Foto: svt

UG-referens: Swedish Connections

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Här är hela manuset till reportaget ”Swedish Connections”, med länkat källmaterial. När Uppdrag granskning gör ett reportage så samlas en stor mängd material in för att hjälpa reportern att bilda sig en uppfattning om vad som har hänt. Här kan du se programmet, läsa manuset och ta del av delar av det källmaterial som samlades in. I spalten ”relaterat” till vänster finns materialet samlat i en lista. Reporter är Jesper Henke.

Reporter: – Är du hemma?

Reporter: – Jag tror du har lite mer röstresurser än vad jag har. Kan du inte pröva en gång för att se om han..?

UG – Swedish Connection

Tony Ortenlöf: – Nej, det får du försöka med. Han har nog hört dig om han är där.

Reporter: – Tror du det?

Tony Ortenlöf: – Ja.

Det är inte första gången jag är i Hyltebruk i Halland och försöker få kontakt med mannen som bor i det här huset. Men i dag verkar han inte vara hemma. Om kommunen hade fått bestämma hade mannen bott någon annanstans och huset sedan länge varit rivet.

Tony Ortenlöf: – Generellt så är det ju väldigt dåligt huset. Det är inte renoveringsbart om man säger så. Det är genomruttet.

Tidigare kunde kommunen i alla fall prata med ägaren, men det kan man inte nu. För mannen som bor här är nämligen inte längre den som äger huset. Ägaren finns 330 mil härifrån och henne får kommunen inte tag på.

Det är rent på gatorna i Hyltebruk i Halland. Kommunen får nämligen hjälp med städningen av en man som på helt eget initiativ samlar skräp hela dagarna.

Det är han som bor i det här huset. Men även om gatorna hålls rena så har tomten förvandlats till en soptipp. Närboende har i åratal klagat på dålig lukt och på råttor som springer omkring.

Min första tanke var att göra ett nyhetsinslag om skräpsamlaren. Men historien tog en annan vändning, allt började när fastigheten förra året såldes på exekutiv aktion. Med en ny ägare hoppades kommunen att problemet med skräptomten skulle vara ur världen en gång för alla. Men det var innan man visste vem köparen var.

Tony Ortenlöf: – Hade vi vetat det vi vet i dag att det var den typen av företag som köpte det så hade vi ju självklart, tror jag, agerat annorlunda och gått in och köpt det. Det fanns två spekulanter på huset när det såldes och den ena var en seriös budgivare, och så var det då det här bolaget som har visat sig, i mina ögon inte var så seriöst.

Men skräptomten i Hylte är inte är den enda fastigheten som köpts upp av det här företaget. En sökning hos fastighetsregistret visar att det är betydligt fler hus och tomter det handlar om.

Lantmäteriet kundcenter: – Du det här kan vi inte ta per telefon heller, det är jättemånga. Ett, två, tre, fyra, fem, sex, sju, åtta, nio…

Lantmäteriet kundcenter: – 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 minst.

Reporter: – 32?

Lantmäteriet kundcenter: – Ja.

Jag hittar över 30 hus och tomter i södra Sverige med kopplingar till ett svenskregistrerat företag som heter Dubai Egypt Sweden for Investment AB.

I nordligaste Skåne ligger det lilla samhället Hökön med hundra invånare. Järnvägen skär igenom byn, men det var länge sedan tågen stannade här. Längs Byavägen i centrum står tre hus, alla köpta av Dubai Egypt Sweden for Investment.

Olle Nilsson: – Hökön har för närvarande en mycket aktiv byaförening som gör allt för att lyfta byn och det finns yngre familjer i en hel del hus här, men sen mitt i centrum finns det här eländet. Hus som är sålda till folk som bor på annat håll, och som är väl omöjliga att få tag i och som inte gör någonting åt dem, utan det är ett löpande förfall. Och det är naturligtvis förorsakat av att husen är synnerligen billiga i Hökön och lyckas man bara hyra ut dem något år så har man pengarna tillbaka.

Och vi har en kåk här borta som är ungefär mitt emot ditt, vad vart det den kostade i exekutivt.

Ruben Stjernqvist: – 70 000.

Olle Nilsson: – 70 000 för en sjurumsvilla, Och det är prisnivån, hundra, två hundratusen för fullt gångbara kåkar här.

Enligt plan- och bygglagen är fastighetsägaren skyldig att hålla sin fastighet i vårdat skick. Och det är kommunen som ska se till att lagen följs. Men det här är ett system som bara fungerar så länge ägaren går att få tag på. För det är inte Dubai Egypt Sweden som äger de här fastigheterna längre.

De har sålts vidare till olika köpare i Mellanöstern.

Yvonne Hansson: – Vad händer? Det har jag undrat länge. Det händer ingenting.

Från Ystad i söder till Överkalix i norr finns som Dubai Egypt Sweden förmedlat. På sin hemsida uppger de att de sålt över hundra fastigheter i Sverige.

Det är svårt att förstå motivet bakom de här fastighetsaffärerna, någon vinst verkar Dubai Egypt Sweden inte göra vid försäljningarna, och de utländska ägarna verkar inte särskilt intresserade av det de köpt.

Bakom Dubai Egypt Sweden finns ett annat företag som heter Swedish Connections och som har sitt huvudkontor i Kairo. Swedish Connections ägare och vd heter Kadry El Naggar och han är van att låta sig intervjuas. På hemsidan hittar jag flera klipp från olika nyhetsinslag i Mellanöstern som handlar om honom och hans företag Swedish Connections.

Ur ONTV, Egypten, 22 mars 2014

Kadry El Nadder: – Vi har många kunder som investerat och köpt fastigheter där för .. idag kan de hyra ut dem för 5000-6000 tusen i månaden och får igen köpesumman på mindre än 3 år. Det finns inget land i världen tror jag som har denna investeringsmöjlighet och det är sanningen om Sverige. Glöm inte att Egypten är mitt ursprungsland – moder, men Sverige är det land där vi har dessa möjligheter.

Ur Infinity TV, Förenade Arabemiraten, 2009

Programledare: – Vi ställer frågan om målet med etableringen av ert företag.

Kadry El Nadder: – Jag är egyptier till ursprunget och har svenskt medborgarskap sedan 25 år. Sverige är det bästa landet i världen vad gäller kvalitet och annat. Men man har problem, man vet inte hur man ska marknadsföra sig i världen.

Sedan 2009 har Kadry El Naggar anordnat återkommande konferenser i Mellanöstern för att visa på investeringsmöjligheterna i Sverige. I Tomelilla kommun i Skåne där han bott i många har han gjort sig känd som en entreprenör med många järn i elden, bland annat hade han planer på ett internationellt köpcentrum med bensinmack och 64 villor här i Benestad strax utanför Tomelilla.

Och så säljer han då svenska fastigheter.

Ur säljvideo från Swedish Connections hemsida

Speakerröst: – Här i Benestad i Sverige en tvåplans villa med tomt på 1700...

Förra sommaren träffar jag Kadry El Naggar i Tomelilla. På hans initiativ ses vi en gammal disponentvilla som stått tom de senaste åren.

Kadry El Naggar: – Det är hela taket här som du ser. Det är faktiskt kommunen som har satsat mycket för att behålla det som var innan.

Kadry El Naggar berättar att han nyligen har köpt huset av Tomelilla kommun. Och han har stora planer för slottet som han kallar det. Byggnaden ska bli ett slags centrum där egyptiska företag kan hyra in sig och visa sina produkter.

Kadry El Naggar: – Det kan faktiskt att bli intressant också?

Reporter: – Det kommer vara lite snabbmatskedjor som kommer ha servering här också, okej.

Reporter: – Din affärsidé, vad handlar den om egentligen?

Kadry El Naggar: – Ja det är mycket lätt. det finns många folk i hela arabområdet, som har man kan kallas extrapengar. Och det är verklighet, till exempel här i Sverige, extrapengar, folk de kan dricka, de andra folk de tycker mycket om att köpa fastigheter. Det är inte var som helst man kan köpa och det som är bra här i Sverige. Vem som helst kan köpa fastighet. I Sverige är billigt.

Reporter: – Du, men om vi då tittar på de fastigheterna som du förmedlar?

Kadry El Naggar: – Ja.

Reporter: – Det är ofta ganska oattraktiva tomter, det är ofta ganska nedgångna fastigheter, sådana fastigheter som inte är speciellt attraktiva ur svenska ögon sett.

Kadry El Naggar: – Ja, det är mycket bra att du säger för svenskt folk.

Reporter: – Men varför är de här attraktiva i arabländerna då?

Det finns arabländer de tycker mycket om att köpa Fiat. Det finns i Sverige, nej de tycker inte om Fiat, bilar. Det finns folk som köper gamla, det finns som köper nya, det är som vi själva som svensk, vi måste också tänka, det är inte alla människor i hela världen är svensk. Det är helt annorlunda. Jag menar det är mycket, mycket bra för dem att de köper något billigt och bra och själv renovera och göra allt som de själv vill göra, förstår Det är mycket vanligt för dem men för oss här är det kanske på något annat sätt.

Kadry El Naggar: – Jag själv köpa och sälja. Inget annat. Jag menar jag inte faktiskt tar hand om dem sen. Det är inte mitt problem. Jag köper till exempel x och sälja x till någon och han köpte den. Punkt och slut. Om de investerar, om de bygga, om de renovera, om de riva, det är inte mitt problem alls.

Reporter: – Fastigheterna står i alla fall och förfaller. De gör ingenting med fastigheterna, de investerar ingenting. Då undrar jag varför ser det ut så? Är det så att de tycker att det är en investering i alla fall? Eller vad tror du? Kan du förklara det för mig?

Kadry El Naggar: – Javisst jag säger till dig det finns olika i alla falla, det finns folk som köpa fastighet som guld. Det är också arabisk mentalitet förstår? De köper det som guld, även om han kanske inte ska utnyttja, kanske deras barn eller barnbarn. Det är som guld. De tänker faktiskt, var kan de sätta deras pengar.

Kadry El Naggar: – Jag tror själv så faktiskt förstår du att folk är mycket glada att köpa här och mycket billigt och mycket bra. Och verklighet efter tre, fyra år de kommer att sälja mycket dyrt, förstår, som affär.

Enligt Kadry El Naggar handlar de här köpen alltså om rena fastighetsinvesteringar.

På Swedish Connections hemsida har man tidigare uppmanat investerare att köpa svenska fastigheter innan Euron införs, eftersom priserna väntas stiga med så mycket som 500 procent.

Men de hus och tomter som Swedish Connections sålt ligger på den svenska landsbygden där efterfrågan är liten.

För att få svar på vad det här egentligen handlar om, måste jag försöka hitta köparna.

Rania Fares: – Jesper, welcome to my home, this is my reception, okej.

Jag träffar Rania och Wael Fares i deras hem i den fashionabla stadsdelen New Kairo. Wael är en framgångsrik återförsäljare för ett franskt företag, och han äger också en andel i en bensinmack i Kairo. I samband med den arabiska våren började de liksom många andra egyptiska affärsmän titta på möjligheten att investera utanför Egypten. Och när de såg i en av de största egyptiska dagstidningarna om svenska fastigheter blev de nyfikna.

Rania Fares: – I have a couple of them here. First, this advertisement like what we read in Al-Ahram news paper, He kept making this advertisements every Friday, maybe twice a month, sometimes, every week, every week, every week.

Reporter: – But where you interested in Sweden before?

Rania Fares: – Yes.

Reporter: – In what way?

Rania Fares: – We know that Sweden is a very good country and the Swedish people are very polite, they are very helpful. So we haven't been there before. But just from reading, from general knowledge, we knew that Sweden is a nice place to live in. Very good educational level. Also about the health care. It's very good in this way.

Annonserna om svenska fastigheter dyker upp i en turbulent tid. Den arabiska våren nådde Egypten tidigt 2011. På bara några få dagar hade Tahrirtorget i centrala Kairo ockuperats av demonstranter som krävde president Mubaraks avgång. Samma år öppnar Swedish Connections sitt kontor i Kairo. Och det är fler som blir intresserade av annonserna.

Usama Abdalla: – Really in my mind in this period between of 11 and 12, I want to move from Egypt to make some business outside. In Cairo in that time it is not safe.

Usama Abdalla är före detta arméofficer. Numera är han affärsman och representant för flera europeiska företag. Han är van att resa i Europa. Och tanken på att driva sin verksamhet från ett land utanför Egypten lockar.

Usama Abdalla: – Yes I was interested to go to Sweden but I didn't know anything about Sweden at this time.

Reporter: – you never been there before?

Usama Abdalla: – No, I travel a lot of time to Europe, like Serbia, Bulgaria, France, Greece, Italy, but I don't go to Sweden at all.

Både Usama Abdalla och paret Fares tar kontakt med Swedish Connections och träffar Kadry El Naggar på kontoret i Kairo.

Rania Fares: – When you open the door you will see a big reception, and the conference room or the meeting room of Kadry on your left, and a lot of Swedish flags on all the offices.

Usama Abdalla: – The office, feeling a part of Sweden, and he is a Swedish man, and he is coming here for helping people to go there for investments and so. First talking to him, he is official, official from Sweden.

Wael Fares: – He convinced us he is famous in Sweden.

Reporter: – In what way famous?

Wael Fares: – In business. Everybody in Sweden know Kadry El Naggar.

Och det är först nu det blir tydligt vad Kadry El Naggar egentligen säljer. Det handlar om drömmen om ett nytt liv i Sverige.

Wael Fares: – We can helping you for establish a company there and working according to the European law and also we can get some villa in very good prices there, and by these two you can move there to be residence you and your family. And it will be a new life and the best life in the world.

Reporter: – What did he tell you that you have to do to get residency in Sweden?

Rania Fares: – Just bought a... just we have to buy a property there, or have a business, so we can start a company, he can make it for us. And after that, we buy a property, a gas station, any project, and apply for the embassy, and after that it is so easy in 6 months, maximum one year you will have the residency in Sweden and you can move there.

Reporter: – So you believed him?

Rania Fares: – Yes.

Usama Abdalla: – I not imagine that this man a businessman and a rich man and Sweden to lying.

Enligt de jag träffar i Kairo ger Swedish Connections sken av att det bästa sättet att snabbt skaffa sig ett permanent uppehållstillstånd i Sverige är att köpa en svensk fastighet och starta ett svenskt företag – tjänster som Swedish Connections förmedlar.

Rania Fares: – So when you don't know a person and he starts to talk with you about Sweden about his reputation in Sweden, about his projects, and he show you a lot of newspaper with his photo with his projects and what he did there. And he try to convince you that the Swedish government is very happy with his efforts in bringing people to invest in Sweden. So what do you think, we feel we have to trust him. 

Tidigare . Men bilden och texten har tagits bort efter uppmaningar från den svenska ambassaden i Abu Dhabi.

Swedish Connections fanns redan innan de öppnade sitt kontor i Kairo. Företaget grundades 2006 i Förenade Arabemiraten och redan året därpå gick den svenska ambassaden i Abu Dhabi ut med en varningstext på sin hemsida.

Varningen lades ut sedan ambassaden fått ta emot mängder av samtal ifrån folk som gjort affärer med Swedish Connections och som känt sig lurade. Och i ett skriver ambassaden:

”Ambassaden har under perioden 2006-2008 fått åtskilliga klagomål från besvikna SC:s kunder, som köpt fastigheter i Sverige eller ”registrerat” ett bolag [...] för att lättare kunna få visering till eller uppehållstillstånd i Sverige.”

När jag träffar Kadry El Naggar känner jag till att ambassaden lagt ut varningstext på sin hemsida. Och jag frågar honom om alla klagomål ambassaden ska ha fått.

Kadry El Naggar: – I alla fall jag har mitt webbsajt, jag har inget hemligt alls, alla som bor här i Sverige de vet precis vad vi gör, tyvärr.

Reporter: – Ljuger de för mig då?

Kadry El Naggar: – Jag säger till dig, jag vill ha fakta. Du säger folk som ringer, vem folk som ringer. Vem tyvärr.

Reporter: – Du menar att det är inte sant?

Kadry El Naggar: – Nej, det är inte sant. Inte alls.

Kadry El Naggar: – Det står faktiskt på website, vi inte ansvar alls om så och så. Vi starta företag och vi säljer fastighet, inget något alls. Om du vill, vilken fråga som helst. Angående uppehållstillstånd, self-employer sådana grejor, du kontakta med ambassad eller utrikesdepartementet, det står på mitt webbsite. Vi har ingenting med det att göra.

Nu har företaget en ny hemsida, där man direkt möts av texten att de inte ger något visum eller uppehållstillstånd och inte heller kan garantera något sådant eftersom det beslutas individuellt av Migrationsverket. Det verkar som om Swedish Connections tagit till sig av ambassadens kritik.

Det flesta av klagomålen mot företaget som kommit in till de svenska ambassaderna ligger några år tillbaka i tiden. Och de jag träffar i Kairo säger att annonserna med svenska fastigheter försvunnit ur dagstidningarna.

Men det finns flera tecken som tyder på att företaget i högsta grad är aktivt och till och med försöker utöka sin verksamhet. På hemsidan söker de säljare, och säger sig vilja erbjuda sina tjänster i fler länder. I våras höll företaget återigen en av sina årliga konferenser i Kairo, och förra sommaren öppnade det ett kontor i Casablanca i Marocko under namnet El Naggar Group, affärsidén är fortfarande densamma, att starta företag i Sverige och att sälja svenska fastigheter.

Ur Casa News, Marocko, 27 augusti 2013

Kadry El Naggar: – Det viktigaste är att vems som helst har rätt att äga i Sverige. Även utan uppehållstillstånd kan man äga mark på samma sätt som en svensk. Men det viktigaste är att priserna i Sverige är väldigt, väldigt låga.

Kadry El Naggar: – En villa med tomt i Sverige kostar lika mycket som ett rum i de minsta slumområdena i Egypten. Och då äger man inget.

För att ta reda på hur det egentligen går till vid en försäljning bestämmer vi oss för att testa själva. Vi låter en person gå in på Swedish Connections kontor i Kairo med en dold mikrofon. Han säger att han vill veta förutsättningarna för att få ett uppehållstillstånd i Sverige.

Omar: – Godmorgon.

Säljare Swedish Connections: – Jag är XXX, Du är Omar.

Omar: – Omar precis.

Säljare Swedish Connections: – Välkommen.

Säljare Swedish Connections: – Vad jobbar du med? Det sa du inte i telefon.

Omar: – Jag gör några tillfälliga jobb och söker fortfarande arbete. Jag vet inte ännu. Jag tänker på Sverige.

Säljare Swedish Connections: – Det där med Sverige kostar en del. Har du råd över huvud taget?

Omar: – Ja, mina föräldrar har pengar tack och lov.

Omar: – Det jag förstod är att man måste köpa ett hus i Sverige för att få uppehållstillstånd i Sverige, stämmer det?

Det visar sig snart att försäljaren på kontoret i Kairo mer än gärna berättar om det snabbaste och enklaste sättet att få uppehållstillstånd som egenföretagare i Sverige.

Säljare Swedish Connections: – Det finns fyra steg för uppehållstillstånd som vi sa i telefon. Du behöver etablera ett företag i Sverige, aktivera det, att göra en utredning om nyttan med ditt projekt och lämna ett kontoutdrag från din bank.

Enligt försäljaren är husköp inte nödvändigt men väl en genväg för den som inte har så mycket erfarenheter av att göra affärer i Sverige.

Säljare Swedish Connections: – Vi kan ta ett exempel. Herr Amro kanske inte har så många affärer att göra. Men vill söka uppehållstillstånd så fort som möjligt. Han har bråttom och vill inte jobba ett helt år först. Då kan man gå runt det hela genom att köpa ett hus.

Det går att få tillfälligt uppehållstillstånd som egenföretagare i Sverige. Och om personen kan försörja sig och sin familj som egenföretagare efter två år kan man beviljas permanent uppehållstillstånd. Jag tar med mig en utskrift av ljudupptagningen i Kairo till Migrationsverket i Norrköping…

Maria von Scheele Frejd: – Det ska lämna in ett kontoutdrag från banken och det stämmer, man måste ju visa att man har pengar.

Maria von Scheele Frejd: – Det finns fyra steg att få uppehållstillstånd, du behöver etablera ett företag i Sverige aktivera det och det stämmer ju inte.

Reporter: – Vad säger du om informationen som de ger?

Maria von Scheele Frejd: – Den är ju inte korrekt. Man behöver absolut inte köpa en fastighet, man behöver inte starta ett företag innan. Sett till migrationsverkets verksamhet och till utlänningslagen så har det ingen som helst betydelse att man äger en fastighet. Så det vet jag inte varför man tror.

Reporter: – Nej, det är taget ur luften alltså? Det har han kommit på själv?

Maria von Scheele Frejd: – Förmodligen ja.

På Migrationsverket känner man väl till Kadry El Naggar och Swedish Connections.

Maria von Scheele Frejd: – Jag ser ju de här med jämna mellanrum så jag vet ju att det fortgår hela tiden.  Det är väldigt lätt för oss att se mönster i sådana här när de ser likadana ut. De här affärsplanerna har varit väldigt allmänt hållna, de saknar konkreta uppgifter. De innehåller ofta ett hus, en fastighet och kanske ytterligare någon liten näringsverksamhet som man inte bygger någon budget till så att säga, det bara nämns vid sidan om, utan man bygger budgeten på det här huset som man ska köpa eller sälja eller hyra ut. Det finns inget budgetunderlag. Och ja, vi avslår de ansökningarna.

Sedan 2009 har Migrationsverket fått in ungefär hundra ansökningar om uppehållstillstånd som egenföretagare i Sverige som kan härledas till Swedish Connections. Och av alla dessa ansökningar är det bara två personer i ett och samma företag som gått hela vägen till permanent uppehållstillstånd.

Maria von Scheele Frejd: – Det är jättetragiskt att det blir så här. Att de blir lurade på pengar och så vidare. Men vi gör så gott vi kan med att informera om hur det går till att söka uppehållstillstånd som egenföretagare, men vi kan inte göra så mycket åt att folk gör så här tyvärr…

Hur många som köpt hus och startat företag via Swedish Connections i tron att det ska leda till ett uppehållstillstånd kan vi inte veta.

I marockansk TV hävdar Kadry El Naggar att han hjälpt till att starta 1200 svenska företag med ägare i arabvärlden.

Vi hittar ungefär 250 svenska företag som enligt Bolagsverkets register har en koppling till Swedish Connections.

Jag lyckas få tag på ett tiotal personer som gjort affärer med Swedish Connections – alla utom en säger till mig att de känner sig lurade.

Citat från köpare: ”Hela upplevelsen var väldigt dålig, och jag tror vi förlorade 350 000 kronor i den här mardrömmen.”

Citat från köpare: ”Jag har gett den här mannen runt 400 000 dollar och det har resulterat i en massa skulder som jag fortfarande lider av.”

Citat från köpare: ”Uppenbarligen är alltihop en bluff. Vi litade på dem för snabbt tror jag.”

Flera av dem lockades av möjligheten att få permanent uppehållstillstånd i Sverige. Det bekräftas också av en person som jobbat på Swedish Connections.

Citat från tidigare anställd: ”Ungefär 99 procent av de som gjorde affärer med Swedish Connections ville ha uppehållstillstånd i Sverige, särskilt de som kom från oroshärdar i arabländer som Irak, Palestina, Syrien, Nordafrika och så vidare.”

Men hur Swedish Connections egentligen får in sina pengar är inte helt självklart. Husen och tomterna säljs nästan alltid för samma belopp som de köpts för – på pappret verkar inte Swedish Connections göra någon som helst vinst. Men när vi jämför de svenska köpebreven med Rania och Waels kontrakt visar det sig att summorna inte stämmer.

Rania Fares: – So this is the contract for the villa.

Reporter: – This is the contract for the villa in Osby?

Rania Fares: – In Osby yes. And this one is for the gas station.

Reporter: – And here it says you payed 375.

Wael Fares: – This for the house, 375.

Rania Fares: – And this is for the gas station.

Reporter: – 750 000 for the gas station, that is half.

Wael Fares: – Half, yes.

Förra året köpte Rania och Wael Fares ett hus i Osby kommun och en andel i en nedlagd bensinmack mellan Alvesta och Älmhult.  För det betalade de enligt deras kontrakt över 1,1 miljon svenska kronor. Först långt senare får Rania och Wael reda på att det finns svenska köpebrev, där den totala köpesumman är knappt 400 000 kronor.

Men det är inte allt.

Reporter: – Take a look at this signature, this is from the Swedish title deed. There is your signature.

Rania Fares: – No it's not the same as you see here. This is my husbands signature.

Reporter: – What do you feel about this?

Rania Fares: – Very bad.

Wael Fares: – Do you believe I’ll be ok for something like that?

Usama Abdalla köpte det här huset i Rydöbruk i Hylte genom Swedish Connections, enligt kostade det bara 50 000 svenska kronor, men i verkligheten betalade han kronor. Och inte heller han säger sig ha skrivit under något svenskt köpebrev.

Usama Abdalla: – No this is not my signature.

I somras polisanmäldes Kadry El Naggar för bedrägeri i Sverige av en annan egyptisk man som köpt en svensk fastighet genom Swedish Connections. Mannen påstår att hans namnteckning på det svenska köpebrevet är falsk. Men polismyndigheten i Malmö lade ned förundersökningen eftersom,  Kadry El Naggar utvandrat till Egypten och inte förväntades återvända.

Enligt källan som jobbat på Swedish Connections upprättades rutinmässigt två olika kontrakt, ett arabiskt och ett svenskt. Och genom att uppge en lägre köpesumma på de svenska köpebreven kunde företaget slippa att betala skatt på vinsten i Sverige.

Usama Abdalla köpte inte bara huset i Rydöbruk. Han skulle också köpa halva disponentvillan i Tomelilla. Huset där jag träffade Kadry El Naggar och som skulle bli ett centrum för egyptiska företag.

För det har Usama betalt över 600 000 kronor. Med det blev inget av projektet. Kadry El Naggar ägde inte huset utan hade bara lagt en handpenning. Disponentvillan ägs av Tomelilla kommun.

Usama Abdalla: – It means that he sell me something he is not the owner, this mean he take my money and this is against the law in everyplace.

Rania och Wael Fares väntar fortfarande på att få uppehållstillstånd som egenföretagare i Sverige. Men de vill inte bara investera utan hoppas också kunna ge döttrarna en bra utbildning på ett svenskt universitet. Idag ångrar de att de gjorde affärer med Swedish Connections.

Wael Fares: – I told him before I buy anything we should visit Sweden before. When I visit Sweden, he meet me at Copenhagen airport, and invite me in his house. And he introduce his family for me, and with my wife and I take the lunch. I trust him.

Rania Fares: – I know it was our fault that we didn't search good for Kadrys history, we just trust him from the first impression and the way he was talking. We didn't search after him. But I think that most of the people that Kadry cheated also made the same mistake like us.

Reporter: – Do you blame yourself? Explain

Rania: – Yes because we trust him. He is liar and never tell the truth,

Usama Abdalla: – He should be put in some court, to stop him, because he never stopped, he never stopped, in this moment I think he has a meeting with somebody to take his money…

Jag får aldrig träffa Kadry El Naggar något mer. Men i ett tidigare mail skriver han att företaget i början hade en otydlig kommunikation som nu rustats upp. Att de aldrig utlovat några uppehållstillstånd samt att de hänvisar kunderna till Migrationsverket.

Men vår dolda inspelning i Kairo, Migrationsverkets kritik och kunderna som känner sig lurade vill han inte kommentera.

Rania Fares: – It is supposed to be a little restaurant here, inside, and there is also a kitchen in the back. It is suppose to be a supermarket here.

Vid riksväg 23 mellan Växjö och Älmhult ligger bensinmacken som Rania och Wael köpte in sig i. Wael äger redan en andel i bensinmack i Kairo tanken var att den svenska macken skulle ha öppnats förra året.

När jag träffar dem har det gått drygt ett år sen köpet, och de är i Sverige för att titta till sina fastigheter och för att betala räkningar.

Bensinstationen är fortfarande stängd och låst.

De har redan betalat hundra tusen i renoveringskostnader, men det krävs mycket mer för att få macken i ordning.

Och bensinstationen var inte den enda fastigheten de köpte genom Kadry El Naggar.

Vi kör några mil söderut. Vi är tillbaka i Hökön. Och ett av de nedgångna husen längs Byavägen. Här pågår också en renovering.

Rania Fares: – As you see we have finished here.

Reporter: – Yes.

Rania Fares: – I like the other side.

Reporter: – You like the other side?

Rania Fares: – Yeah, and I think this garden if we just prepare it god and plan it good, plant it good, it is going to be alright. I’m not looking to the place as it is now, I’m looking to the place after the renovation and after you finish, because if I look at the place as it is now, I wouldn’t buy it.

Reporter: – But you did buy it...

Rania Fares: – Yes, yes, unfortunately.

Rania Fares: – Actually I regret buying both the house and the gas station, but, I don’t know it happened, and I have to fight to get my rights back. I now it is not so easy. But I have to fight.

Vi återvänder till skräptomten där den här historien en gång började nystas upp.

I maj 2013 röjde Swedish Connections upp på tomten och i huset men sen dess har den sålts vidare till en kvinna i Egypten. Kommunen vill riva huset, men den nya ägaren får de inte tag på.  Jag undrar hur historien kommer att sluta, eller om det över huvud taget finns något slut…

Reporter: – Det här kan ju hålla på hur länge som helst. I teorin.

Tony Ortenlöf: – Det kan det, i teorin kan det det. Men vår förhoppning är att vi ska kunna snabba på det här så att vi kan komma till mål. Men i teorin skulle det kunna hålla på hur länge som helst. Om de flyttar fastigheten till olika ägare.

Reporter: – Till olika ägare, hela tiden.

Tony Ortenlöf: – Och det blir ju lite av en katt och råtta lek när man agerar på det sättet som de gör. Men det här är en angelägen fråga för kommunen och det handlar kanske helt enkelt om vem som ger upp först. Och kommunen kommer inte ge upp. Inte i detta ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Swedish Connection

Mer i ämnet