• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

AI-verktyg skulle spara vården miljoner – kritiseras av läkare och Läkemedelsverket

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Med hjälp av artificiell intelligens, AI, skulle vårdcentraler lösa personalbristen och spara miljoner. Men efter att Uppdrag granskning och SVT Nyheter Skåne börjat ställa frågor har AI-verktyget stoppats. Läkare vittnar om att patientsäkerheten kan hotas – och Läkemedelsverket reagerar nu på uppgifterna.

– Signalerna är väldigt uppenbara, det här är ett företag vi kommer tillsyna under 2020, säger utredaren Mats Artursson.

Region Skåne och Västra Götalandsregionen upphandlade IT-verktyget Vårdexpressen under sommaren 2018. Avtal som tillsammans var värda max en miljard kronor.

Primärvårdsdirektör Marie-Louise Gefvert berättar hur hon före upphandlingen fick en demonstration av verktyget, som enligt företaget innehåller artificiell intelligens.

Vården och AI-verktyget

– I min roll som förvaltningschef fick jag för första gången med egna ögon se vad AI kan medföra. Det tyckte jag var fantastiskt.

Marknadsförs med artificiell intelligens

I en läsplatta skriver patienterna själva in sina symptom och svarar på frågor. Vårdexpressen sammanställer sedan en så kallad anamnes och ger förslag på diagnos, provtagning och behandling.

Företaget bakom programmet, Vårdinnovation Sverige AB, har i sin marknadsföring uppgett att det ligger 10 års forskning bakom verktyget. SVT har eftersökt den forskningen, men inte fått ta del av den.

Verktyget marknadsförs som att det innehåller AI, men i registreringen hos Läkemedelsverket står inget om att verktyget bygger på artificiell intelligens.

– AI-system befinner sig fortfarande på forskningsstadiet. Om man jämför med självkörande bilar har man pratat om självkörande bilar ganska länge, men vi ser ju inga självkörande bilar i större utsträckning fritt ute i trafik och framför allt inte sådana som har en förare som sitter i baksätet och tittar på tv. Det är lite samma sak med de här systemen, säger Mats Artursson, utredare medicintekniska produkter på Läkemedelsverket.

“Kommer att gå in och detaljgranska”

Vårdinnovation registrerades bara en vecka före upphandlingen med de två regionerna. Företagets vd Damon Tojjar uppger för SVT att en tidigare version av Vårdexpressen hade testats på 3 000 patienter på en privat vårdcentral i Skåne.

– Det låter för mig som ett alldeles för litet patientunderlag. Om ett sådant här verktyg ska breddinföras både i Region Skåne och i Göteborgsregionen, då går vi från 3000 patienter till kanske 3 miljoner patienter. Det är en faktor tusen. Det kräver en helt annan initial utvärdering. Det är väl det jag ser allvarligast på och kommer att gå in och detaljgranska, säger Mats Artursson.

Det fanns också kritiska röster i samband med upphandlingen. Patrik Midlöv, professor i allmänmedicin och samhällsmedicin, var en av dem.

– Jag vill att den här typen av produkter ska vila på vetenskaplig grund. Jag vill veta att det gör nytta, mer nytta än skada och att det är kostnadseffektivt, säger Patrik Midlöv.

Efter att Vårdinnovation vann upphandlingen har verktyget prövats på ett tiotal vårdcentraler i Skåne. Flera läkare som SVT varit i kontakt med är kritiska.

Allmänläkaren Örjan Hansson berättar att Vårdexpressen missade en allvarligt sjuk patient, som omedelbart fick föras till akuten med hjärnhinneinflammation.

– Den viktigaste uppgiften på en jourcentral är att hitta de patienter som eventuellt har en allvarlig sjukdom. Det första kravet man måste ställa på ett sållningsinstrument är att det vaskar fram de patienterna. Min erfarenhet av de här månaderna är att det inte är så bra på det, säger Örjan Hansson.

Stoppat samarbetet

Vårdinnovations vd Damon Tojjar försäkrar att det finns artificiell intelligens i verktyget.

– Jag vet ju vad som försiggår i systemet. Och det är ju AI i systemet, absolut sen får man ju diskutera vad tror en lekman att AI är. Och många tror att AI, som funnits sen 60-talet, att det är en liten trollkarl som sitter och gör och fattar besluten, säger Damon Tojjar.

Efter att SVT ställt frågor har företaget gjort om sin hemsida, uppgifterna om tio års forskning finns inte längre kvar. Damon Tojjar säger att verktyget är evidensbaserat eftersom det bygger på vetenskapliga artiklar om sjukdomar.

Alf Jönsson är regiondirektör i Skåne. Han tycker att digitaliseringen av vården är viktig, men säger att det är en förändring som måste gå långsamt och systematiskt.

Har det här med Vårdexpressen gått för fort?

– Det är svårt för mig att bedöma om ett enskilt projekt har gått för fort eller inte. Det jag vet, det är att det finns ett stort intresse för att till exempel i vår primärvård att verkligen kunna leverera det man är satt att leverera – det vill säga en bra primärvård. Då finns det stora önskemål för att kunna göra det bättre.

Region Skåne och Västra Götalandsregionen stoppade samarbetet med Vårdinnovation den 31 januari i år och tog då bort verktyget från vårdcentralerna och primärvården online. En extern utredare ska granska misstänkta oegentligheter i upphandlingen, efter att SVT presenterat uppgifter för primärvårdsledningen i Skåne.

Missa inte veckas Uppdrag granskning

Reportaget Vården och AI-verktyget sänds onsdag 4 mars. Du kan se det 14.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården och AI-verktyget

Mer i ämnet