– Egentligen ångrar jag köpet både av huset och bensinstationen, men jag vet inte, det hände. Och jag måste kämpa för att få mina rättigheter tillbaka. Jag vet att det inte är så lätt. Men jag måste kämpa, säger Rania Fares.
Rania och Wael Fares bor i Kairo. I samband med oroligheterna under den arabiska våren 2011 började de att söka möjligheter att investera utanför Egypten. Då lade de märke till annonser som återkom varje vecka i en av de största dagstidningarna, det var Swedish Connections som annonserade om svenska fastigheter. Det väckte tankar om att investera i ett land som de redan var intresserade av.
– Vi visste att Sverige är ett väldigt bra land, och att svenskar är väldigt artiga, de är hjälpsamma. Vi hade aldrig varit där. Men bara genom att läsa och generell kunskap, visste vi att Sverige är ett väldigt fint ställe att bo på. Väldigt bra utbildningsnivå, säger Rania Fares.
På Swedish Connections kontor i Kairo träffade paret Fares företagets ägare, Kadry El Naggar.
– När du öppnar dörren ser man en stor reception, och ett konferensrum och en mängd svenska flaggor över hela kontoret, berättar Rania Fares.
Tidigare välkomnade dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt den som besökte Swedish Connections hemsida. Men bilden och texten har tagits bort efter uppmaningar från svenska ambassaden i Abu Dhabi. Och Kadry El Naggar försökte, enligt paret Fares, övertyga dem om att svenska myndigheter var mycket nöjda med hans arbete för att locka nya investeringar till Sverige.
– Han övertygade oss om att han är känd i Sverige. Känd i business, ”alla i Sverige känner Kadry El Naggar”, säger Wael Fares.
Vid riksväg 23 mellan Växjö och Älmhult ligger bensinmacken som Rania och Wael köpte in sig i. De äger redan en andel i en bensinmack i Kairo, och tanken var att den svenska macken skulle ha öppnats förra året. Men bensinstationen är fortfarande stängd och låst. Trots över hundra tusen i renoveringskostnader, det krävs mycket mer för att få macken i ordning.
– Det är tänkt att bli en liten restaurang, det finns ett litet kök mot baksidan. Det ska också bli en liten affär där, berättar Rania Fares.
I småländska orten Hökön, med ungefär hundra invånare, står familjens andra svenska investering. Ett slitet hus med missfärgad eternitfasad, även där renoverar Fares för framtiden.
– Jag tror att trädgården, om man bara förbereder väl, och planerar väl, och planterar bra så kommer det bli okej. Jag ser det inte framför mig som det ser ut nu, jag ser hur det kommer att se ut efter renovering och vi är klara, säger Rania Fares.
Rania och Wael Fares väntar fortfarande på att få uppehållstillstånd som egenföretagare i Sverige. Men de vill inte bara investera utan hoppas också kunna ge döttrarna en bra utbildning på ett svenskt universitet. Idag ångrar de att de gjorde affärer med Swedish Connections och Kadry El Naggar.
– Vi litade på honom, han är en lögnare och säger aldrig sanningen, säger Rania Fares.
Kadry El Naggar skriver i ett mejl att företaget i början hade en otydlig kommunikation som nu åtgärdats. Att de aldrig utlovat några uppehållstillstånd samt att de hänvisar kunderna till Migrationsverket.