100 000 svenskar skadas inom vården varje år

Uppdaterad
Publicerad

I juli var antalet överbeläggningar det högsta på fem år på landets sjukhus. Överbeläggningarna gör att vården tvingas flytta patienter till avdelningar som de inte borde vara på. Något som ökar risken för vårdskador, som hade kunnat undvikas om vården hade gjort rätt.

– Det är anmärkningsvärt att det är så tyst i valrörelsen om det här, säger patientsäkerhetsexperten Charlotta George på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen är vårdskador 60 procent vanligare bland utlokaliserade patienter, det vill säga patienter som placeras på andra avdelningar än där de borde ha vårdats.

Mellan 6 000 och 7 000 utlokaliserade patienter drabbas av vårdskador varje år.

Vården – Val 2022

”Ett misslyckande”

– Det är självklart inte bra, det är för många och ett misslyckande, säger Pelle Gustafson, chefläkare på regionernas försäkringsbolag LÖF.

Totalt drabbas cirka 100 000 vuxna patienter om året av vårdskador på svenska sjukhus. Hälften behöver stanna kvar längre på sjukhuset på grund av skadan.

– Det känns inte bra att man förväntas vårda patienter som man egentligen inte har kompetens till, när de är på fel ställe, säger sjuksköterskan Malin Karlström på infektionskliniken vid Sundsvalls sjukhus.

1200 dör varje år

Vårdskadorna är dyra. Bara den extra sjukvårdskostnaden uppskattas till 8 till 9 miljarder kronor om året. Och för en del patienter går det riktigt illa. I cirka 1 200 fall om året bidrar vårdskadorna till att patienten avlider.

Det är fem till sex gånger fler dödsfall i vårdskador än det är i trafikolyckor – ett område där man har en tydlig nollvision. Och det är ungefär 24 gånger vanligare att människor dör som en effekt av en vårdskada, än att de dör i skjutningar i Sverige.

– Det är anmärkningsvärt att det är så tyst i valrörelsen om det här. Vi skulle aldrig acceptera en flygplanskrasch i månaden, men vårdskador drabbar människor på sjukhus och då uppmärksammar vi det inte med samma allvar, säger Charlotta George, sakkunnig i patientsäkerhet på Socialstyrelsen.

Pelle Gustafson på LÖF instämmer:

– Våra politiker tar inte det här på det allvar det förtjänar. Det är frapperande att vi har ännu en valrörelse där vi fokuserar på tillgänglighet och driftsformer och sådana saker. Men det här problemet är ju numerärt och kvalitativt sett mycket större, säger han.

I juli hade Västernorrland flest överbeläggningar i landet. Hör hur vårdpersonalen på Sundsvalls sjukhus upplever situationen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet