Det var på måndagen som SVT:s Uppdrag granskning och Göteborgs-Posten avslöjade att en kinesisk journalist i Sverige bedöms vara ett så ”allvarligt hot” mot Sveriges säkerhet att regeringen beslutat att hon ska utvisas.
Nyheten uppmärksammades av bland andra Washington Post, AP, Reuters, och taiwanesiska RTI men även i de hårt censurerade kinesiska medierna.
– Det här kan påverka det folkliga utbytet mellan de två sidorna, uttalar sig professorn Cui Hongjian vid universitetet Beijing Foreign Studies University till Kommunistpartiets nationalistiska tabloid Global Times.
”Har blivit sturska”
Han säger också att fallet är tydligt politiskt motiverat. Samtidigt rapporterar Global Times att ”vissa experter” inte tror på en ”betydande” reaktion från kinesiskt håll.
På den kinesiska nyhetssajten 163.com finns en artikel med rubriken:
”Efter bara en månad i Nato har de blivit sturska!”
Artikeln har över 31 000 kommentarer.
Använder sig av kritikstormar
Söker man på Sverige på den kinesiska motsvarigheten till X (fd Twitter), Weibo kommer flera inlägg om avslöjandet upp. Kommentarer lyfter också det tidigare bråket kring SVT-programmet Svenska Nyheter.
Vissa är dock betydligt grövre.
”Enligt denna standard kan 80 % av västerländska journalister i Kina skjutas direkt”, lyder en av dem.
– Oj! Ja, det var grovt. Det låter ju som det värsta hålet någonstans på någon webbsida här, säger Fredrik Fällman, sinolog vid Göteborgs universitet till GP.
Kommentarer av det slaget brukar snabbt censureras, konstaterar Fredrik Fällman. Den kinesiska regimen har också en historia av att använda sig av kritikstormar och protester både online och i fysisk form, i samband med diplomatiska konflikter.
– Jag skulle tro att det är någon sorts medveten beräkning att man släpper fram det här ett tag, för att se.