Reporter Jesper Henke. Foto: SVT

Så granskades Swedish Connections

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Fallfärdiga hus i svenska landsbygdsorter säljs för hundratusentals kronor till köpare i Mellanöstern. Företaget som säljer, Swedish Connections, lockar med permanent uppehållstillstånd och drömmen om en framtid i Sverige. Om det handlar reportaget ”Swedish Connection”, reporter Jesper Henke berättar om arbetet.

Hur fick du idén till reportaget?

– Idén till reportaget kom efter att ett en känd problemfastighet i Hyltebruk i Halland förra våren såldes på exekutiv aktion. Köparen visade sig vara ett svenskregistrerat bolag, Dubai Egypt Sweden for Investment AB, som köpte upp en mängd andra tomter i främst Sydsverige. Bakom detta företag finns ett egyptiskt företag som heter Swedish Connections. Tomterna säljs sedan vidare till investerare utomlands. Idén var att försöka få svar på frågan varför utländska investerare vill köpa oattraktiva och delvis förfallna hus och tomter i Sverige.

UG – Swedish Connection

Hur arbetade du?

– Det viktigaste var att försöka kartlägga omfattningen av dessa fastighetsköp i Sverige, hur många fastigheter handlar det om? Nästa steg var att ta reda på hur många svenska företag med utländska ägare som startats via det egyptiska företaget Swedish Connections, en uppgift som gick att få fram genom att söka på vissa adresser. Det viktigaste och svåraste var att sedan försöka få tag på de personer som köpt fastigheter och/eller startat företag i Sverige för att få höra från dem direkt vilka motiv som låg bakom. För att ta reda på vilken information som potentiella kunder får på kontoret i Kairo gick vi en med dold mikrofon.

Vilka typer av källor använde du?

– De viktigaste källorna var förstås köpehandlingar och registerutdrag från fastighetsregistret för att kunna knyta köpen till Swedish Connections. Information om vilka fastigheter företaget förmedlat fanns på företagets hemsida men den listan korrigerades något efterhand, i några fall hittade vi ingen koppling i andra fall tillkom fastigheter. Via Retriever hittade via ca 250 företag som stod registrerade på vd:n Kadry El Naggars tidigare hemadress i Tomelilla eller på någon annan av de adresser vi kunde knyta till Swedish Connections. Dokumentation från ambassaden den svenska i Abu Dhabi visade sig värdefull eftersom den innehöll namn på personer som sökt uppehållstillstånd i Sverige efter att ha gjort affärer med Swedish Connections. Vi sammanställde en lista som vi kollade av mot Migrationsverkets register för att få reda på hur många personer som faktiskt gått så långt att de sökt uppehållstillstånd i Sverige. Andra viktiga källor var en kontakt som tidigare arbetat på företaget samt annonser ur Egyptiska tidningar.

Stötte du på några problem?

Problemen var många. Det var svårt att få tag på kunderna som köpt fastigheter i Sverige. Det var svårt att leda i bevisning vad dessa kunder faktiskt blivit lovade. Swedish Connections vd Kadry El Naggar förnekade notorisk att de över huvud taget hade något att göra med dessa personers ansökningar om uppehållstillstånd som egenföretagare. Det var även förknippat med vissa svårigheter att få fram uppgifter om det egyptiska företaget Swedish Conenctions. Rent generellt var det förstås förknippat med svårigheter att mycket viktig information var på arabiska.

Vilka övriga deltog i arbetet?

– Lina Makboul redaktör, Johan Källström redigering, Staffan Florén Sandberg och Hisham Allam gjorde research. I Kairo fick vi hjälp av Stina Blomgren och fotograferna Ahmed Mostafa och Ahmed Medhat. Fotografer i Sverige var Jan Eliasson från Uppdrag granskning och Västnytts Sandy Hansson.

Hur lång tid tog arbetet?

– Redan våren 2013 började jag arbeta med inslagen för Västnytt som sändes i början av juni förra året. Reportaget för Uppdrag granskning producerades under en tvåmånadersperiod, september och oktober i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Swedish Connection

Mer i ämnet