I oktober rapporterade Expressen att arbetsdokument visat att adoptionskommissionen ville föreslå att internationella adoptioner skulle förbjudas, vilket väckt reaktioner och oro bland adopterade, adoptivföräldrar och organisationer, men uppgifterna tillbakavisas av utredaren.
– Vi har inte diskuterat ett förbud, däremot så har vi diskuterat hur vi ska reglera internationell adoption i framtiden. Det finns många olika sätt att reglera det, säger Anna Singer, som leder den statliga adoptionskommissionens arbete, till SVT:s Agenda.
Ett sätt som adoptionskommissionen har diskuterat, enligt Singer, är att upphöra med adoptionsförmedling via privata organisationer och att istället överföra det i statlig regi.
– Men internationella adoptioner kommer det finnas ett behov av, även i framtiden.
Utredaren begär mer tid
Hösten 2021 tillsatte den dåvarande S-MP-regeringen adoptionskommissionen för att utreda oegentligheter inom sjuttio års adoptionsverksamhet. Bakgrunden är bland annat avslöjanden i media om hur adopterade barn från länder som Chile hade stulits från sina biologiska föräldrar på 1970- och 1980-talet.
Anna Singer säger till SVT:s Agenda att kommissionen kan se att det har förekommit brister inom svensk internationell adoption, där adoptionsorganisationer har inte alltid ställt de frågor som borde ha ställts och inte heller grävt djupare i de svar de fått.
Utredningen ska lämnas över till socialdepartementet senast den 1 mars 2025. Men utredaren säger nu till SVT Agenda att kommissionen begärt anstånd till den första juni nästa år.
– Vi har inte fått besked om detta ännu, men det tar tid att analysera detta enorma material vi samlat in, säger Anna Singer.
Se mer om adoptioner och hör även socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) i Agenda söndag 21:15