2018 avslöjade SVT tillsammans med chilenska journalister hur adopterade barn från Chile under 1970- och 80-talen kan ha tagits utan mödrars medgivande. Under våren 2021 har även Dagens Nyheter granskat adoptioner till Sverige – och förra veckan publicerade Uppdrag granskning serien “De stulna barnen”, om de chilenska adoptionerna.
Nu har riksdagen fattat beslut om att regeringen snarast bör utreda de internationella adoptionerna till Sverige från 1900-talets mitt fram till i dag. Beslutet kommer efter ett förslag från Socialutskottet och ska bland annat titta på hur svenska myndigheter och adoptionsorganisationer hanterat adoptionerna.
Martina Johansson (C) tycker att Sverige borde tillsatt en utredning mycket tidigare.
– Jag tycker det är jättesynd. Vi har förlorat tre år på att utreda vad Sverige har haft för del i detta, säger hon.
S och Mp röstade emot
Sedan 2018 pågår i Chile en brottsutredning om misstänkt brott mot mänskligheten, kopplat till adoptionerna. I den förekommer tusentals fall internationellt, där över 600 fall rör adoptioner till Sverige.
Under våren 2021 meddelade socialminister Lena Hallengren att regeringen öppnar för en svensk översyn.
– Till en början trodde man att det kanske skulle pågå ett par års tid, nu är det tydligt att det är nästan oöverskådlig tid som den här utredningen kommer att pågå och därför behöver vi se till att göra en egen utredning, säger hon.
Nu har alltså riksdagen även formellt beslutat att regeringen ska få detta uppdrag. Men Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade emot socialutskottets förslag, som även i utskottet reserverat sig för förslaget.
De anser att eftersom regeringen just nu jobbar med att ta fram riktlinjer till en utredning om internationella adoptioner, bör resultatet av det arbetet avvaktas innan riksdagen fattar beslut.
– Jag tror det är viktigt att inte stressa fram en utredning som bara tittar på det ena eller det andra, utan att vi faktiskt får en bred översyn kring hur internationella adoptioner går till i dag och hur vi kan se till att det blir både barnrättssäkert, men också rättssäkert i framtiden, säger Yasmine Bladelius (S), ledamot i socialutskottet.