Var femte läkare överväger att lämna yrket

Uppdaterad
Publicerad

Sex av tio läkare längtar bort och en av fem vill sluta helt och hållet. Det visar Läkarförbundets nya arbetsmiljöenkät som intervjuat nästan 16 000 av Sveriges läkare det senaste året.  

– Siffrorna talar för sig själva – situationen är ohållbar och akut, säger Sofia Rydgren Stale, förbundsordförande för Sveriges läkarförbund. 

Sjukhusen går in och ut ur stabsläge, operationer ställs in och en stressig arbetsmiljö driver personalen mot sjukskrivning. Nu visar läkarförbundets nya arbetsmiljöundersökning att var femte läkare överväger att lämna yrket helt och hållet – och var fjärde inom primärvården. Enligt läkarna själva hinner man inte äta, inte gå på toaletten och utsätts för långvarig etisk stress.

”Stor framtidsoro att primärvården helt kommer implodera,” skriver en av läkarna som deltagit i studien.

Vården – Val 2022

– För läkare som jobbar på sjukhus är vårdplatsbristen det största arbetsmiljöproblemet – man vårdar vårdplatser istället för att vårda patienter, säger förbundsordförande Sofia Rydgren Stale.

Brister påverkar patientsäkerheten 

Enkäten skickades ut under våren till samtliga yrkesverksamma medlemmar, av dessa svarade 15 901 personer från samtliga regioner. Läkarförbundet riktar nu hård kritik mot regionerna och säger att bristerna i arbetsmiljö inte bara påverkar läkarna – utan även patienterna. 

– Regioner, chefer och politiker måste ta dessa siffror på väldigt stort allvar, säger Rydgren Stale. 

Hälften vill lämna arbetsplatsen

I Kronobergs region vill nära hälften av alla läkare byta arbetsplats. Här uppger man att man tar alla signaler på allvar – men framhåller samtidigt att man redan gjort vissa insatser för återhämtning. Exempelvis har man arbetat för att  säkerställa att läkare kan få tre veckors sammanhängande semester.

– Vi sticker ut precis som du säger och vi kommer ta det på allvar, säger Roger O Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör vid region Kronoberg. 

Läkarförbundet tycker att regionerna borde vara mer på golvet bland vårdpersonalen för att förstå arbetsmiljön bättre. Vad tänker ni om det? 

– Det är intressant att man använder just det uttrycket, vi är ju chefer på olika nivåer. Jag är själv ute på golvet och träffar folk på golvet regelbundet och såg patientflödena. Men vi kan bli bättre på mångt och mycket, det är vi medvetna om.

Se Läkarförbundets ordförande förklara varför Sveriges läkare vill lämna yrket i videon ovan.

Fem slutsatser från Läkarförbundets arbetsmiljöenkät 2022

  • 1 av 5 läkare överväger att lämna läkaryrket helt på grund av hög arbetsbelastning. 
  • Nästan 1 av 3 underläkare funderar på att lämna yrket. 
  • 1 av 4 i primärvården överväger att lämna yrket. 
  • 1 av 4 läkare som är verksamma inom barn- och ungdomspsykiatri, allmänmedicin och akutsjukvård överväger att lämna yrket. 
  • 1 av 2 läkare som är verksamma inom barn- och ungdomspsykiatri, allmänmedicin och akutsjukvård funderar på att byta arbetsplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet