Uppdrag granskning berättade i maj 2015 om de kontroversiella operationerna som genomförts av Karolinskas stjärnkirurg Paolo Macchiarini. Sedan tidigare har åklagaren fått i uppdrag att utreda om operationerna, som går ut på att plaströr opereras in som ersättare till skadade luftrör, är att betrakta som brott mot läkemedelslagen eller etikprövningslagen.
Nu har åklagaren på eget initiativ inlett en förundersökning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Anledningen är det underlag som polis och åklagare tagit del av i utredningen om brott mot Läkemedelslagen samt brott mot Etikprövningslagen. Underlaget visar att det finns anledning att tro att brott har begåtts.
– Efter att ha sett underlaget tänkte jag helt enkelt ”Får det gå till så här?” säger kammaråklagare Zilla Hirsch till Uppdrag Gransknings reporter.
I dag utsåg den särskilda åklagaren som utreder samtliga anmälningar ett målsägarbiträde till den unga turkiska kvinna Yesim Cetir, som ännu tre år efter sin operation inte kunnat lämna intensivvårdsavdelningen på Karolinska sjukhuset i Solna.
– Jag tycker det är viktigt att få den här saken prövad och framförallt klarlagt vilket regelverk som gäller, säger Zilla Hirsch.
Chansen ökar därmed att ställa någon till svars eftersom preskriptionstiden är längre. För brotten grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada är straffskalan fängelse mellan 2 och 8 år vilket ger åklagaren gott om tid att väcka åtal, när hon väl funnit ut vilka personer som ska hållas ansvariga.
Frågan som ska klargöras är bland annat om operationerna ska räknas som vård eller som forskning eller som både och.
– För brott mot Hälso-och sjukvårdslagen finns ett tydligt regelverk men för forskning är regelverket inte lika tydligt, konstaterar Zilla Hirsch.