En fällande dom i Högsta domstolen efter en dödskjutning i Märsta kan göra att fler misstänkta i gängskjutningar fälls, enligt riksåklagare Petra Lundh. Se bilderna från rättegångarna i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En fällande dom i Högsta domstolen efter en dödskjutning i Märsta kan göra att fler misstänkta i gängskjutningar fälls, enligt riksåklagare Petra Lundh. Se bilderna från rättegångarna i videon ovan. Foto: Uppdrag granskning: ”Där mördare går fria – vad hände sen?”

Fler kan fällas för gängskjutningar efter dom i Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En fällande dom i Högsta domstolen efter en dödsskjutning i Märsta kan göra att fler misstänkta fälls i gängskjutningar, enligt Riksåklagaren (RÅ). RÅ pekar på att domen redan varit vägledande.

– Vi är väldigt nöjda. Vi har sett i domar att det finns skrivningar som visar att avgörandet i HD har kommit till nytta, säger Eva Bloch, byråchef vid Åklagarmyndigheten som hanterat RÅ:s process i Högsta domstolen.

Den fällande domen i HD kom i februari i år och handlar om det så kallade busshållplatsmordet i Märsta, då en man mördades med flera skott. Gärningsmannen försvann på elsparkcykel, enligt vittnen.

Flera månader efter mordet grips en misstänkt. Hans dna finns på patronhylsor på mordplatsen. I hans bostad finns en jacka, som liknar den man ser på övervakningsfilmen, med hans dna på och med offrets blod.

Mannens förklaring är att han är bekant med kriminella och genom dem kan ha kommit i kontakt med vapen och ammunition som lämnat spår.

Friades i hovrätten

I tingsrätten dömdes mannen för mordet till livstids fängelse. Men hovrätten gjorde en annan värdering av samma bevisning och kom fram till att det kunde finnas en alternativ gärningsman.

Den misstänkte mannen försattes på fri fot. RÅ valde att driva fallet vidare till HD eftersom man ansåg att det handlar om hur man värderar så kallad indiciebevisning.

När HD tog upp fallet hade den misstänkte mannen hunnit försvinna ur landet, men rättegången genomfördes ändå. HD fällde honom för mord på samma bevisning som tidigare lett till en friande dom. Enligt HD var bevisningen ”vid en sammantagen bedömning” så stark att det ”är ställt utom rimligt tvivel att han är gärningsman”.

Lättare att döma när vittnen saknas

Enligt RÅ har den fällande domen redan påverkat hur domstolarna dömer. Det är tydligare hur man ska döma i indiciemål där det saknas vittnen som kan peka ut en gärningsman, anser RÅ.

– Man hänvisar till Högsta domstolens fällande dom. Det var det vi hoppades på, säger Eva Bloch.

Men det finns de som anser att RÅ överdriver betydelsen av HD-domen. Christian Dahlman, professor i juridik och expert på bevisvärdering, påpekar att samma dag som den fällande domen kom HD med en annan dom i ett liknande fall.

I det så kallade Årsta torgs-fallet friade HD de män som tidigare fällts i hovrätten för bland annat mordförsök.

”Så vilka signaler sänder HD till underrätterna när man publicerar dessa två avgöranden samtidigt? Riksåklagaren uttalar sig som om HD bara publicerat busshållplatsmordet och Årsta torg-domen inte finns. HD säger att indicier skall läggas samman, men detta är ingen nyhet och behöver inte leda till en fällande dom”, kommenterar Christian Dahlman.

Uppdrag granskning-avsnittet ”Där mördare går fria – vad hände sen?” visas på onsdag den 19 juli i SVT1 kl 20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.