Bloggaren: blockera hatet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Kommentarerna innehåller ofta hot och grova kränkningar. Men bloggaren Olivia Tervamäki tycker inte att det är en lösning att stänga ned sitt konto på Ask.fm. ”Tar jag bort mitt konto har de ju egentligen bara vunnit.”

Efter att ha bloggat om sina intressen och vardagslivet hemma i Kungsbacka i ett par år har 16-åriga Olivia Tervamäki upp till 100.000 läsare i veckan. Hon tror att det faktum att hon når så många gör att fler vill trycka ned henne.

– När man blir större så kommer det fler som hatar helt enkelt.

UG – #Hatet

Som namnet antyder bygger Ask.fm på att användarna ställer frågor till varandra. När en användare väljer att svara på en fråga publiceras både frågan och svaret i ett flöde. Du kan ställa frågor utan att själv ha ett konto på sajten, och det går att ställa frågorna anonymt. Under arbetet med Uppdrag gransknings webbsatsning #Hatet har vi gång på gång stött på kränkningar på sajten Ask.fm.

Skolor har spärrat Ask.fm

Förra veckan avslöjade Uppdrag granskning att minst 16 kommuner har blockerat tillgången till sajten i sina skolors nätverk. Majoriteten av kommunerna uppger att sajten spärrades på grund av att kränkningar av elever förekom på sajten. Olivia är alltså inte ensam om att få kränkningar på Ask.fm.

Reporter: Har du några exempel på vad de skriver?

– Kommentarer om mitt utseende, det kunde vara att jag skulle ta livet av mig, att jag var dålig, värdelös, massa sådana saker. De känner ju inte mig så de kommer oftast med kommentarer om mitt utseende eller hur de uppfattar mig. Det är ju nästan aldrig som man faktiskt får en kommentar som de har grundat på någonting.

Reporter: Men om man har ett konto och får mycket hat, varför har man kvar kontot då?

– Jag känner att man ska kunna ha sociala medier utan att bli hatad på och ifall jag får mycket hat och tar bort mitt konto då har de ju egentligen bara vunnit – för det är det de vill. De vill ju trycka ner mig och slippa se mig och tar jag bort mitt konto på grund av deras hat så har de ju vunnit.

Har vant sig

I dag är Olivia luttrad, hon säger att hon har vant sig vid de kränkande kommentarerna. Att hon inte känner någonting längre när hon läser dem, för det mesta i alla fall.

– Vissa perioder tar man åt sig jättemycket och andra perioder tar man inte åt sig alls. Det beror helt på hur man mår som person. Om man mår dåligt och man får massa hat då är det klart att man tar åt sig. När de säger att du ska ta livet av dig, att de hoppas att du blir våldtagen, det kan vara att de drar in ens familj, att de hotar en. Sådana kommentarer uppfattar jag som grova och som de man mest tar åt sig av.

Olivia läser upp två kommentarer som hon fick för ungefär ett år sedan.

”Du är en tjock jävla horunge. Du borde banta.”

”Du ser ut som något extremt äckligt luder som inte ens en våldtäktsman hade rört under hot.”

”Inget att vara rädd för”

Reporter: Har du blivit rädd av någon kommentar som du har fått?

– Nej, det är ju egentligen bara tomma ord. Det klart att man blir ledsen, eller arg eller orolig. Det är en jätteobehaglig känsla, men jag har aldrig någonsin varit rädd. Det är en anonym person som sitter bakom sin datorskärm och spenderar sin tid på att skriva tomma hot till en annan människa. Det finns inget att vara rädd för.

Reporter: Har du några råd till andra, hur ska man hantera hat om man är i din ålder?

– Blockera det. Inte ta åt sig och blocka användaren som skriver det för då kan de inte skriva igen. Jag har märkt att när jag svarar på hat kommer det in mer, men om jag bara låter det vara och blockerar, då minskar det helt. Så det bästa man kan göra är att blockera och skita i det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – #Hatet

Mer i ämnet