Regeringens beslut: kinesisk journalist ska utvisas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör advokat Leutrim Kadriu om utvisningsbeslutet: ”Hon tillbakavisar alla påståenden som har lagts henne till last” Foto: SVT

Regeringens beslut: Kinesisk journalist ska utvisas – ”allvarligt hot” mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den kinesiska journalisten har suttit i förvar sedan oktober förra året – då hon omhändertogs av Säkerhetspolisen.

Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning i samarbete med Göteborgs-Posten att regeringen beslutat att hon ska utvisas ur landet – med livstids förbud mot att återvända. Enligt Säpo har hon bedrivit säkerhetshotande verksamhet i Sverige i över ett årtionde.

Hör advokaten om utvisningsbeslutet i videoklippet ovan.

Den kinesiska journalisten, en kvinna i medelåldern, kom till Sverige för snart 20 år sedan. Hon är gift med en svensk man och har familj i Sverige.

Fram till den 9 oktober förra året publicerade hon dagligen artiklar på egna nyhetssidor.

I oktober omhändertogs hon av Säkerhetspolisen och fördes till häktet i Huddinge, enligt lagen om särskild kontroll av vissa utlänningar, LSU.

”Den information som myndigheten har är mycket tillförlitlig. Klaganden utgör ett allvarligt hot mot rikets säkerhet”, uppger Säpo till Migrationsöverdomstolen.

Strömmer skrev under

Den 16 november förra året fattade Migrationsverket ett beslut om att journalisten ska utvisas ur Sverige med livstids återvändandeförbud. Frågan har sedan dess överklagats till Migrationsöverdomstolen, som i ett yttrande i slutet av februari konstaterade att man ansåg att regeringen skulle fastställa Migrationsverkets beslut.

I torsdags beslutade regeringen att överklagandet ska avslås. Beslutet undertecknades av justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Advokaten: Felaktigt

Under många års tid har journalisten haft nära kontakter med ambassaden och personer som är kopplade till den kinesiska regimen i Sverige.

Förra året pekades hon ut i en rapport som publicerades av Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet. Den handlade om kinesiskspråkiga diasporamedier och deras koppling till Kommunistpartiets påverkansarbete.

Hennes juridiska ombud, advokat Leutrim Kadriu, framhåller i yttranden att processen inte är rättssäker och att den profil som Migrationsverket och Säpo tillskriver hans klient är ”synnerligen allvarlig”, men bygger på felaktiga uppgifter.

Publiceringen är en del i ett internationellt samarbete där UG och GP undersöker Kinas operationer i Europa.

Har arrangerat utställningar om Xinjiang

Den kinesiska journalisten fick visum till Sverige första gången under 2005, och permanent uppehållstillstånd 2008.

Utöver att jobba som journalist har hon även tagit en rad kinesiska myndighets- och företagsdelegationer till Sverige. Hon har då bland annat försökt ordna besök på olika departement, vilket framgår från e-postmeddelanden som hon skickat.

Genom föreningar som hon är aktiv inom har hon också arrangerat en rad evenemang som stödjer den kinesiska regimen, till exempel flera fotoutställningar om regionen Xinjiang, där närmare en miljon av den muslimska minoriteten uigurer satts i läger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.