Axel Björklund, ansvarig utgivare på Uppdrag granskning. Foto: SVT

Därför ringde vi med dold inspelning till moskéer

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

LVU-kampanjen räknas som den största desinformationskampanjen i Sverige i modern tid – vilket i praktiken betyder någonsin. Den har lett till rädda föräldrar, hotade socialarbetare och bidragit till ett förhöjt terrorhot mot landet.

Axel Björklund

Ansvarig utgivare Uppdrag granskning

Men i mörkret har strimmor av ljus tagit sig in. Folk som stöttat varandra, människor som lotsar oroliga genom svåra frågor. Ett framträdande exempel är imamernas övertygande stöd till socialtjänsten. ”Sveriges imamråd fördömde redan i februari 2022 LVU-kampanjen. Jag vill understryka hur viktigt det är att inte minst religiösa ledare fortsätter att stå upp emot desinformationen”, skrev statsminister Ulf Kristersson (M) i en debattartikel i höstas.

Men hur låter det bakom stängda dörrar? Uppdrag granskning lät en medarbetare under falsk identitet ringa till 27 moskéer i landets största kommuner med en påhittad historia. Hon berättade att hon kallats till ett möte med socialtjänsten efter att hon slagit sin son.

Ger andra råd offentligt

Denna integritetskränkande metod, som inte bör användas förhastat, motiveras av dess förmåga att avslöja sådant som annars förblivit dolt.

Flera av de uppringda moskéföreträdarna uppmanar kvinnan att tala sanning och samarbeta med socialtjänsten. Dock ger en betydande del av de tillfrågade moskéerna helt andra råd privat än de offentligt uttrycker. Råd som ”säg att det var en olycka” kan te sig harmlösa och likna det vi själva kanske skulle säga till en vän i nöd. Men när en person som officiellt representerar en församling ger dessa råd, innebär det att en offentlig maktposition används för att bidra till ökad misstro mot en myndighet.

Motarbeta desinformation

Det går inte att säga om andra religiösa samfund skulle ha agerat på samma sätt, och det är viktigt att komma ihåg att journalistiska undersökningar inte är likvärdiga med vetenskapliga studier.

Men granskningen ger en indikation på att misstroendet mot svensk socialtjänst fortfarande är utbrett. Och den påminner om att de med stor makt har ett ännu större ansvar.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln skrev vi att 28 moskéer kontaktats i granskningen. Den är nu justerat till 27 stycken. Detta efter att det framkommit uppgifter om att personen som kontaktats för Uppsala moskés räkning inte längre är verksam i församlingen.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.