Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Uppdrag gransknings dolda inspelningar med Stockholms moské: ”Skräm pojken”. Foto: SVT

Dolda inspelningar avslöjar: Moskéernas råd om socialtjänsten till orolig mamma

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Utåt tog svenska imamer avstånd från LVU-kampanjen och ryktesspridningen om att svensk socialtjänst kidnappar muslimska barn. Uppdrag granskning kan med dolda inspelningar visa hur det låter internt. Fler företrädare för moskéer uppmanar till att inte berätta sanningen i kontakt med socialtjänsten.

”De kan ta ditt barn”, säger en rådgivare i Fisksätra moské i Nacka.

LVU-kampanjen mot socialtjänsten räknas i dag som den största påverkanskampanjen som Sverige varit med om. Delar av den vänder sig till svenska muslimer.

När kampanjen var som hetast, för två år sedan, gick Sveriges imamråd ut och tog avstånd i ett pressmeddelande. Där stod att imamer “kan bistå med kunskap för att minska friktion och förmedla socialtjänstens roll” i sina församlingar.

LVU-kampanjen

Uppdrag granskning kan med dolda inspelningar visa hur det låter bakom stängda dörrar. För Uppdrag Gransknings räkning ringer en arabisktalande kvinna och uppger en påhittad historia till flera moskéer som erbjuder rådgivning. Kvinnan berättar att hon kallats till ett möte med socialtjänsten efter att ha slagit sin son.

Se serien: “Dom tar våra barn”

Saeed Azam, imam och ordförande för svenska Fatwarådet är en av dem som svarar.

”Säg inte så, säg bara att du gosade med honom och sen kom min hand så, men säg inte att du slog honom.”

Motsatt råd i dold inspelning

Saeed Azam har i tidningen Expressen tidigare uttalat sig om vikten av att vara ärlig med socialtjänsten:

Föräldrar som slagit sina barn gör ibland misstaget att förneka handlingarna för socialtjänsten i rädsla för att barnen ska omhändertas. Så jag brukar säga till dem att säga som det är.

Det motsatta rådet förklarar Saeed Azam med att han uppfattade det som kvinnan inte hade för avsikt att slå.

– Om hon menade att slå honom så hade det varit ett annat svar. Jag kämpar för att ge en mycket bra bild av Sverige och socialtjänsten.

”Övertala honom”

Tio moskéer i granskningen uppmanar kvinnan att inte säga sanningen till socialtjänsten om att hon slagit sonen. En av dem är Fisksätra moské.

Övertala honom om att det inte var misshandel”, säger rådgivaren i Uppsala moské.

Fisksätra moské varnar i samtalet för att socialtjänsten kan ta barnet om kvinnan berättar. Efteråt kontaktar Uppdrag granskning moskéerna i granskningen och berättar vad deras rådgivare sagt. Fisksätra moské svarar skriftligt:

Ingen i styrelsen känner igen den påstådda konversationen, och vi finner det högst osannolikt att någon av våra styrelsemedlemmar skulle ha avrått besökare från att kontakta socialtjänsten.

Socialtjänstministerns reagerar

Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) reagerar starkt.

– Det här är naturligtvis mycket upprörande och absolut inte okej. Hon har agat ett barn och då måste hon också få ett annat råd än att dölja det och att absolut inte ljuga om detta.

Fem moskéer i granskningen uppmanar kvinnan att vara ärlig under mötet med socialtjänsten. En av dem är imamen Ata Elsayed från Malmö:

”Du behöver inte vara orolig. Vårt land behöver en soc som står vid kvinnans sida och skyddar henne och barnen”, säger han i samtalet.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln skrev vi att 28 moskéer kontaktats i granskningen. Den är nu justerat till 27 stycken. Detta efter att det framkommit uppgifter om att personen som kontaktats för Uppsala moskés räkning inte längre är verksam i församlingen.

Så gick granskningen till

Uppdrag granskning anlitade en arabisktalande kvinna som ringde under falsk identitet och en påhittad historia till 27 moskéer. Hon berättade att hon slagit sin sjuårige son och att socialtjänsten hade kallat henne till ett möte. Vad skulle hon säga vid det besöket?

18 moskéer svarade kvinnan.

10 sade att hon inte skulle erkänna att hon slagit sitt barn.

5 att säga sanningen till socialtjänsten.

3 ville inte ge något råd.

Samtalen spelades in.

I ett par fall, där personen vi talar med har en position med särskilt stort inflytande, har vi valt att namnge.

LVU-KAMPANJEN

LVU-kampanjen startade 2021 i Sverige och fick stort genomslag i sociala medier. Kritik riktades mot hur svensk socialtjänst omhändertar barn enligt lagen om vård av unga (LVU). Rykten och desinformation spreds – bland annat om att svenska myndigheter kidnappar muslimska barn. Kampanjen är den största påverkanskampanj mot Sverige i modern tid. Den bidrog till att terrorhotnivån i Sverige höjdes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-kampanjen

Mer i ämnet