SVT:s Uppdrag granskning avslöjar, i samarbete med Göteborgs-Posten, att regeringen förra veckan beslutade att en kinesisk journalist ska utvisas ur landet – med livstids återvändandeförbud. Hon bedöms vara ett allvarligt hot mot rikets säkerhet.
Beslutet kommer efter ett ingripande från Säkerhetspolisen i oktober förra året.
– När en person utgör ett säkerhetshot så vidtar ju vi, Säkerhetspolisen, åtgärder utifrån de verktyg vi har för att förhindra brott mot Sveriges säkerhet helt enkelt, säger Karl Melin, presschef på myndigheten.
Han uttalar sig i generella termer.
Det har framförts kritik mot Säkerhetspolisen om att de anklagelser som ni lägger fram i sådana här fall är vaga och ospecifika, har ni tillräckligt på fötter för en sådan här process?
– När det gäller själva processen så är det ju en process som Migrationsverket har att ta ställning till, och sen som det finns möjlighet att ta vidare i olika instanser. Och där är det som så att de som fattar beslut har tillgång till ett gediget material.
I det här fallet har ni påstått att den här personen har bedrivit säkerhetshotande verksamhet i Sverige i över tio års tid. Varför har det dröjt så länge för er att agera?
– Det är som sagt svårt för mig att besvara och gå in på ett enskilt ärende gentemot en enskild person, utan jag kan bara konstatera att vi bedriver verksamhet för att förhindra brott mot Sveriges säkerhet. Och det gör ju vi löpande. När vi kan agera, ja då agerar vi.
Vad ser ni för utsikter att kunna verkställa utvisningen, i och med att ni tidigare har haft problem med det?
– Ja, det får bli en senare fråga, så det vill jag inte närmare gå in och spekulera kring.
Kinesiskt spionage i Sverige – och tidigare domar
• Kina bedriver omfattande spionage och underrättelsearbete i Sverige, enligt Säkerhetspolisen. Landet utgör enligt myndigheten ett av de främsta hoten – och fokuset som man lägger på Kina har ökat kraftigt de senaste åren.
• Så sent som för någon vecka sedan avslöjades det att cyberspioner kopplade till den kinesiska säkerhetstjänsten riktat in sig på politiker i en rad länder – bland annat i Sverige.
• I Sverige finns sedan tidigare två fällande domar rörande kinesiskt flyktingspionage. En av de underrättelseofficerare som pekats ut i de fallen arbetade under täckmantel som journalist på det kinesiska Kommunistpartiets propagandatidning Folkets Dagblad. Den journalist som regeringen nu har beslutat ska utvisas, arbetade under en tid samtidigt för samma tidning i Sverige.