Pontus: Hur nära är GP en konkurs egentligen?
Björn Tunbäck: Koncernchefen Martin Alsander säger mycket tydligt att det aldrig har varit aktuellt. Det är också tveksamt om bankerna eller någon annan fordringsägare skulle ha ett intresse av att sätta vare sig Stampen eller GP i konkurs
Gammal Hn läsare: Som HN prenumerant sen många år, överväger jag starkt att säga upp abonnemanget. Tidningen har blivit tunnare, innehåller otroligt mycket annonser om man jämför med nyheter. Jag ser en klar försämring. SItter nu o lyssnar på Uppdrag granskning, Att lyssna på ägaren ger mig kramp i magen. Ger mig ännu större skäl att att säga upp tidningen.. NU skall jag inte skriva mer, blir bara upprörd över hur Hn har hanterats.. Ett stort tack för att Ni tar upp detta.
Anna Jaktén: Tack för ditt brev. Det är ju bara upp till dig om du tycker att tidningen är värd pengarna, vårt intryck är att de som jobbar på HN gör en så bra tidning de kan utifrån de resurser de har.
Nwt: Hur kan han omvandla 100 000 kr till 14 mille?????Sjukt förfan
Björn Tunbäck: Optionsavtal är inte helt ovanligt som morot för chefer. I det här fallet säger både Brunegård och Hjörne att Brunegård pris för aktierna var enligt avtalet från 2006. Och att det gjordes en värdering som Stampen gjorde av Brunegårds aktier när de köpte tillbaka dem och då kom fram till att hans aktier då var värda 14,9 miljoner.
Olof: Jag förstår inte programmet? Har en privat ägare inte rätt att driva bolaget som denne vill, då länge de inte gör något olagligt? Eller har mediebolag någon slags särställning?
Björn Tunbäck: Ägaren har sin fulla rätt att driva företaget som han vill och ta ut vad han vill. Eller göra dåliga affärer. Vi säger heller inget annat. Däremot är det lika naturligt att vi kan ställa frågor kring hur ett företag bedrivs. Just medieföretag har en särskild ställning som gör att det kan vara särskilt intressant. Andra branscher har inte en egen grundlag till skydd för verksamheten. Så viktig roll för demokratin har medierna ensligt statsmakterna.
Andreas: Jag gillar grundidén m UG men undrar om inte detta var ett av era största lågvattenmärken, vad tycker ni att ni fick fram i granskningen? Att ägare får vinst och att någon som får sparken blir missnöjd känns inte som UG-material. ..
Anna Jaktén: Vi tycker att det är viktigt att belysa hur tidningsägare tar sitt ansvar utifrån att de inte är vilka företagare som helst. De har en särskild roll i vårt demokratiska system. Vi tycker att det är viktigt att berätta och ge sammanhang för tidningsläsare som inte på annat sätt får veta varför deras tidning har blivit tunnare.
Martina: Hej! Har tittat på programmet om Stampen. Bra reportage men varför tog ni inte upp något om alla tryckerinedläggningar? Backa, Halmstad, Norrtälje som har hundratals grafiker som blivit uppsagda och kommer att bli uppsagda.
Björn Tunbäck: Hej. Det är också en viktig del av Stampen, men vi valde att fokusera på själva tidniganra pga deras roll i demokratin. Vi kanske återkommer.Om du har tips får du gärna höra av dig: bjorn.tunback@svt.se
Jeppe: Jag förstår att det är riktigt osmakligt med alla utdelningar, uppsägningar och dåliga affärer...men fan vad bra han den där Peter var. Raka puckar jämfört med andra typer i hans situation. Inget bullshit. Vad var bolagsvärdet precis innan de startade sin ”shopping” vs nu?
Anna Jaktén:
Tack för brevet. Vi är tacksamma över att Stampens peter Hjörne och Martin Alsander tog sig god tid att svara på våra frågor och har agerat rakt och enligt demokratiska spelregler. Det är inte självklart för alla intervjupersoner. Svårt att reda ut alla siffror här i chatten, läs gärna mer på vår hemsida.
Oscar: Gjorde Ni något försök att få kommentarer från andra tidningar än HN?
Anna Jaktén:
Vi har pratat med personer i ledande ställning, anställda osv på många tidningar, inte bara Stampens. Men det är konstigt nog inte mycket som får plats i en timmes tv.
Ivan Rodriguez: Hej. Er vinkling med fotografen som var tvungen att gå tycker jag är väldigt märklig. När blev det en rättighet att få behålla sitt jobb?
Björn Tunbäck: Det är förstås ingen rättighet att få behålla ett jobb. Det sade heller ingen. Fotografen är med i några minuter av programmet och visar en av konsekvenserna av Stampens problem. Däremot får problemen på tidningarna på de orter där de kommer ut. Om färre personer skall göra samma jobb kan kvalitén förläsarna påverkas.
Ante: Som vanligt tror visst alla att det bara är journalister på en tidning. Var det ingen annan personal som blev uppsagda?
Anna Jaktén:
Jo du har rätt, det kan hända att vi återkommer till det. T ex får många sluta på tryckerierna. Dock har vi här haft fokus på läsarna och på tidningarnas roll i samhället, inte neddragning av personal.
Ann-Sofie: Stampen är ett privat bolag och kan ju göra vilka (dåliga) affärer de vill. MEN hur kan Brunegård bli invald i SRs styrelse?
Björn Tunbäck: Hans utnämning ledde till en hel del kritik men Brunegård försvaras av Ove Joanson som leder SRs förvaltningsstiftelse. Joanson har gjort konsultjobb för Stampen under Brunegård,men säger att det inte haft någon betydelse.
BengtOswin: Läste någonstans att ingen riktigt vet hur illa ställt det är... Som tidningsbud blir det bara sämre och sämre. Arbetsmiljöarbetet ligger fem år efter enligt ansvariga. Det kunde inte ens tryckas upp nya märken så vi kunde märka lådorna med rätt märken (kostar pengar). Vi fick hitta på egna märkningar, så abb fick rätt tidningar. Vi fick ofta höra att vi måste vara noga med det då företaget får böta, men de hjälper oss inte med det. Kommer hem från jobbet och skall sova men har mardrömmar att jag har missat eller lagt fel. Nu samlar de ihop lådorna på landsbygden och de bonede där kan få kilometer till sin låda. Men har de post samtidigt MÅSTE vi åka till postlådan vid tomten. Men vi får INTE lägga tidningen där för att inte skämma bort abonnenten. Vi får jämt och ständigt höra bara vi står ut, så kommer det att bli bättre. Vi är många som får betala för felen... Men jag vill inte ha mardrömmar för det...
Anna Jaktén:
Tack för brevet. Du och andra som har konkreta tips som vi kan fortsätta arbeta med får gärna maila till oss reportrar anna.jakten@svt.se ochbjorn.tunback@svt.se
Jon Reina: Er det virkelig UG-journalistene oppfattning at det enbart er dette svenske tisningshuset som sliter med økonomien nå om dagen?
Björn Tunbäck: Nej de är inte ensamma om det.Men det är de som gjort de största förlusterna i svensk tidningshistoria två år i rad. Och professor Lennart Weibull framhåller i programmet att de flesta lokaltidningar inte går back utan tvärtom plus.
frederik: Hur stor del av koncernen ägs av familjen Hjörne Och hur många ägare finns registrerade ?
Björn Tunbäck: Peter Hjröne och hans syster med familjer har över 80% av rösterna i Stampen. Därefter kommer famlijen Hörling som har runt tio procent. Hörlingfamiljen driver den framgångsrika Nya Lidköpingstidningen. Utöver dem har tre fackklubbar mindre poster.
Tage: En del av tidningarnas innehåll är rena kopior. Ex. Ttela består till stor del av exakta kopior av Gp. l
Anna Jaktén:
Ja, så är det. Många av Stampens tidningar har gemensam andradel t ex kultur, konsument, sport som ej är lokal etc. Materialet görs inte lokalt utan främst i Göteborg/Trollhättan. Ofta fungerar det nog bra, men vi har pratat med många läsare som tycker att det ibland blir konstiga perspektiv och prioriteringar. Förstadelen brukar vara lokalt gjord.
Olof: Då kanske vi ska släppa in vänsterpartiet och låta dem vinstreglera mediebranschen också? Om medierna nu har en särställning. Eller införa public sevice inom tryckt media också? Antingen har man rätt att driva privat företag med vinst, risktagande och ev. förlust eller så ska det regleras eller kompletteras med statligt alternativ. Granskningen ger inte så mycket mer, Hjörne kan gå ganska rakryggad från den.
Björn Tunbäck: Synd om du är besviken. Men även företagare som – precis som du säger har rätt att driva sina företag som de vill – får finna sig att bli ifrågasatta för vad och hur de gör.
Anna Gonzales: Om mediebolag har större ansvar för demokratin än andra avseende öppenhet så var dessa ägare ett prakt-exempel. Om ni är intresserade av mediemakt och vinster så tycker jag att en analys av Google, Facebook mfl hade varit att föredra. Varför valde ni att skildra en av förlorarna i omstöpningen, och inte de som driver den? Sluta vurma om tryckerier, tidningsbud och landsortsnostalgi...
Anna Jaktén:
Jag tycker nog inte att vi är nostalgiska. Även om jag inte vet vad du menar med ordet ”landsbygdsnostalgi”. Vi granskar gärna google, men inte den här gången. Skicka gärna tips och uppslag till min mail anna.jakten@svt.se
Charlie: Har inte staten ett ansvar till resultatatuppföljning och bevakning med tanke på presstödet?
Björn Tunbäck: Nej, staten skall ju inte ha någon särskild ekonomisk uppföljning av dessa företag mer än andra.
En del av tidningarna i Stampenkoncernen tar emot presstöd. Det utgår från sådant som upplaga.
Hanna: Jovisst kan man säga att kvaliteten av för läsarna kan påverkas men eftersom Stampens lokaltidningar har samma räckvidd, dvs antal läsare, nu somför 10 år sedan så kan man väl inte dra slutsatsen att läsarna generellt är missnöjda – eller?
Anna Jaktén:
Vi drar inte slutsatsen att läsarna generellt är missnöjda, men synpunkten att tidningar är tunnare är ingen gissning utan underbyggd. Jag är osäker på siffror när det gäller räckvidd och kan ej kolla nu under chatten, men det finns siffror på att upplagor sjunkit. Maila gärna om du tycker att vi har faktafel, vi välkomnar synpunkter.
Erik: Uppsägningar samtidigt som relativt höga vinster i toppen händer väl i alla mediebolag just nu? Schibsted, Bonnier osv. Eller vad var det unika i detta? Förstår faktiskt inte riktigt vad ni ”granskar”. De verkar ha gjort saker enligt regelboken men tyvärr går morgonpress väldigt dåligt just nu.
Björn Tunbäck: Stampens förluster är de största i svensk tidningshistoria. De är en mycket stor medieägare, men betydligt mindre kända än Bonnier. Stampen hade när vi började arbetet uppemot 1,5 miljoner tidningsläsare och spelade med andra ord en stor roll i vardagen för många svenskar. Därför är det intressant att berätta vad som hänt ekonomiskt i denna mediejätte. Och som medieprofessorn Lennart Weibull sade i programmet går faktiskt de flesta lokaltidningar med vinst
Hans: Journalistiskt navelskåderi. Inte bra public service. Att journalister måste ställa om när vi inte vill läsa tidningen känns ganska naturligt. Har hänt för både tekoindustrin, varven och mycken annan industri. Att det sen finns en obegåvad ägare som vill satsa på en döende industri ivrigt påhejad av bankerna är väl bara positivt för journalisterna.
Anna Jaktén:
Tack för brevet. Du har säkert rätt när det gäller att många inom mediavärlden har svårt att ställa om! Däremot tycker vi att just detta är public service. Diskussionen om mediernas problem är het inom vår egen fackpress – men når sällan utanför den. Och medierna har en viktig samhällsroll när det handlar om demokrati, kunskap etc, det tror jag att de flesta håller med om.
Tomas: Goodwill i Stampens balansäkning, finns den kvar? I så fall borde den inte vara värd något.
Björn Tunbäck: Goodwill finns kvar. De skrev ner den med ytterligare strax över 100 mkr under 2014 och det borde innebära att den ligger på drygt 2,3 miljarder fn
Freddie: Jag tycker hela reportaget var lite tunnt. Ett bolag i kris, Ja. Men självklart ska gamla avtal gälla även i kris tider. Är van vid större skandaler typ SCA när UG är i farten.
Anna Jaktén:
Vi försöker berätta om sådant vi tycker är viktigt, ibland är det skandaler, ibland är det breda sammanhang. Hoppas att du får se något du gillar bättre en annan gång. Och jag skriver under på att granskningen av Svd om SCA är fantastisk.
Lasse: Hej . Jag tycker mycket var en partsinlaga för folk inom mediebranschen,Välkommen till den verkligheten.
Björn Tunbäck: Synd att du uppfattar det så. Fokus för oss har inte varit jobb som gått förlorade utan att en av Sveriges största medieägare pga stora ekonomiska problem hamnat i sådana svårigheter att deras roll som goda nyhetsförmedlare, debatt och opinionsskapare riskerar att påverkas.
Tomas: Har Stampen vid något tillfälle upprättat en kontrollbalansräkning? Stampen tycks ju vara konkursmässig.
Björn Tunbäck: Inte enligt ledningen
Ebbe: Instämmer att detta program var ett lågvattenmärke. Det var det mjäkigaste jag sett er på länge. Det märktes att det var kollegor som satt som motpart. Var tog de vassa kommentarerna och de tuffa frågorna vägen. Var tog den raka journalistikenvägen? Det finns massor som ni kunde angripit på ett rakare sätt. Kanske är det så att ni i framtiden inte vill vara brännmärkta? Bara misstanken gör att det svindlar.
Björn Tunbäck: OK. Det var tråkigt.Kan dock lugna dig med att varken min kollega eller jag aspirerar på jobb inom Stampen. Vi har det mycket bra där vi är.
Thomas B: Ett lysande reportage, som visar hur Stampen och GP helt sitter i händerna på bankerna och sina annonsörer. Det ger en klar förklaring till den märkligt låga bevakningsgraden av Trängselskattefrågan och Västlänken i Göteborg.. Man vill ju inte bita den hand som föder en.. Om Gbg Stad nu avsatt 200 miljoner, så gäller det ju att vara kompis och inte skriva något negativ för att få ta del av dessa pengar för kommunikation. Anmärkningsvärt är att Peter Hjörne argumenterar för att han tycker det är rimligt att han skall få ”rimlig” avkastning på sina aktier i Stampen. Detta bolag som hans farfar byggde upp utan att ta ut lön de första åren. Nu plundrar Peter Hjörne bolaget och sparkar journalister för att kunna säkra sin aktieutdelning. Det inledande fotografiet på hans farfar och pappa, med en liten Peter hållande i en GP är det som blir kvar på näthinnan. Men, så här blir det ofta när man föds in i en framgångsrik verksamhet utan förståelse för pengars värde och moral.
Björn Tunbäck: Tack för dina synpunkter
Peter: Lyckades ni hitta några strategier hos andra lokaltidningar som var mer lyckosamma (annat än att ex. NWT hade mindre utdelning), fanns det några konkreta skillnader i affären som gjorde att vissa lyckas och Stampen misslyckats så fatalt?
Anna Jaktén:
Det är så klart en jättekomplex fråga. Alla tidningar har olika förutsättningar – utifrån historia, i vilken ort de finns etc. Men det är viktigt att stå på en ekonomiskt stabil grund i omställningsarbetet som sker på de flesta medier just nu. Fel läge att ha stora lån alltså. En annan sak som medieekonomer är tämligen ense om är att Stampen (och deras banker och revisorer möjligen) borde sett vidden av problemen och ställt om långt tidigare när det nu inte gick enligt planerna.
Martin: Det känns nästan kusligt likt Lars-Eric Petersson och hela Skandiahärvan på 90-talet, just när det gäller optionsprogram och bonusar. Om ni nu haft insyn i årsredovisningen så är min fråga om det finns andra i styrelsen som skott sig på liknande sätt som Brunegård?
Björn Tunbäck: Det finns ett par till som haft optionsavtal. De löstes ut för ett antal år sedan. Hans arvodesnivå är det dock ingen som varit i närheten av
Thomas: KOmmentar till Freddie och Anna. Om ni Anna verkligen vill göra ett fantastiskt reportage kan ni fortsätta och gräva i GP. Det finns mycket mer att berätta om deras journalistiska arbete och en ägare som styr redaktionen.
Anna Jaktén:
Skicka gärna mail till oss reportrar om du vill ge konkreta tips på vad du tycker att vi ska fortsätta granska.
Gammal Hn läsare: Har ingen fråga, mer ett konstaterande att de anställs på Hn , kan inte ha det lätt, trotts det gör de i sig ett bra jobb. Men när ens tidning blir mindre o tunnare, innehåller mycket annonser, De inte kör ut tidningen som förr på alla orter, Man hellre läser Falkenbergs Tidning Ja tyvärr all Ni duktiga anställda, det blir nog bara detta året ut. . Men det är ägarna som bestämmer om tidningen, ville de ha en annan kundkrets så är det deras problem.. I Programmet saknade jag mer go,tuffare frågor, kändes mer som en vanlig dokumentär
Björn Tunbäck: Tack för dina synpunkter.
Gunnel: Tack för ett utmärkt grävjobb. Satt själv som löntagarrepresentant i Södermanlands Nyheters styrelse när Stampen köpte Centertidningar AB och Brunegård gjorde entré i samma styrelse. En mer icke-närvarande styrelsekollega har jag aldrig haft. Det kändes direkt att SN som produkt var helt ointressant och bara en bricka i det större spelet. Fram till dess var SN en tidning med god journalistik och mycket god ekonomi. Sedan försvann pengarna i ett stort slukhål.
Anna Jaktén:
Tack för ditt brev. Maila oss gärna om du vill berätta mer.
Upprörd: Jag tycker att reportaget var bra och intressant utifrån det faktum att lokaltidningarna har en demokratibärande roll, därför är de inte som vilka företag som helst. Det här reportaget kan, som påpekas i inslaget, inte göras av de berörda medierna själva. Därför är det så viktigt att ni tar upp det.
Anna Jaktén:
tack för ditt brev. Vi är glada att poängen når fram.
Björn Suneson: Äger familjen Hjörne Stampenkoncernen till 100 %? Fick ni uppfattningen att Peter Hjörne egentligen inte ångrade alla dåliga affärer man gjort, det var ju ändå familjens pengar som förbrukats? Beklagade han t ex att många anställda också drabbats? För övrigt; en mycket bra granskning!
Björn Tunbäck: Nej, familjen Hjörne är inte helägare, men kontrollerade över 80% av rösterna på bolagsstämman i somras. Peter Hjörne anser ju att de inte gjort några fel längs vägen utan tagit ansvar.
Tomas: Hur försvarar revisorerna att goodwill f.n. på 2,3 miljarder inte skrivs av helt och hållet?
Björn Tunbäck: Stampen skriver inte av goodwill rakt som alla andra svenska medieföretag hittills gjort. de använder en internationell standard som innebär att revisorerna skall pröva om goodwill kan försvaras genom att förhoppningarna om framtida vinster kan stå fast. Det skall alltså prövas varje år. De två senaste åren har det lett till att goodwill skrivits ner med 900 miljoner kronor.
Lars Bengtsson: Är det inte lite riskfyllt att vinkla reportaget så genom att filma 1 år gamla lokaler som inte används av säljavdelningen på HN längre. Er trovärdighet kan ju bli starkt ifrågasatt.
Anna Jaktén: Jag förstår inte riktigt hur du menar. Hallands nyheters personalstyrka har minskat, därför är lokalerna nu för stora och de ska flytta till nya, mindre lokaler. Därför var lokalerna tomma. Det framgick i reportaget. Och den intervjuade personen mindes hur det var när denna lokal var centralredaktion. Efter det har den också varit säljavdelning om jag förstått rätt. Jag vet inte riktigt hur du menar när du skriver att det skulle ifrågasätta vår trovärdighet eller att det skulle innebära en otillbörlig vinkling? Förklara gärna, vi är öppna för synpunkter om vi gjort något fel
Robin Cedvin: Bra rep. Peter förde ju en tes om att de ekonomiska förhållandena generellt, både lokalt och globalt försämrats för journalistik och media. Finns det något som tyder på att lokaltidningarna faktiskt hade klarat sig bättre de senaste 5 åren – om de inte blivit uppköpta av Stampen?
Björn Tunbäck: Visst är det mycket som förändras på mediemarknaden och skapar svårigheter, men medieforskaren Lennart Weibull framhåller ju att de flesta svenska lokaltidningar faktiskt visar plus. Men vad som hänt om in OM hade varti är ju alltid svårt att säga.
V-TAB, Backa: Jag kan svara på varför tidningen inte körs ut på ”glesbygden”, de hoppas att de skall säga upp tidningen och gå över till digitalt för att kunna få plats med tryckningen i Fläskebo,Landvetter.
Björn Tunbäck: Vi har också hört om detta, dvs att det stora Göteborgstryckeriet som skall stängas innebär att upplagan måste ner för att det nya mindre tryckeriet inte klarar dagens upplaga. Skicka gärna konkreta tips:bjorn.tunback@svt.se
Anna: Varför har inte GP skrivit själva om detta? Jag känner mig lurad som prenumerant. Funderade ni på att fråga någon journalist om de inte fick rapportera om det eller om det finns andra skäl till att läsarna först via er fick information om hur giriga ägarna och cheferna är?
Anna Jaktén:
Tack för brevet. Det har faktiskt skrivits på kultursidorna i GP. Men precis som professor Weibull säger i reportaget så har antalet reportage riktade till allmänheten om krisen varit få – i perspektiv av hur viktig roll tidningsföretagen har.
PG: Hej och tack för ett bra program. Till skillnad från många andra i chatten håller jag med om att tidningshusen måste granskas, även om de är ”privatägda”. Media benämns ju oftast som den tredje statsmakten och vare sig GP eller de mindre lokaltidningarna granskar ju knappast sig själva eller varandra eller berättar om hur det ligger till med företaget. Jag kanske missade det i reportaget, men fick ni någon förklaring till hur Hjörne och styrelsen kunde värdera aktierna till 15 miljoner i ett företag med miljardskuld?
Björn Tunbäck: Tack.
Aktierna har Stampen gjort en egen värdering av. Brunegård fick köpa sammanlagt 99 aktier i Stampen Media Partner som i övrigt helt ägts av moderbolaget Stampen. Därför finns inget marknadspris på dem.
Anders: Vill börja med att ge beröm för ett mycket bra program! Ni borde göra en ytterligare granskningen av de övriga mediahusen som te.x använder sig av det statliga pressstödet för att finansiera sina styrelsemedlemmar & ägare, tack för ett bra program.
Anna Jaktén:
hej Anders, tack för tipset. Maila gärna mig och Björn med konkreta tips om vad du tycker vi ska kolla på.
spånken: Jag kanske missade det, men hur mycket fick stampenkoncernen i presstöd 05-13?
Björn Tunbäck: Vi tog inte upp det i reportaget. 2013 fick de i alla fall 24 mkr i stöd
Atlas: Tycker att det eviga gnället om uteblivna annonsintäkter och ökad digitalisering börjar bli påfrestande från tidningarnas sida. Gör en sanningsenlig produkt som speglar verkligheten, fungerar inte det, då kan gnället om yttre omständigheter tas på större allvar.
Björn Tunbäck: Tack för dina synpunkter
Tomas: Eftersom Stampen tycks vara på obestånd, finns det alltid en klausul i låneavtalen, att bankerna har rätt att säga upp lånen med omedelbar betalning. Har någon bank krävt detta?
Björn Tunbäck: Inte vad vi vet,men i somras träffades ett avtal om att Stampen måste betala av 600 mkr på sin skuld på ett halvår. Det nådde de inte riktigt. Enligt avtalet skulle de betala tillbaka genom sitt eget kassaflöde och genom att sälja av saker
Jens: Är inte huvudproblemet egentligen att dagspressen drivs i vinstsyfte? Det säger väl sig självt att vinst alltid prioriteras före god journalistik
Anna Jaktén:
Det finns en lång tradition av privat press som fungerat bra i Sverige, men också av t ex stiftelser t ex Gota Media. Detta är ju en politisk fråga du ställer, det finns många åsikter. Jag är rätt övertygad om att det finns många tidningsägare som brinner för tidningarnas demokratiska uppdrag.
knutte: Vad finns det för allmänintresse av vad Hjörne gör med sina privata pengar ,ser inte riktigt detta
Björn Tunbäck: Om han tillverkat skruv eller korv kanske det hande varit mindre betydelsefullt för samhället i örvigt.Men hans företag skriver tidningarna föruppemot 1,5 miljoner läsare, åtminstone när vi började arbeta med reportaget. Fast de flesta av dem visste nog inte om det
frederik: 80%av rösterna som du skriver är det entydigt med 80% av kapitalet med ?
Björn Tunbäck: Nej inte riktigt. Det finns både A och B aktier och Peter Hjörne har direkt och indirekt de flesta röststarka a-aktierna. Men familjen är ändå störst
Maria: Lars Bengtsson har rätt. Lokalerna ni filmande i hyrs inte längre av HN. Senaste någon inom Stampen satt i lokalen (mer än ett år sedan) var det en central annonsproduktion och inte HN:s redaktion. Dock var detta fallet för några år sedan (4-5 år sedan tror jag).
Anna Jaktén:
Ja, det var ju detta vi beskrev i programmet. Vi berättade att de skulle flytta och att centralredaktionen, som tidigare legat där, inte längre var där. Jag förstår inte problemet, vi berättar ju att HN minskat i personal etc sedan Stampen tog över.
Måns: Ni borde ha nämnt att bonusprogrammen var knutna till omsättningen ist f resultatet. Ökad omsättning genom uppköp med lånade pengar = högre bonus. Skadligt incitament.
Björn Tunbäck: Det kan du ha rätt i, men det framgick indirekt eftersom det var just det fackklubbarna varnade för när de förslog att koncernchefens bonus skulle avskaffas 2011.
Emelie: Jag tycker det är bra att ni granskar mediebranschen. Fler program på gång? Kanske berätta för alla prenumeranter om hur personalpolitiken ser ut, tex DN:s ”kuvös” och visstidsanställda vikarier som ”täcker tillfälliga behov” år ut och år in.
Anna Jaktén: Det kommer ytterligare ett inslag om svenska medier senare i vår.
Christer: Hej. Intressant program. Där jag bor är det Mittmedia-koncernen som håller på att avrusta lokaltidningen på orten, trots prat om ökad lokaljournalistik. Man har gjort sig av med administrationen, skurit ner på fotografer och är nu i färd med att lägga ner tryckeriet. Allt för att hålla uppe vinsten och utdelningen till aktieägarna. Är det här något som kommer att fortsätta, tror ni?
Björn Tunbäck: Det är ingen tvekan om att tidningsbranschen (och medie-) står inför en omvandling. Men det ser olika ut på olika medieföretag. Mittmedia satsar, såvitt jag förstår, hårt på det digitala
Fred: Janne Josefsson – tillbaka fort – fan ni måste ställa hårdare frågor
Björn Tunbäck: Janne har aldrig lämnat oss, fast han gör ju inte alla program.
Vi är några till. Synd att du uppfattar det så
Atlas: Anna 21.45 . Man kan ifrågasätta lämpligheten att en (f.d) kulturchef för ett eget litet krig mot ägaren på tidningens kultursidor. Möjligen en del sanningar men mycket illojalt som arbetstagare.
Anna Jaktén:
Tack för synpunkten. Jag har inte någon insyn i hur diskussionen om GPs kulturartiklar om Stampen var internt på tidningen. Som journalist, även på andra medier än public service, vill vi gärna se läsaren/lyssnaren/tittaren som uppdragsgivare. Då kan det ibland bli lojalitetskrockar.
Fredrik Bråtnäs: Bra program men synd att det enda man fick se inom nedskärningar var journalisterna..jobbar på v-tab Örebro som stänger hela sin anläggning här nu i sommar . Vi är ca 50 som får sluta utan avgångs vederlag. Men vi är ju bara grafiker..
Anna Jaktén:
Tack för brevet. Vi har pratat med flera grafiker om det som sker i Stampen, tyvärr har inte någon velat bli öppet intervjuad. Om du har tips – skicka gärna mail till mig eller Björn.
Anders: Det finns ju en story. Men den missar ni. Var det realistiskt att omvandla hela dagstidningssverige med så lite pengar? Dyra förvärv sänkte ju upplägget. Det vet vi nu. Men kunde strategin hållit? Hur såg de kalkylerna ut som styrelseledamoten hade?
Björn Tunbäck: Nu vet vi att strategin inte höll, att lånebördan blev för stor och den egna styrkan för liten. Det var det styrelseledamoten Sten Sjögren varnade för. Det finns också de utifrån som pekat på varningstecken längs vägen. Medieekonomen Stefan Melesko har tex skrivit i Medievärlden om att goodwill redan 2008-9 steg över det egna kapitalet vilket är en tydlig varningssignal. Det var ungefär då Stampen bytte redovisningsmetod och slutade skriva ner goodwill rakt, som de gjort förut och som andra i medieföretag hittills gjort. Stanoens egna revisorer påpekade ju också 2009 att goodwill – dvs ett värde byggt på förhoppningar om framtida vinster – vara mer än hälften av Stampens samlade tillgångar. Och det ärväl värt att berätta vad som lett till att ett av Sveriges största meieföretag hamnat i svårigheter
Anders: Hej, har två frågor. Misstänker att ni får lön av SVT, som betalas av mig och alla andra som tittar. Hur kan ni på allvar ifrågasätta varför man tar ut lön i ett kommersiellt bolag? När ni pratade om att ledningarna hade tagit ut 800 miljoner i arvoden. Under hur lång tid var det och hur många personer och ledningar ingick i det?
Anna Jaktén:
Tack för ditt brev. Jag tycker nog att vi var tydliga i reportaget med att det naturligtvis inte är fel att ta ut lön. Vad det handlar om är proportionerna och hur mycket man tar ut när företaget inte går bra. Medieföretag är inte vilka företag som helst, de har presstöd, egen grundlag, lägre moms etc. Ett av de problem som ekonomer lyfter fram när det gäller Stampen är att de hade oproportioneligt stora och dyra och många styrelser och ledningar. Läs gärna mer om vårt arbete på hemsidan för mer info. Och ja, både Björn och jag har lön av SVT.
Tomas: Jag tycker detta var en av de bästa granskningarna som UG gjort.
Björn Tunbäck: tack för dina synpunkter
UG – Moderator: Nu måste vi tyvärr avsluta chatten. Tack för alla era frågor. Uppdrag granskning är tillbaka nästa vecka.
Anna Jaktén: Stort tack för alla frågor på chatten! Det var roligt att få svara. Skicka gärna mail till mig om du vill fråga/berätta mer.anna.jakten@svt.se.Godnatt!
Bo Widegren: Hej! vilket spännande reportage! Och viktigt det rör ju dem som in formerar oss vad som händer i vår demokrati. Jag skulle vilja undersöka litet här i Ystadregionen och Skåne. Hur gör man? Jag vet ju att bl.a. de politiska skribenterna växlar mellan flera tidningar, bl.a. Ystads Allehanda, Trelleborgsposten och Kristianstadsbladet. Var får man reda på hur detta egentligen går till. Generellt förminskas den lokala anknytningen och de politiska kommentarerna som cirkulerar mellan tidningarna ger dem karaktären av borgerliga valbroschyrer .. och detta varje vardag!!! Jag har försökt få YA att lämna informationen i tidningen men de verkar inte intresserade. Min fråga var kan jag gräva?
Björn Tunbäck: Tack. Kom gärna med konkreta tips: bjorn.tunback@svt.se