(Sändes 9/11 2011)
Hundratusentals svenskar reser till solen i Thailand varje år. Omkring 10 000 svenskar har dessutom valt att köpa sig egna hus eller lägenheter att återvända till.
De har betalat allt från några hundra tusen kronor till miljonbelopp för drömmen om eget boende i paradiset.
Att det är i princip omöjligt för en utlänning att köpa och äga mark i Thailand är väl känt sedan tidigare och något som svenska Utrikesdepartementet varnar för. Ändå har många svenskar valt att slå till.
Och de har gjort det efter att ha övertygats av svenska mäklare, som tjänar pengar på deras drömmar. I vissa fall har köparna helt förts bakom ljuset – och lockats att köpa hus de sedan inte ens äger.
– Tryggheten var att det var ett svenskt bolag, alla pappren var på svenska, säger Benjamin Wallin.
Han har precis som en rad andra landsmän investerat i ett hus i Sabai Village utanför Pattaya, en turistort 15 mil söder om Bangkok. Det är fina hus med vackra trädgårdar och en swimming pool i mitten av det inhägnade området.
Husen är sålda av en svensk mäklare och började byggas 2005.
Köparna lovades ett eget boende och en säker investering för barn och barnbarn. Idag är köparna istället inblandade i en bitter strid som pågått i fem år.
För ingen av dem som bor här äger egentligen sina hus – som de köpt av företaget Team Thailand i Nyköping och en svensk auktoriserad mäklare.
– Det går inte att sälja husen. Om du ska vara ärlig och sälja huset så kan jag säga att det är totalt omöjligt, du får kanske hyrpengarna för det, säger Curt-Arne Johnsson, en av de drabbade i Sabai Village.
Kontrakten de skrev på har visat sig vara värdelösa som köpeavtal och pengarna de investerat är slängda i sjön. Nu strider de för att åtminstone få hyra husen under de 30 år som arrendeavtalet gäller.
– Ett planerat bedrägeri, från början till slut. Det är som jag känner det i alla fall, säger Benjamin Wallin.
I en annan del av landet, vid Phuket som är svenskarnas favoritsemestermål nummer ett, finns ytterligare en grupp svenska husköpare som gått på en nit.
Området, som kallas Dream Village, byggdes efter tsunamin 2004 och är ett dygnet runt-bevakat område som lockat många skandinaver. Men inte heller här äger svenskarna husen de köpt – inte ens poolen på området är deras.
Den som blåst svenskarna på deras hus är den svensktalande thailändaren Narin Florén. Han skulle vara lösningen på problemet med den thailändska lagen om att utlänningar inte får köpa mark.
Genom den svenska mäklarfirman Lundin köpte Kent Drevhage från Mölnlycke, och en rad andra svenskar, hus på mark som ägdes av Narin och hans familj. Men Narin Florén sålde marken vidare till andra thailändare som därmed fick makten över husen – och de såg snabbt chansen att tjäna pengar igen.
De nya markägarna kunde nu plötsligt tvinga husägarna att betala för sina hus eller för poolen en gång till. I annat fall hade de nya markägarna makten att riva svenskarnas hus.
Kent Drevhage och några andra svenskar har efter flera års rättstvister och runt 100 000 kronor extra för alla advokater och rättegångar blivit ägare av det de trodde sig ha från början.
– Det har kostat pengar, blod, svett och tårar, säger Kent Drevhage.
Narin Florén har lämnat Dream Village bakom sig. I ett av de tre områden som kallas Dream Village är lurendrejeriet särskilt tydligt.
Här har svenskar köpt hus i miljonklassen, men allt ligger öde och övergivet. Husen står halvfärdiga, det stora poolområdet har vuxit igen och tjuvar har börjat plundra.
Narin Florén, som idag vistas i Sverige, har inte velat ställa upp på en intervju för Uppdrag granskning, men förnekar att det skulle finnas några problem.
Inte heller från den välkända mäklarfirman Lundin vill man ge några kommentarer eftersom rättsprocesser pågår.