Peter Segerström har följt björnarna i de norrbottniska skogarna sedan 2010. De jagar i två skogssamebyar, samebyar som har sin betesmark i skogen istället för på kalfjället.
Nu har forskarna satt videokameror runt björnarnas nackar, som filmar var femte minut.
– Varje ställe där björnen stannat upp femton minuter eller längre går vi in och tittar, då hittar vi alla bytesdjur, berättar Peter Segerström.
I snitt har björnarna dödat elva renar var per år. De tar flest byten under kalvningstiden, när kalvarna är för små för att fly. En av björnarna, Tjirsa, fällde som mest 37 kalvar.
– Den forskning vi bedrivit har visat någonting som rennäringen har hävdat men som man inte haft något vetenskapligt belägg för. Men nu har vi ju det, säger Peter Segerström.
“Det är orättvist”
Exakt hur stort problem björnen är beror på hur många som finns i området där renarna kalvar, berättar Peter Segerström. Därför tycker han inte att ersättningen renägarna får är rättvis eftersom den är baserad på hur stor samebyn är.
– I skogssamebyar täcker det inte på långa vägar den skada björnen gör. Det är orättvist eftersom de som har mest björn ofta har minst yta, samtidigt kan det vara stora samebyar som inte har så stora problem med björnar men har stor areal.
Svårt att nå båda målen
Det nationella målet är att inte mer än tio procent av renarna fälls av rovdjur varje år. Men att nå det och samtidigt behålla nivån för hur många rovdjur som ska finnas, tror björnforskaren är en svår ekvation.
– Om man ska komma ner i tio procent förlust till rovdjuren så måste man trycka ner rovdjuren rätt ordentligt tror jag.
Konflikten mellan rovdjuren och rennäringen kommer alltid att finnas, tror Peter Segerström.
– Rovdjuren är ett stort problem, de tar mycket ren.
Hör Peter Segerström berätta om hur han blev attackerad av björnen Tjirsa när han skulle söva henne i klippet ovanför.
Uppdrag gransknings reportage Rovdjuren och rendöden finns att se på SVT Play. Reportaget sändes onsdag den 3 oktober 2018 i SVT1.