• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Experter: Därför är skatteflykten ett problem som berör oss alla

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Advokatbyråer, banker och bolagsförmedlare med experter helt inriktade på att undvika skatt. Det som kallas för offshoreindustrin behöver inte var olagligt, ändå menar flera experter att det är något skattebetalare borde bry sig om. Här förklarar de varför.

Torsten Fensby har under mer än två årtionden förhandlat med de flesta av världens så kallade skatteparadis eller offshore-ekonomier, platser med låg eller ingen skatt. Först för handelsorganisationen OECD, senare för Nordiska ministerrådets räkning.

Under de 20 åren har han sett dem bli allt fler – mellanhänderna som förmedlar upplägg för rika privatpersoner och företag i skatteparadisen. Att det kommer fler avslöjanden efter Panamadokumenten kommer inte som en överraskning.

Paradisläckan

– Det förvånar mig inte alls. Det som sker just nu är att offshore-sektorn håller på och äter sig längre och längre in i samhällskroppen. Och att vi konstant konfronteras med det oacceptabla i en sådan omfattning att till slut reagerar vi inte längre, det blir acceptabelt på något sätt, säger Torsten Fensby.

Namn på 2.000 svenskar

I Paradisläckan hittar vi namn på 2.000 svenskar. Men frågan är – måste det vara olagligt att placera sina tillgångar på en plats där de blir beskattade mindre eller inte alls?

Svaret är nej, säger Torsten Fensby. Från att ha främst handlat om brottslig verksamhet under 1990-talet är offshore-industrin i dag ofta laglig. Ändå menar han att den ”legala skatteflykten” är allvarlig, då den omsätter långt mer pengar än den rent brottsliga verksamheten.

– Om du inte betalar den skatt du ska betala vare sig du gör det på ett olagligt eller lagligt sätt så får ju staten mindre pengar in för att finansiera de offentliga utgifterna. Och det påverkar ju alla åtaganden staten har när det gäller infrastruktur, välfärd – allting. Och jag menar att vi ser konsekvenserna av det i dag.

Skattemedlen påverkar oss alla

Inte olagligt, men uppenbart orättvist. Det säger Alex Cobham, chef för Tax Justice Network, en internationell tankesmedja som arbetar för ett rättvisare internationellt skattesystem.

– Att betala skatt är en social handling. Vi gör det av två skäl, dels för att vi kan se att pengar omfördelas för att hjälpa människor som har det sämre, dels för att vi förutsätter att alla betalar skatt. Om vi slutar tro på det, för att personer kan använda sig av dolda, anonyma företag eller andra metoder, så börjar vi andra betala mindre skatt också, och det är dåligt för alla.

Marina Walker har samordnat den globala granskningen av Paradisläckan. Även hon menar att skatteflykten är något som berör oss alla.

– Vi bör bry oss då det är djupt orättvist och upprörande, som i några av de upplägg vi ser. Då har det ett allmänintresse, för i slutänden påverkar det var och en när staten inte har skattemedel nog för att ge våra barn en bättre skola eller bättre utrustning till sjukhusen.

Fakta: Paradisläckan

Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13,4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier.

Läckan kom först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung till del. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som tillsammans med 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet. Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.

Datan består av handlingar som rör 180 olika länder. Det handlar bland annat om bolagshandlingar, passkopior och e-post. Informationen i dokumenten spänner över nästan 70 år, 1950 till 2016.

De flesta av de läckta dokumenten kommer från juristbyrån Appleby som har kontor i flera av världens skatteparadis. Förutom Appleby har även dokument läckt från en annan juristbyrå – Asiaciti Trust i Singapore.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradisläckan

Mer i ämnet