Största efterfrågan på sjuksköterskor på minst 10 år

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på sjuksköterskor ute i landets regioner och kommuner har ökat kraftigt i år – det framgår av statistik som Arbetsförmedlingen tagit fram till SVT Nyheter. Antalet jobbannonser under årets första åtta månader är det högsta på minst tio år.

– Det här tyder på en ökad personalomsättning, säger Peter Nofors, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Hälso- och sjukvården skriker efter mer vårdpersonal, framför allt efter fler sjuksköterskor. Under årets första åtta månader har över 103 000 jobb för sjuksköterskor publicerats i Arbetsförmedlingens platsbank. Det är nästan 37 000 fler än under samma period förra året och det högsta antalet på minst 10 år. 

Enligt Peter Nofors, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, talar ökningen för att fler sjuksköterskor än tidigare har lämnat sina jobb – motsatsen till vad hälso- och sjukvården med en ökad efterfrågan och uppdämda vårdbehov behöver. 

Vården – Val 2022

– Ökningen är för stor för att det skulle röra sig om en ökad sysselsättning, säger Peter Nofors. 

Ökning av sjuksköterskor som slutat i flera regioner

SVT Nyheter har också begärt ut statistik om personal som har slutat jobba inom regionernas hälso- och sjukvårdsförvaltningar och i flera av dem har antalet sjuksköterskor som sagt upp sig ökat. I Västra Götaland har till exempel 818 sjuksköterskor slutat mellan januari och juli i år vilket är 165 fler än under samma period i fjol.

Ann-Marie Wennberg Larkö är Nationella vårdkompetensrådets ordförande och sjukhusdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Hon pratar om ett skifte på arbetsmarknaden där det har blivit svårare att behålla personal inom framför allt dygneruntvården.

– Vi ser att vårdpersonal inte vill jobba kvällar och helger i samma utsträckning som tidigare, säger hon.

Sanna Johansson är en av dem som nu lämnar vården

En av dem som nyligen har valt att säga upp sig är Sanna Johansson. Hon har jobbat som sjuksköterska på ett sjukhus i Stockholm i nästan 12 år. Hon berättar att situationen  till slut blev ohållbar med all övertid och krav på att jobba på obekväm arbetstid samtidigt som allt fler sa upp sig. 

–  Det blir som en ond spiral. När många slutar läggs ett ännu större ansvar på de som är kvar. Arbetsbelastningen blir större och man har ett ännu större ansvar att täcka upp för sjuka, det funkar inte i längden, säger hon. 

Enligt Ann-Marie Wennberg Larkö måste hälso- och sjukvården satsa på att göra dygnetruntvården mer attraktiv för att situationen inte ska förvärras. Attraktiva scheman, lön och kompetensutveckling nämner hon som exempel på förbättringsområden. 

Antal nya jobb i platsbanken:

Statistiken visar antal nya jobb publicerade i platsbanken fram till och med vecka 35 respektive år:

Sjuksköterskor 2022: 103 577

Sjuksköterskor 2021: 66 899

Undersköterskor 2022: 73 385

Undersköterskor 2021: 52 540

Läkare 2022: 12 228

Läkare 2021: 12 894

Källa: Arbetsförmedlingen 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet