2018 avslöjade SVT tillsammans med chilenska journalister hur barn som adopterades från Chile till Sverige under 1970- och 80-talen kan ha tagits utan mödrarnas medgivande.
Samma år beslutade Chile om en parlamentarisk utredning av adoptionerna. Utredningen kom fram till att en anmälan mot staten för systematisk kränkning av de mänskliga rättigheterna är välgrundad.
Men under lång tid har en svensk utredning dröjt – vilket får kritik från chilenskt håll.
– Det har skett brott – och de brotten möjliggjordes genom att det i Sverige fanns en organisation som tog emot de här barnen för adoption. Därför är det oroande, som jag hela tiden sagt, att man i Sverige inte ser det här som allvarligt, säger Boris Barrera, ordförande för den parlamentariska utredningen.
“Skulle betyda mycket att få den hjälpen”
I dag pågår en brottsutredning i Chile. I den förekommer tusentals fall internationellt, där över 600 fall rör adoptioner till Sverige.
Tillslag har gjorts för att säkra utredningsmaterial, men även kriminalpolisen efterfrågar svensk hjälp.
– Det är inte fullständiga dokument utan registerkort eller pärmar som sköttes av en socialassistent som arbetade direkt med Adoptionscentrum. De ansvariga på Adoptionscentrum kanske har mer information, men på grund av domstolarnas jurisdiktionsområde slutar våra befogenheter vid Chiles gräns, säger Mario Vásquez Rubilar, biträdande kommissarie på Chiles kriminalpolis.
Skulle en svensk utredning kunna skada er utredning?
– Nej, det vore idealiskt om man i ursprungslandet utredde hur barnen fördes ut och om man även i mottagarlandet såg behovet av att utreda hur de kom dit. Det skulle betyda mycket att få den hjälpen, att få veta att man har inlett en utredning I Sverige, säger han när han intervjuas av Uppdrag granskning i december 2020.
Öppnar för svensk utredning
Under våren 2021, efter att också Dagens Nyheter granskat adoptioner till Sverige, har socialminister Lena Hallengren meddelat att regeringen öppnar för en svensk översyn. Vad utredningen ska innehålla kan hon inte svara på förrän efter sommaren.
– Till en början trodde man att det kanske skulle pågå ett par års tid, nu är det tydligt att det är nästan oöverskådlig tid som den här utredningen kommer att pågå och därför behöver vi se till att göra en egen utredning, säger hon.
Socialutskottet föreslog i förra veckan att uppmana riksdagen att ge regeringen i uppdrag att utreda hur svenska myndigheter och adoptionsorganisationer hanterat internationella adoptioner till Sverige från 1900-talets mitt fram till i dag.
Adoptionscentrum skriver till Uppdrag granskning att det aldrig framkommit något som tyder på att det förekommit brottslig verksamhet under deras år i Chile. De skriver också att om den chilenska utredningen kommer fram till att deras medarbetare ”agerat olämpligt eller olagligt utifrån den tidens lagar och regler, får vi ta ställning till det då”.
“De stulna barnen”, en serie i fyra delar från Uppdrag granskning, finns på SVT Play.
Journaliststudenter bakom research
I projektet “De stulna barnen” har studenter vid masterprogrammet i undersökande journalistik vid JMG, Göteborgs universitet och Pontificia Universidad Católica de Chile, arbetat med research. Tack till:
Solomon Amabo
Juozapas Bagdonas
Johan Bodinier
Siri Christiansen
Marlvin-James Dadzie
Antonia Estupiñán
Sabrin Falhi
Hedvig Nittve
Mauritza Klingspor
Elen Kocharyan
Elviira Luoma
Alex Maciuca
Konstantina Maltepioti
Natalia Motorina
Sofia Murtagh
Azraa Muthy
Yvonne Münzberg
Zhak Niazyan
Anna Niere
Kristiana Nitisa
Malene Nörby Pedersen
Bernardita Ortiz Lillo
Christopher Palmer
Mariam Patrou
Leonardo Peralta
Sarah Pilz
Greta Rosén Fondant
Camille Schyns
Rachel Sheary
Georgia Skandali
Adrian Tubielewicz
Sophia Wimmer
Alina Yanchur