Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här filmar Uppdrag granskning de misstänkta spionerna från ett tak vid ryska ambassaden. Foto: SVT/Kalle Segerbäck

Avslöjar: 38 misstänkta ryska spioner i Norden

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Identiteten på 38 ryska underrättelseofficerare vid ambassaderna i Norden avslöjas i serien ”Skuggkriget”. Uppdrag granskning har identifierat 13 misstänkta underrättelseofficerare som i dag arbetar vid ryska ambassaden i Stockholm.

Enligt säkerhets- och underrättelsetjänsterna i Norden är runt en tredjedel av personalen vid ryska beskickningar i länderna i själva verket president Vladimir Putins underrättelseofficerare.

Se serien: ”Skuggkriget”

I Sverige är 10 av de 13 identifierade misstänkta underrättelseofficerarna diplomater men samtliga åtnjuter immunitet och skyddas av Wienkonventionen.

– Rysslands underrättelsekapacitet placeras här för att bedriva olovlig verksamhet mot Sverige, alltså skadlig verksamhet mot Sverige, säger kontraspionagechef Daniel Stenling på Säpo, och tillägger att Ryssland är det land med flest underrättelseofficerare i Sverige.

Läckta uppgifter inifrån Ryssland

Men samtidigt har svenska myndigheterna varit mycket förtegna om vilka de är. SVT, DR, NRK, Yle kan nu avslöja 38 misstänkta ryska spioner i Norden. Avslöjandet är ett samarbete med grävorganisationen Dossier center som har tillgång till tusentals läckta databaser inifrån Ryssland där information om personerna, deras bakgrund och specialområden finns.

Läs mer om de misstänkta ryska spionerna här

Genom research och spaningsarbete kan Uppdrag granskning verifiera totalt 21 ryska underrättelseofficerare i Sverige som tillhör antingen den civila utrikesunderrättelsetjänsten SVR, den militära underrättelsetjänsten GRU eller den federala säkerhetstjänsten FSB. Uppgifterna har bekräftats av två olika underrättelse- och säkerhetstjänster i väst.

Flera har utvisats

På tisdagen meddelade Utrikesdepartementet att fem ryska diplomater utvisas från Sverige.

– Deras aktiviteter på vårt territorium har varit oförenligt med deras status som diplomater, säger utrikesminister Tobias Billström (M) om beslutet.

Tidigare, i april förra året, har tre ryska diplomater utvisats och ytterligare fem har lämnat Sverige av andra skäl.

Se hur Uppdrag granskning identifierade de misstänkta spionerna – i klippet ovan

I serien “Skuggkriget” avslöjas också tio misstänkta spioner i Norge. Där agerade norska utrikesdepartementet en vecka innan seriens premiär och utvisade 15 ryska diplomater. I Danmark avslöjas sju underrättelseofficerare som samtliga lämnat landet.

Rysslands svar: ”Fejknyheter”

I ett pressmeddelande från det ryska utrikesdepartementet reagerar talespersonen Maria Zacharova, och säger att granskningen utgörs av ”samordnade fejknyheter” och slår fast att rapporteringen kommer att få konsekvenser för relationerna mellan länderna.

“Ännu en våg av spionmani i de nordeuropeiska länderna, en väg deras myndigheter tagit för att demonisera Ryssland, och som leder till irreparabel skada för relationerna med vårt land. Vi kommer att fortsätta att reagera hårt på alla sådana provokationer”, står det i pressmeddelandet.

Dokumentärserien ”Skuggkriget”

Efter att Ryssland startat anfallskriget mot Ukraina i februari 2022 påbörjade SVT:s Uppdrag granskning och grävredaktionerna på public service-bolagen DR, NRK och Yle en omfattande granskning av ryska underrättelseaktiviteter mot Norden. 

Redaktionerna har gjort kartläggningar av ryska fartyg, spaningsarbete, källrekrytering samt genomfört intervjuer med hundratals personer. Delar av granskningen har gjorts i samarbete med grävredaktionen Dossier center. 

Resultatet är den tre timmar långa dokumentärserien “Skuggkriget”.  

Seriens första del har nordisk premiär i SVT Play onsdag 19 april. Del 2 släpps 26 april och del 3 den 3maj. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.