Christian Wikström var orolig för brister i säkerheten på det bygge där han senare dog när en trappa rasade. Foto: SVT

Christian dog på jobbet – säkerhetsbrister var kända

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Christian Wikström var bara 26 år när han dog i en arbetsplatsolycka på bygget av Vattenfalls huvudkontor i Solna. Trots upprepade larm om säkerhetsbrister fortsatte arbetet. Åklagaren kallar bygget för en dödsfälla. 

2011 var Peab huvudentreprenör när Vattenfalls nya huvudkontor byggdes i Solna. Christian Wikström från Färila var en av de som jobbade för en av Peabs underentreprenörer. Den 19 maj skulle ha varit hans sista arbetsdag på bygget. Tillsammans med en kollega höll han på att montera en trappa på nionde våningen, när allting rasade.  

– Då låg han mellan massa betongsskärvor, betongblockskärvor då, och var ju… fruktansvärt skadad, berättar vännen och arbetskamraten Erik Bylund.  

UG – En arbetares död

Tre dagar innan Christian dog ringde han sin vän och tidigare kollega, Johan Hallin.

”Var jättefrustrerad”

– Han var jättefrustrerad. Han var mer eller mindre uppgiven. Han berättade saker, jag reagerade väldigt kraftigt på det. Det var jobb under hängande last, det var stress, det var alla möjliga grejer som han tog upp. Samtalet var väldigt, väldigt frustrerat från Christians sida.   

Och Christian var inte den enda som hade farhågor. Alf Pettersson var besiktningsman på bygget och skickade sina rapporter direkt till Peab. 

Han vägrade besikta trapporna, bland annat eftersom de inte var ordentligt svetsade. Byggfelen och bristerna i monteringen tog han också upp på möten där Peab deltog. 

– Peab var med, ja. Helt klart, säger Alf Pettersson. 

Var informerade om brister

I protokoll och rapporter framgår att Peab vid upprepade tillfällen fått information om att trapporna byggdes på fel sätt. Men Peab menar att ansvaret ligger hos underentreprenören. 

Ni kan ju stoppa arbetet? Ni kan ju sparka en entreprenör som inte sköter sig, det är ju bara ni som kan göra det? 

– Men först och främst, varje arbetsgivare måste ta sitt arbetsgivaransvar, det kan man inte föra över på någon annan arbetsgivare, säger Urban Alm, arbetsmiljöchef på Peab.

Inget företag tar på sig ansvar

Enligt Urban Alm visste Peab inte om att trappan var så farlig att den kunde rasa. 

Ingen av underentreprenörerna vill låta sig intervjuas. Inget av företagen på bygget tar på sig ansvar för Christians död.  

Men enligt åklagaren Christer Jarlås råder det ingen tvekan om att samtliga företag som var inblandade i trappbygget den där dagen har brutit mot de krav som arbetsmiljölagen ställer på dem. Ändå åtalade han ingen.

Efterlyser tydligare regler

Han ansåg sig inte kunna styrka exakt vem som var ansvarig för de olika bristerna som ledde fram till Christians död.   

– Om jag fick önska så hade det varit så att en huvudentreprenör har ansvaret fullt ut för säkerheten på arbetsplatsen och är skyldig att se till att alla underentreprenörer hela vägen uppfyller alla krav som är och brister, så att det är huvudentreprenören som är ansvarig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – En arbetares död

Mer i ämnet