Northvoltkonkursen blev ett hårt slag för många. Men redan innan företagets problem började, stod det klart att Northvolt var en så riskfylld investering att den var förbjuden för AP-fonderna. AP-fonderna fick bara köpa aktier direkt på börsen. Onoterade aktier ansågs för riskabelt och dyrt.
– Det kräver ganska mycket kompetens att göra den typen av affärer och mycket analyskapacitet, säger Per Bolund, som var miljöpartistisk finansmarknadsminister fram till början av 2021.
Men AP-fondslagen skulle moderniseras, och nu visar SVT:s granskning att både Första och Fjärde AP-fonderna i sina remissvar drev på för att få köpa onoterade aktier direkt. Regering och riksdag sa nej till det. Men AP-fonderna fick ändå igenom en viss ökad möjlighet att satsa på onoterade företag. De fick nu köpa onoterade aktier indirekt, via riskkapitalföretag, tillsammans eller med andra investerare.
Bolag utan anställda
I den nya lagen står att ”AP-fonderna får inte ta på sig det operativa företagsledningsansvaret i dessa riskkapitalföretag”. Det betyder att AP-fonderna inte själva får välja ut enskilda bolag, som Northvolt, för aktieinvesteringar. Det ska riskkapitalföretaget göra.
Men SVT:s granskning visar att AP-fondernas riskkapitalföretag är en konstruktion utan anställda.
Dokument hos bland annat Bolagsverket visar att AP-fonderna köpte ett lagerbolag mindre än två månader före det första aktieköpet i Northvolt, samt ett kommanditbolag. När köpet av Northvoltaktier annonserades den 9 juni hade inte ens AP-fondernas valda namn på kommanditbolaget, 4 to 1 Investments, hunnit registreras hos Bolagsverket.
Därmed ser möjligheterna för AP-fondernas riskkapitalföretag att analysera och besluta om Northvoltaffären ut att ha varit mycket små.
Vill inte bli intervjuade
I styrelsen för riskkapitalföretaget har AP-fonderna satt sina egna tjänstemän, som där har fattat beslut om investeringen. Detta alltså samtidigt som AP-fonderna inte får fatta investeringsbesluten enligt lag.
SVT har försökt få AP-fondernas chefer att svara på frågor i intervju i ett halvårs tid, men fått nej. I mejl uppger de att det gjordes en grundlig utvärdering inför investeringen i Northvolt.
SVT har inte fått ta del av utvärderingen.
AP-fondernas svar till SVT
SVT har i olika omgångar sedan Northvoltkrisen eskalerade sommaren 2024 bett om intervjuer med Första-Fjärde AP-fondernas vd:ar. Många gånger har de hänvisat till styrelseordföranden i 4 to 1 Investments, som är tjänsteman på Fjärde AP-fonden.
Varje gång har svaret blivit nej, och vi har fått nöja oss med vissa skriftliga svar.
Några exempel:
”har tyvärr inte möjlighet till samtal eller intervju idag”
Fjärde AP-fonden 24 juni 2024
”sitter upptagen så kan inte ringa”
4 to 1 Investments styrelseordförande 16 oktober 2024
”måste tyvärr avböja en intervju vid detta tillfälle”
Första AP-fonden 27 november 2024
”Vad gäller intervju med vår vd så avböjer vi vänligen”
Tredje AP-fonden 2 december 2024
”Vi gör ingen intervju/telefonsamtal just idag”
Fjärde AP-fonden 8 januari 2024
”Öppenhet är viktigt men innebär inte en förpliktelse att tacka ja till alla förfrågningar eller format” .
Andra AP-fonden 7 februari 2025
”Vi tackar fortfarande nej till intervju”
Andra AP-fonden 20 mars 2025
”För att kunna ge en god helhetsbild och säkerställa att vi uppfyller våra sekretessåtaganden så kommer vi att fortsätta att besvara dina frågor via mail”
Fjärde AP-fonden 31 mars 2025