Den hemlige mångmiljardären

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Bertil Hult, grundare till det globala språkimperiet EF, är en medieskygg mångmiljardär som byggt sin affärsverksamhet över hela världen. Insynen i bolagsstrukturen är minimal, men anonyma källor vittnar om en effektiv skatteplanering.

Historien om Bertil Hult är en framgångssaga. I tidigare intervjuer har han berättat om hur han som liten blev satt i hjälpklass och fick stryk av sin lärare på grund av sina läs- och skrivsvårigheter. Men det hindrade honom inte från att tidigt starta företag. Han började med att sälja t-shirts och andra kläder som han importerat från Östeuropa.

Bertil Hult vill inte bli intervjuad av Uppdrag granskning. Men Bo Tavell, en före detta kompanjon till Hult, berättar att Bertil Hult snappade upp idén till sitt affärsimperium och livsverk, språkreseföretaget Education First, på ett hotell med andra svenskar.

UG – Bertil Hult

– Så träffar han Löwenadler, tror jag han hette som också drev ferieskola i Frankrike, han träffade hans mamma som satt och skröt om hur bra det gick.

Det som började i Lund 1965 har idag växt till en global koncern med över 35 000 anställda och kontor i 52 länder, enligt EF själva. Bertil Hult är känd för sina lyxvåningar, yachter och jetplan, och för att vara personlig vän med kungafamiljen. Expressens hovreporter Johan T Lindwall säger att Bertil Hult tillhör en väldigt liten krets som har tillgång till kungens och drottningens privata mobiltelefonnummer.

– Det här är ju en liten sfär av personer som alltid umgås kring kungafamiljen. De har kungens privata mobilnummer, det är få som har det. De flesta har ju adjutantens telefonnummer, man ringer via adjutanten för att tala med kungen, säger Johan T Lindwall.

När kronprinsessan Victoria gifte sig med Daniel 2010 kunder medierna rapportera om att Bertil Hult gav paret en mycket frikostig bröllopsgåva. Han lät dem åka i sitt jetplan till Söderhavet där de sedan fick låna hans lyxyacht värd flera miljoner kronor, med besättning, och senare hans hus i USA. Eftersom Bertil Hult och kungahuset inte bara har vänskapliga relationer, utan även samarbetar i officiella sammanhang, så anklagades kronprinsessan för att ha tagit emot mutor.

– Kungafamiljen och kronprinsessan har naturligtvis ett väldigt förtroendekapital och prestige, och det är klart att många vill få del i detta. Då är det väldigt viktigt att de inte gör något som kan ge intrycket att de utnyttjar sin alldeles speciella ställning för att gynna sina privatekonomiska intressen, säger Claes Sandgren, professor i civilrätt och ordförande i Institutet mot mutor.

Fallet anmäldes till Riksenheten mot korruption, men åklagaren menade att kronprinsessan Victoria inte tillhör den personkrets som kan straffas för mutbrott. Det är något som Claes Sandgren är kritisk till.

– Det är ett mycket märkligt påstående, för av lagtexten framgår det att de gör det, säger han.

Det är inte lätt att kontrollera hur rik Bertil Hult är idag, eller hur stort och framgångsrikt hans EF är. Fortfarande är ett av Sveriges största bolagsbyggen i modern tid något av en gåta. Sekretess i de länder som bolagen är placerade i hindrar insyn. Men ett organisationsschema från 1994 visar hur bolag från hela världen som säljer språkresor samlas i ett holländskt holdingbolag, som i sin tur ägs av ett schweiziskt moderbolag, EF Colleges Ltd. Det bekräftar den bild som vi får av årsredovisningarna.

I de årsredovisningar som Uppdrag granskning har fått ut, som gäller en del av EF-koncernen, framkommer ett mönster av stora intäkter, men minimal vinst och skatt. Anonyma källor som haft höga positioner inom EF uppger att det handlar om ett väl uttänkt skatteplaneringssystem. Gabriel Mellqvist, journalist på Dagens industri, är inne på samma spår.

– Jag har inte sett att man gjort något som tyder på något olagligt. Men att EF är ett väldigt effektivt bolag när det gäller skatteplaneringen är det inte tu tal om, säger han.

De anonyma källorna ger logik åt det vi ser. Enligt källorna går pengarna från säljbolagen och researrangörerna vidare till olika centrala konton där de kan användas för att täcka alla möjliga kostnader. Dotterbolagen får sedan tillbaka tillräckligt för att betala löner och andra kostnader, och kanske en minimal vinst som beskattas i det land där de är verksamma. Kostnader i koncernen – bland annat för yachter, jetplan och lyxhus – fördelas ut till dotterbolagen genom ett sinnrikt system.

Enligt Uppdrag gransknings källor får Bertil Hult på så sätt kontroll över intäkterna och råd med sina ”leksaker” på företagets bekostnad.

EF hävdar i mejl att Uppdrag gransknings bild av bolagsstrukturen är helt fel, men vill inte utveckla på vilket sätt den skulle vara fel, mer än att det finns bolag som vi inte sett, med intäkter och där man betalar skatt. EF skriver också i mejlet att man följer alla lagar och regler, och att vi sett en för liten del av EF:s bolagsstruktur för att dra några slutsatser om företagets ekonomi.

EF hävdar vidare att Bertil Hult betalar 100 procent själv för sina privata flygresor och när han lånar ut planen till vänner. Och att han betalar 100 procent av kostnaderna för sin segelbåt och för sina bostäder. Dessutom, skriver EF, betalar han 100 procent av sina festkostnader, och skänker då samma summa till välgörenhet.

Reporter: Petter Ljunggren

Text: Magnus Sandelin

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Bertil Hult

Mer i ämnet