Avslöjar: Sjukvårdens A- och B-lag – se vilket lag du tillhör

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Ingen av landets 21 regioner lever upp till kraven om tillgänglighet inom vården. SVT:s unika sammanställning avslöjar var i landet patienter får vänta längst på att få vård – och var det går snabbast. Här är sjukvårdens A- och B-lag.

Hälso- och sjukvårdslagen slår fast att ”målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen.” 

Men faktum är att ingen av Sveriges 21 regioner klarar av att leva upp till de krav om tillgänglighet som lagen ställer – och skillnaderna mellan regionerna är stora.

Vården – Val 2022

Se reportaget: Sjukvårdens förlorare – SVT Play

Det borde bekymra de politiker som tror på en likvärdig vård för hela befolkningen. Men kanske framförallt de invånare som bor i norra halvan av landet. 

Sjukvårdens A- och B-lag 

Svensk sjukvård har haft problem med köer och väntetider under många år. 2010 beslutade riksdagen att lagstifta om vårdgarantin som bestämmer exakt hur lång tid svenskar som längst ska behöva vänta på vård – oavsett var i landet du bor. 

Uppdrag granskning och SVT:s lokala redaktioner har slagit samman statistik från perioden 2016–2020 kopplat till sju olika kvalitetsmått som mäter hur lång tid invånare får vänta på vård.  

Det handlar bland annat om hur lång tid det tar att få träffa en läkare i primärvården eller hur länge man får vänta på en operation (läs mer i faktaruta). Samtliga mått som används i vårdgarantin finns med i sammanställningen.  

Fram träder en bild av ett sjukvårdens A- och B-lag där skillnaderna mellan regionerna är stora. Här kan du ta reda på hur just din region ligger till. 

Gröna och gula regioner är närmast att klara av vårdgarantins krav på tillgänglighet. Regioner som är orangea och röda gör det sämre. Foto: SVT

Vinnarna är invånarna i region Kalmar, Gotland, i Jönköping, Halland och på första plats region Stockholm. Där är köerna och väntetiderna som kortast. 

Norrlandspatienter förlorare 

Förlorarna är patienterna i Norrbotten, Västerbotten, Värmland, Jämtland-Härjedalen och på sista plats Västernorrland. Under fem år har nästan var tredje patient i region Västernorrland fått vänta längre än vad lagen säger. Det går att jämföra med de bästa regionerna där knappt var tionde fått vänta för länge.  

– Jag tror att det handlar om bemanning, svårigheter att bemanna. Det är ett tufft läge som gör att vi behöver hyra in personal. Ett under lång tid ekonomiskt tufft läge som gör att utrymmet för extra satsningar är begränsat, säger Glenn Nordlund (S), ordförande regionstyrelsen Västernorrland. 

Fakta sammanställningen

Så här rangordnas de 21 regionerna:

1. Stockholm

2. Halland

3. Jönköping

4. Gotland

5. Kalmar

6. Östergötland

7. Kronoberg

8. Västmanland

9. Västra Götaland

10. Blekinge

11. Skåne 

12. Uppsala

13. Dalarna

14. Sörmland

15. Örebro

16. Gävleborg

17. Norrbotten

18. Västerbotten

19. Värmland

20. Jämtland Härjedalen

21. Västernorrland

Använda kvalitetsmått i sammanställningen:

• Andel besvarade telefonsamtal till primärvården inom samma dag

• Andelen medicinska bedömningar genomförda inom 3 dagar i primärvården av legitimerad personal

• Andelen genomförda läkarbesök inom 7 dagar i primärvården (till och med 2018)

• Andelen väntande 90 dagar eller kortare på första besök inom specialiserad vård

• Andelen väntande 90 dagar eller kortare på operation/åtgärd inom specialiserad vård

• Andelen genomförda första besök inom 90 dagar i specialistsjukvården

• Andelen genomförda åtgärder/operationer inom 90 dagar i specialistsjukvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet