Kadry El Naggar äger företaget Swedish Connections. Foto: SVT

”Folk köper fastigheter som de köper guld”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Ett stort antal nedgångna fastigheter i svenska landsbygdsorter har sålts till köpare i Mellanöstern. Företaget Swedish Connections uppger på sin hemsida att de sålt över hundra fastigheter i Sverige. Men flera av köparna känner sig lurade och säger att de lockades med permanent uppehållstillstånd. Bakom Swedish Connections, och bolaget Dubai Egypt Sweden med snarlik verksamhet, står Kadry El Naggar.

– Ja det är mycket lätt. Det finns mycket folk i hela arabområdet, som har vad man kan kalla extrapengar. Till exempel här i Sverige kan folk dricka för sina extrapengar. Men andra tycker om att köpa fastigheter. Det är inte var som helst som man kan köpa fastigheter och det är det som är bra här i Sverige. Vem som helst kan köpa en fastighet, i Sverige är det billigt, säger Kadry El Naggar om sin affärsidé.

Ett stort antal av de nära 90 tomter och hus som Uppdrag granskning har hittat med kopplingar till Swedish Connections är i mycket dåligt skick.

UG – Swedish Connection

– Det finns de i arabländerna som tycker om att köpa Fiat. Och i Sverige finns det dem som inte tycker om Fiat-bilar. Det finns de som köper gamla, det finns de som köper nya. Alla är olika här i världen. Det är mycket bra för den som köper något billigt och renoverar själv, säger Kadry El Naggar.

Men många av fastigheterna renoveras inte. De är i dåligt skick när de köps, och de lämnas sedan att förfalla. Och kommunerna får sällan tag på ägarna på grund av knapphändiga uppgifter i lagfarten.

– Det finns olika fall. Det finns folk som köper en fastighet som de köper guld. Det är en arabisk mentalitet. Även om man inte utnyttjar det själv kanske deras barn eller barnbarn gör det. De placerar sina pengar så, säger Kadry El Naggar.

Swedish Connections verksamhet har orsakat åtskilliga klagomål till bland annat svenska ambassaden i Abu Dhabi. Men Kadry El Naggar menar att han inte har något att dölja, och han vill inte bemöta den kritik mot Swedish Connections som Uppdrag granskning har tagit del av.

– Jag vill ha fakta. Du säger ”folk som ringer”, vilka är dessa som ringer? Det är inte sant. Inte alls, säger han.

Flera av Swedish Connections kunder uppger att fastighetsaffärerna i Sverige presenterats som en snabb väg till permanent uppehållstillstånd. Kadry El Naggar säger att det inte stämmer och att han inte har något att dölja.

– Det står faktiskt på vår hemsida att vi inte ansvarar för detta. Vi startar företag och vi säljer fastigheter, inget annat alls. För frågor angående uppehållstillstånd för egenföretagare och sådana grejer får du kontakta ambassaderna eller utrikesdepartementet, det står på hemsidan. Vi har ingenting med det att göra.

Företaget har sedan i våras en ny hemsida med en text om att de inte ger något visum eller uppehållstillstånd och inte heller kan garantera något sådant eftersom det beslutas individuellt av Migrationsverket.

Men en dold inspelning från ett säljmöte på Swedish Connections kontor i Kairo, Egypten, i oktober i år visar att företaget fortsätter att ge sken av att en fastighetsaffär snabbare kan ge permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Och det finns mer som pekar på att företaget till och med försöker utöka sin verksamhet. På sin hemsida söker de nya säljare, och säger sig vilja erbjuda sina tjänster i fler länder. Ett nytt kontor öppnade förra sommaren i Casablanca i Marocko under namnet El Naggar Group. Affärsidén är fortfarande densamma, att starta företag i Sverige och att sälja svenska fastigheter. Och i våras höll företaget återigen en av sina årliga konferenser i Kairo.

Det flesta av klagomålen mot företaget som kommit in till de svenska ambassaderna ligger några år tillbaka i tiden. Och flera som Uppdrag granskning pratat med i Kairo säger att annonserna med svenska fastigheter försvunnit ur dagstidningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Swedish Connection

Mer i ämnet