brottslig verksamhet som ni känner till? Jag tycker att det är fegt av er att inte själva agera!

Rolf Lunneborg:  Fegt och fegt. Vår uppgift som journalister är att berätta om samhället och förhoppningsvis sätta fokus på bristerna. Vi har visat upp några exempel på kriminella aktiviteter men vi skummar ändå bara på ytan. Vad gäller kronofogdens brist på tvångsmedel är det ett systemfel som politikerna har att rätta till..

Nisse Hult: Ärendet med alkohol tillstånd är inte på något sätt unik, så går det till i de flesta fall. Alla inblandade myndigheter och kommuner förutsätter att de som vill driva krog är stora fifflare och skumma figurer. De kan driva en fråga hur långt som helst var alla pengar kommer ifrån ner till en hundralapp. Om polisen gör bedömningen här kommer det att bli bråk för det var det för 5 år sedan och två ägare tidigare, glöm det att man får serveringstillstånd.

moderator: Peter Bagge: Petter Ljunggren som gjort just det reportaget är inte på plats i chatten ikväll. Men du kan mejla honom om du vill: petter.ljunggren@svt.se

Bitter: Angående hudik företaget så tror jag att det är så många som är inblandade som sitter på högre poster innom komun o.s.v gjorde ni någon undersökning i detta? tjänster och gentjänster.

Håkan Alamaa:  Vi hörde rykten men inget som vi kunde få bekräftat. Kontakta oss gärna via mail eller telefon.

Lurad: Vad tror ni det beror på att så många skurkar kommer undan? Kan det bero på all korumption i samhället tro?

Håkan Alamaa:  Just i fallet med de som har näringsförbud så beror det till stor del på att Kronofogdemyndigheten inte har några som helst maktmedel när de ska utföra sin kontroll.

Gerd: ”Lagen om upphandling har kritiserats för att den tvingar t ex en kommun att ta det lägsta budet.” Ja de skulle va intressant och veta hur upphandlingen görs i denna stund när bemanningsbolag inom städ ska in i Polismyndigheten, de blir fint de!!!!!!!!!!!!!!!

Rolf Lunneborg:  Jo, det är sant. Vi har läst många (dråpliga) domar där det visar sig att kriminella företag fått jobb både hos polis och skatteverk. Bland annat var det en historia om ett företag med mc-anknytning som sanerade asbest i polishuset i Göteborg. Billigaste anbudet? Troligen.

beta75: Men då använder man ett stapeldiagram istället för ett cirkeldiagram påviar att det är en liten del an transaktionen som är ”lön” när det i skälva verket är en tredjedel

Håkan Alamaa:  Ja det har du ju rätt i.

Svante: Mycket bra jobbat! Hur står ni ut med att upptäcka så mycket skit och samtidigt möta det officiella Sveriges flathet och passivitet? Bristande skatteinbetalning gör att Sverige närmar sig Greklands status..

Rolf Lunneborg:  Ärligt så sitter vi ibland och nyper oss själva i armen. Kan det här vara sant, undrar vi när vi upptäcker tokigheter. Vi lär oss ständigt om nya systemfel och brister i samhället.

Lurad: Det är alldeles för lätt att begå sådana här brott. Jag kan förstå att det görs då jag själv är drabbad och varken polis eller åklagare kan göra något. Det är ju bara för de kriminella att fortsätta. Samhället behöver ta itu med dessa skurkar och tillsätta personal och resurser för detta.

Rolf Lunneborg:  Absolut.

Jesper: Även detta avsnitt så säger ni bara att det är en dömd brottsling som är inblandad. Gå hela vägen med namn och bild personen är ju i straffregistret i 10år från det att personen är släppt från fängelset det är en brottsling som ni pratar om faktiskt. Jag förstår inte hur ni kan å enasidan gå hårt åt och säga brottsling och andra sidan inte säga vem denna brottslingen är?! Är det sensation journalistik över era avsnitt. Kör med raka rör helt enkelt.

Rolf Lunneborg:  Vi publicerar namn och bild om det finne ett ”oavvisligt allmänintresse”. Den gränsen är inte exakt.

beta75: Faktum är att om det hade varit vita pengar, dvs totalsumman på 21600kr som bytte ägare minus skatter och arbetsgivaravg. så hade det inte blivit så mycket kvar till städarna ens.

Håkan Alamaa:  Vi har inte räknat på det men å andra sidan hade verksamheten då varit A, laglig och B, städerskorna hade fått sina pensionspengar o dyl inbetalade. Det finns dom som tycker att det är viktigt också.

Kalle46: Man blir mycket nedslagen av de fakta ni presenterar. Om vi skall hålla oss till ett isolerat fall det med chauffören som lyckades få tillstånd att köra lastbil. Varför inte lämna ut namnet på åkeriet, så får de som köper tjänster avgöra om de vill fortsätta med det. Förhoppningsvis kommer för lite uppdrag in till det företaget så de självdör.

Rolf Lunneborg:  Det mesta vi samlat in kommer från offentliga källor. Vi har haft några andra källor också men det mesta som rör Bandidosmedlemmen finns i handlingar som alla har rätt att läsa.

Lurad: Det är otroligt vad vårt samhälle har svårt att ta itu med dem som inte blivit skurkar ännu, de som är småskurkar och de som har blivit stora skurkar. Det sägs att det inte finns pengar till detta men tror inte ni att det kriminella kostar mer ju längre det får fortgå?

Håkan Alamaa:  Jo, det kostar samhället 133 miljarder årligen. Så det vore antagligen en bra investering att försöka komma tillrätta med fuskarna.

Leffe: Hur kan storgangsters knalla in och ut från kåken. Som om det vore svängdörrar OCH fortsätta med ekonomiska maffiametoder.24 timmar om dygnet,365 dagar om året.Medan myndigheterna står och tittar på? Vad är det som brister i systemet.Finns det mutor och annat elände bland myndigheterna? Däremot ett par som vill ha ett alkoholtillstånd till sin lilla krog.Får det inte och myndigheterna slår på stora trumman.Och anklagar paret för allt möjlighet utan någon som helst grund.Har Sverige förvandlats till det,förhatliga ordet,bananrepublik?

Rolf Lunneborg:  Tanken med att ge bandidosmedlemmen dispens är säkert god i grunden. Man trodde att han slagit in på en hederlig bana i livet och ville göra rätt för sig. I det läget tyckte domstol, åklagare och kronofogdemyndigheten att han självklart skulle få köra lastbil i sin sambos åkeri. Problemet är att han lurades. Han hade inte alls ngn tanke på hederligt arbete.. Det allvarliga misstaget stod kronofogdemyndigheten för. Dom visste Men meddelade aldrig vidare till tingsrätten.

jonas: hur kan ni veta att vinsten bara har samlats på hög i hudik företaget

Håkan Alamaa:  Vi har läst årsredovisningen.

saida: Vad händer med de s k målvakterna som ex uteliggaren Får han åxå näringsförbud

Rolf Lunneborg:  Målvakterna får också näringsförbud. Faktum är att de flesta i näringsförbudsregistret är målvakter. För att citera min kollega Håkan så är näringsförbudsregistret lite av målvakternas ”Hall of fame”..

Kalle12: Kan myndigheterna användra era metoder för att avslöja fusket? Typ dold kamera mm?

Håkan Alamaa:  Polisen kan men inte Kronofogden.

nyfiken: Kan alla kolla upp folk som fått näringförbud!!! hur går man till väga isåfall?

Rolf Lunneborg:  Absolut. Näringsförbudsregistret är offentligt. Bolagsverket heter myndigheten som har till uppgift att hålla näringsförbudsregistret fräscht och aktuellt.. Det är nog bara att ringa och fråga om XX har näringsförbud – Nr till Bolagsverket 060-18 40 00

Jan-Åke Johannson: Kanske detta är starten på en ny tid? Finansiella kriminella är något vår tid kan börja med. Går det säga att de är helt ofarliga vad det gäller och hot och våld? Är det människor som man skulle kunna experimentera och leka med? För visa värre kriminella att kriminalitet lönar sig inte. Och visa politikerna att det lönar sig inte skylla ifrån sig.

Håkan Alamaa:  De ekonomiska brottslingarna på näringsförbudslistan är oftast som vilka andra kriminella som helst. Den ekonomiska brottsligheten kombineras ofta med vapenbrott, rattfylla, narkotikabrott etc. Men det återspeglar också vilka det är som fått ta smällen och suttit av straffet.

Lurad: Jag vill även säga tack till ett mycket bra, informerande och undersökande samhällsprogram.

Håkan Alamaa:  Det bugar och tackar:)

moderator: Peter Bagge: Chatten är öppen ytterligare ca 15 minuter.

Lurad: Tänk vad många människor skulle kunna få både arbete och ett bättre liv om dessa pengar användes på ett bra sätt.

Rolf Lunneborg:  Javisst. Det är många pengar till pensioner, skola, sjukvård, barnomsorg etc som går ner i fickorna på kriminella. Det är inte bra.

nyfiken: Kan alla kolla upp vem som fått näringsförbud ? Var får man tag i listan isåfall?

Håkan Alamaa:   listan över vilka som har näringsförbud finns hos Bolagsverket. Du kan dock inte kolla om en person haft näringsförbud tidigare. Den uppgiften sparas inte.  

Nils Gärdegård: Hej Rolf och Håkan! Bra reportage! Det jag inte förstår det är att t.ex facket och myndigheterna fortfarande inte anammat det arbetssätt som de bl.a hade vid bygget av Botniabanan. Det kallades Skatteprevision och innebar att huvudentreprenören var ansvarig för att hela entreprenörskedjan var vit. Det funkade enligt uppgift utmärkt och ledde där bl.a till att huvudentreprenören betalade underentreprenörs skatteskuld, men framförallt såg till att det var seriösa firmor som de engagerade. SECO-facket var mycket engagerade gm bl.a Anders Byqvist, ombudsman i Sundsvall. Liksom alltså Skatteverket som var de som drev detta (Östersund). Vi hade några möten kring detta i Sundsvall och alla stora aktörer sa att man var intresserade och ville fortsätta utveckla metoden. En effektiv metod alltså istället för snömoset från Byggnads och BRÅ i dagens program. Märkligt att metoden inte drivs av myndigheter och framförallt facket, tycker jag. Men den kan ju tas upp igen?! Jag har broschyrerna kvar.........

Rolf Lunneborg:  Ett inlägg för alla att läsa..

Kalle12: Varför har inte sagt i programmet att Kronofogden inte kan använda era metoder? Det är missvisande för allmänheten. Tycker inte ni?

Håkan Alamaa:  Tvärtom. Vi visar ju att Kronofogdens maktmedel när det gäller kontroll är otillräckliga. Företrädare för myndigheten fick också påtala detta.

Lurad: Vad tror ni det beror på att både de styrande och polisen då påstår att det inte finns resurser att ta till. Det i mina ögon måste ju vara bättre att lägga nästan alla dessa miljarder på förebyggande arbete för att till sist få ner kostnaderna

Rolf Lunneborg:  Vi har grunnat mycket på det här. Varför ingriper inte samhället med riktigt tuffa tag när det finns så mycket pengar att tjäna? Det är gåtfullt. En förklaring kan vara att man inte vill störa den fria företagsamheten och att den avart vi visat upp i kväll är en kostnad för denna fria företagsamhet som vi får ta.. Vad tror ni?

saida: Verka som att polisen har satsat fel när det gäller brott när det gäller kriminalitet

Håkan Alamaa:  Det är ju en prioritering som polisen gör. Styrd av politiker.

nisse: Hej. Hur mycket gör man för journalistikens grundregler kontra för att göra sig ett namn och karriär som journalist?

Rolf Lunneborg:  Förstår inte riktigt frågan. Möjligen vill du misstänkliggöra vår avsikter med reportaget, att vi vill göra sensation istället för att berätta något av betydelse.. Vill bara säga, att det vill vi inte.

Christian: Har med intresse följt de två senaste granskningarna. Samma tema, samma skurkar. För att få lite extra tryck i detta ämne föreslår jag att ni granskar de konkursförvaltare som alla trots allt alla skurkarna har passerat på vägen till näringsförbud. Inbillar mig att det finns mycket pengar att tjäna genom försäljning av tex stridiga fakturor till mindre nogräknade indrivare i konkurserna helt lagenligt som hotar och drabbar försvarsösa företagare och privatpersoner.. Det borde inte vara allt för komplicerat för er med de underlag och erfarenheter ni skaffat under era granskningar. Säkert finns det ett antal väl renommerade och även kända konkursförvaltare som borde kunna förklara de etiska normer som gäller då man försäljer papperstillgångar. Finns det gränser, etiska regler för vem köparen är som räddar ett snyggt resultat i konkursen.? Gå gärna vidare med detta förslag. Kan säkert röra om i grytan. Tack för att ni är så modiga och nogranna!!!

Rolf Lunneborg:  Konkursförvaltare är ett spännande ämne.

Håkan Alamaa:  Då får vi säga godnatt och tacka för kvällens chatt.

NJW: Tack för ett fantastiskt program! Det har varit min våta dröm att få se något liknande! Besannar mina erfarenheter som egenföretagare, ekonomikonsult och rätt och slätt observant. Min fråga är inte till UG, utan till politiker, skm, ebm och kronofogden. Sover ni? Är ni för få? ja, ja. resurserna är knappa. Men hur bemöter man den förändrade inställning hos folket? Hur är det med att göra rätt för sig i Sverige idag? är det inte så, att då kommer någon annan att ”nalla” lite av mer av det som är ditt/ det gemensamma? Det är ”poppis” att fuska i dagens Sverige. Varför? Hur skall vi kunna ändra på detta? Ställer gärna mina erfarenheter, engagemang och arbetsförmåga till foga för UG, Skm, för ett rättvisare Sverige!

Rolf Lunneborg:  Ett vackert inlägg!! Maila oss också rolf.lunneborg@svt.se

Rolf Lunneborg:  Tack för alla frågor, säger godnatt med uppmaningen maila, tipsa – hör av er!! rolf.lunneborg@svt.se

moderator: Peter Bagge: Tack Rolf och Håkan – och tack alla ni som ställt frågor. Uppdrag granskning är tillbaka nästa vecka, samma tid, samma kanal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.