Den sex minuter långa avrättningsfilmen visar hur Zaida Catalán och Michael Sharp leds fram av en grupp unga män.
– Prata lugnt, annars kanske de försöker sticka. Vi ska döda dem utan att de fattar något, säger en av rösterna.
Männen bär gevär och machetes och för FN-experterna mot en träddunge. Där skjuts Zaida Catalán och Michael Sharp till döds.
Mamman: ”Det var min älskade dotter”
Maria Morseby är mamma till Zaida Catalán. Hon har sett avrättningsfilmen tillsammans med sin dotter Elizabeth Morseby, för att få veta vad som egentligen hände när Zaida Catalán mördades.
– Jag ville vara med henne där i den stunden, den var fasansfull. Men jag ville vara med henne där. Jag ville veta vad som hände. Det var min älskade dotter. Jag hade gärna bytt plats med henne, jag hade gärna beskyddat henne om jag kunnat, säger Maria Morseby.
I videon ser man hur en ung man går fram till Zaida Cataláns kropp. Han skär halsen av henne och lämnar platsen med hennes huvud.
– Hade jag varit där på platsen, då hade jag skjutit dem utan att tänka. Jag hade gjort det, för att skydda Zaida och Michael, säger Maria Morseby.
Filmen spreds på nätet
Kort efter mordet på de två FN-experterna publicerades videon av den kongolesiska regimen. Man påstod att filmen hittats i en mobiltelefon.
– Vi publicerade videon när medier och organisationer började anklaga regeringen för att ha dödat de två FN-experterna. FN ogillade att vi visade den, men vi var tvungna, säger Barnabé Kikaya Bin Karubi, diplomatisk rådgivare till presidenten i Kongo-Kinshasa.
Avrättningsfilmen spreds snabbt på nätet, något som fick Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) att reagera mot regimen:
– Det gjorde mig vansinnigt upprörd och arg. Jag ringde till utrikesministern och sa att det här måste ni se till att ni stoppar omedelbart.
En ledtråd i mordet
Filmen, som enligt den kongolesiska regimen ska vara ett bevis på att det är den lokala milisen Kamuina Nsapu som står bakom mordet, innehåller ledtrådar som pekar åt ett helt annat håll.
I videon kan man höra hur ordern om att skjuta Zaida Catalán och Michael Sharp kommer från en man som inte syns i bild. Men ordern görs på ett annat språk – lingala – som inte används av den lokala milisen. Det är den kongolesiska arméns språk.
– De (Kamuina Nsapu, reds. anm.) pratar inte lingala, de kallar det för “grisarnas språk”. De talar inte det språket, säger journalisten Sonia Rolley som tillsammans med språkexperter gått igenom allt som sägs i videon.
Mörkade information om mordet
I dokument som Uppdrag granskning tagit del av, framgår det att den kongolesiska militären infiltrerat den lokala milisen Kamuina Nsapu. Av dokumenten framgår också att FN misstänker att agenter från säkerhetstjänsten ligger bakom mordet på FN-experterna.
Tillsammans med internationella medier kan Uppdrag granskning avslöja att FN:s ledning mörkat avgörande information – som pekar ut den kongolesiska staten som inblandad i mordet på Zaida Catalán och Michael Sharp.
Uppdrag gransknings reportage FN och mörkläggningen finns att se på SVT Play. Reportaget sändes i SVT1 onsdagen den 28 november 2018.
Fakta: FN-läckan
Det läckta materialet inifrån FN består av tusentals dokument som framförallt samlats in av utredare på plats i Kongo-Kinshasa.
Det handlar bland annat om:
• Förhör, intervjuer och misstankeregister upprättade av UN-POLICE som var FN:s polisstyrka på plats direkt efter mordet.
• Rapporter och analyser från J-MAC, FN:s egen underrättelsetjänst.
• Hemliga rapporter från FN:s utredningsenhet till säkerhetsrådet i New York.
• Tusentals telefonloggar från personerna misstänkta för mordet – innehållande uppgifter om samtal, sms och mobilmaster som deras telefoner varit i närheten av.
Uppdrag granskning har gått igenom materialet i läckan tillsammans med flera internationella medier: Süddeutsche Zeitung, Le Monde, Foreign Policy Magazine och Radio France international.