Mattias Bengtsson var storägare och nyckelperson i det bolag som användes för att blåsa Pensionsmyndigheten på pengar i Allra-härvan.
De åtalade dömdes till fleråriga straff i hovrätten. Under tiden preskriberades Mattias Bengtssons misstänkta brott, grovt penninghäleri och grovt givande av muta. Men Pensionsmyndighetens skadeståndskrav på 168 miljoner, som han och de andra i härvan är skyldiga att betala enligt domstol, kvarstår. Det är bara en del av Bengtssons skuldberg. Kronofogden jagar honom för skulder på över 245 miljoner kronor, men har ingen befogenhet att utmäta tillgångar i utlandet.
Se ”Dubaisvenskarna” på SVT Play
Mattias Bengtssons fastighetsägande i Dubai har hittills varit okänt för svenska myndigheter. I samband med en internationell efterlysning greps han på plats 2018, men släpptes utan förklaring.
Lägenhet i världens högsta byggnad
På den konstgjorda ön Palm Jumeriah står långa rader med nybyggda fastigheter intill Persiska viken, med dygnet-runt-bevakning och privata stränder. Här har Mattias Bengtsson haft en lägenhet på 127 kvadratmeter. Uppdrag gransknings kartläggning visar att den nyligen såldes för 8,3 miljoner kronor. Men Bengtsson är fortfarande registrerad som ägare på en lägenhet i världens högsta byggnad – Burj Khalifa.
– Det är otillfredsställande att man kan gömma undan brottsutbyte i ett annat land på ett så pass enkelt sätt, säger kammaråklagare Thomas Hertz som förgäves försökt få Bengtsson utlämnad till Sverige.
Kronofogden kan begära hjälp av andra länders motsvarighet att beslagta tillgångar, förutsatt att det finns ett avtal mellan länderna. Något sådant finns i nuläget inte mellan Sverige och Förenade Arabemiraten. Pensionsmyndigheten har rådfrågat jurister verksamma i diktaturen om möjligheterna att komma åt Mattias Bengtssons tillgångar i Dubai, men i dagsläget bedöms en sådan process vara lönlös.
Svenskarna i Dubailäckan
Läckan innehåller detaljerade uppgifter om hundratusentals fastigheter i Dubai, bland annat vilka som står som registrerade ägare, under åren 2020 och 2022.
Uppdrag granskning har identifierat 887 svenskar som stått som registrerade ägare till fastigheter i Dubai under något eller båda åren. 66 av dem är dömda för brott, har skulder till staten eller får bidrag i Sverige.
Uppgifterna kom först till Center for Advanced Defense Studies (C4ADS), en ideell organisation baserad i Washington D.C. i USA som forskar om internationell brottslighet och konflikter. Materialet delades sedan med norska E24 och Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), som i sin tur delade materialet med ett internationellt nätverk av journalister.
Dataunderlaget kommer från en serie läckor från Dubai Land Department. Uppdrag granskning har verifierat identiteterna på svenskarna i läckan.
2022 ägde svenskar fastigheter i Dubai till ett värde av totalt 430 miljoner USD, motsvarande 4,3 miljarder kronor, enligt en beräkning som har gjorts av forskare vid The EU Tax Observatory i Paris och Skatteforsk – Centre for Tax Research i Norge.