Bert Karlsson hyr ut sin borg till Götene kommun. Foto: svt

Berts sagoborg skulle rädda Götenes medeltidsby

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

När turisterna svek bestämde sig Götene kommun för att ta in en extern konsult för att rädda Medeltidens värld – Bert Karlsson. Nu tvingas kommunen betala 800 000 kronor om året i hyra för hans sagoborg, som dessutom är ett svartbygge.

Redan 2008 när portarna öppnades till Medeltidens värld kunde kommunen konstatera att intresset för korsriddarna hade hunnit svalna något.

Andra året hade parken bara en fjärdedel betalande gäster av det förväntade. Och kommunens kostnader hade redan skenat iväg ordentligt – 50 miljoner hade spenderats, en bra bit över de beräknade sju.

UG – Götene kommun

– Då kunde vi ha satt stopp och det var ju det arbetet som gjordes då, det sa ju inte stopp, säger Bo Bergsten dåvarande ordförande för kommunstyrelsen.

Istället bestämde kommunen att satsa på att få fart på parken genom att ta in Bert Karlsson som extern konsult. Berts lösning var bland annat att bygga en stor sagoborg, med hoppkuddar och piratskepp.

– Jag beundrar modiga politiker. De har stått emot en enorm press ifrån folk som inte förstår det här med investeringar, sa Bert Karlsson till SVTs Västnytt i januari 2010.

Problemet från kommunens sida var bara att investeringstaket var uppnått för räkenskapsåret 2010.

För att komma runt detta skrev Götene kommun ett avtal med Bert Karlsson. Ett avtal som innebar att Berts bolag betalade bygget av borgen men där kommunen lovade att hyra den – i 20 år framåt. En kostnad som bara förra året uppgick till 800 000 kronor.

Det visade sig också att sagoborgen byggts utan bygglov. Ett svartbygge.

– Jag kan naturligtvis inte försvara att det är ett svartbygge, men det var väl bra att den blev byggd. Naturligtvis skulle man haft alla papper i ordning, säger Bo Bergsten.

Men sagoborg till trots, Medeltidens värld lyckades inte få snurr på hjulen. Det enda som snurrade fortare för varje månad var utgifterna.

På ett extrainsatt fullmäktigemöte i mellandagarna 2010 konstaterade kommunledningen att man plöjt ner 74 miljoner kronor i parken – och då är inte kostnaderna för borgen inräknade.

Och det finns ytterligare problem som Götene kommun dras med. Kommunen har sålt av den mark som borgen står på till Bert Karlsson, något som gör det i det närmsta omöjligt att sälja parken till någon annan.

– Jag hade ju inte byggt borgen annars åt dom, eller finansierat den, säger Bert Karlsson.

Någon betalning för marken har dock inte kommunen fått, trots att det gått drygt två år sedan kontraktet skrevs.

Ni har sålt mark till Bert som han inte har betalat för men som du anser att han ändå äger och ni har inte begärt pengar för denna mark?

– Vi har begärt pengar men det är en större uppgörelse, säger Kenth Selmosson som tillträdde som ny ordförande för kommunen efter senaste valet.

Och trots skenande utgifter, att parken idag inte ens hålls öppen och därtill är omöjlig att sälja så tycker även Kenth Selmosson att satsningen på borgen var rätt.

– Tanken var bra och de beslutsunderlag som vi hade framme, dem ställer jag mig bakom, säger Kenth Selmosson.

Enligt Uppdrag gransknings beräkningar har satsningen på Medeltidens värld hittills kostat Göteneborna minst 100 miljoner kronor.

Reporter: Sophia Djiobaridis

Text: Magnus Johansson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Götene kommun

Mer i ämnet