Socialsekreterare möter en mamma i Bergsjön, Göteborg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här svarar socialtjänsten på mammors frågor i Bergsjön, Göteborg. Foto: SVT/Frans Huhta

Här möter socialsekreteraren mammornas rädsla – vågar inte ta barn till läkare

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

När Fadoumo var nyanländ till Sverige fick hon höra från omgivningen att socialtjänsten kan ta ett barn på grund av vad som helst.

– Två saker är värre än allt annat. Det är om ditt barn dör eller om ditt barn blir omhändertaget av socialen, säger hon.

Uppdrag granskning är med när socialsekreteraren Nelly Teinenbaoum möter rädslan bland mammor i Bergsjön.

I nordöstra Göteborg där Nelly Teinenbaoum är förste socialsekreterare märks misstron mot socialtjänsten tydligt. Vid en träff med mammor där Uppdrag granskning är med väcks frågan om huruvida det kan bli konsekvenser från socialtjänsten om man säger nej till sitt barn.

– De har rätt att säga “nej du får inte göra så?” Det är helt okej, eller? frågar en av kvinnorna på plats.

LVU-kampanjen

Socialsekreterare Teinenbaoum svarar:

– Socialtjänsten blir orolig om föräldrar inte gränssätter sina barn. Föräldrar behöver skydda barn från att bestämma själva.

Viktigt att bemöta

Träffen är en del av projektet Mentormammorna som stödjer nyanlända mammor under barnens första fem år. Frågor om att sätta gränser för barn är vanliga, enligt Teinenbaoum. Många är rädda att socialtjänsten ska ingripa om man säger ifrån, en rädsla som förstärktes under den så kallade LVU-kampanjen som startade 2021.

Rädd att söka läkarvård för barnets eksem – se klippet ovan.

Frågorna är viktiga att bemöta. Om fler vågar sätta gränser för sina barn kan gängrekryteringen minska, menar Nelly Teinenbaoum.

– Desinformationskampanjen föder ju kriminaliteten och kapar föräldrars möjligheter att skydda barnen från den när de inte vågar gränssätta.

Fadoumo kommer regelbundet till Mentormammorna, för henne har det gjort att hon fått mer förståelse av hur socialtjänsten jobbar.

– Nu förstår jag det som att socialtjänsten agerar när barnet blir skriken på eller slagen, bland annat.

Se mer i Uppdrag gransknings serie ”Dom tar våra barn” – onsdag 6 mars på SVT Play.

LVU-KAMPANJEN

LVU-kampanjen startade 2021 i Sverige och fick stort genomslag i sociala medier. Kritik riktades mot hur svensk socialtjänst omhändertar barn enligt lagen om vård av unga (LVU). Rykten och desinformation spreds – bland annat om att svenska myndigheter kidnappar muslimska barn. Kampanjen är den största påverkanskampanj mot Sverige i modern tid. Den bidrog till att terrorhotnivån i Sverige höjdes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-kampanjen

Mer i ämnet