Foto: SVT / FOI

Försvarsmakten gav klartecken till Kina-affären

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Nya dokument som Uppdrag granskning kan publicera visar att Försvarsmakten godkände FOI:s bulvanliknande upplägg med KTH. Här framgår att samarbetet kring Edge skulle kunna öppna för nya marknader och nya kontrakt.

Uppdrag granskning kunde igår avslöja att FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut i hemlighet under flera år förhandlat om ett samarbete med världens största diktatur – Kina – om FOI:s programvara Edge. I dokumenten framgick att Kungliga tekniska högskolan, KTH skulle användas som en form av bulvan eftersom FOI inte får samarbeta med Kina, på grund av vapenembargo och ett svenskt förbud mot försvarsrelaterad forskning med diktaturen.

FOI och KTH tillbakavisade uppgifterna om bulvanupplägg och hänvisade till att förhandlingarna om ett samarbeta med kinesiska CAE handlade om normalt forskningssamarbete.

Uppdrag granskning – Kinaaffären

Försvaret godkände

Men Uppdrag granskning kan idag avslöja att även Försvarsmakten visste om – och godkände – FOI:s planer på att ge Edge till kineserna via KTH.

Ett halvår innan generaldirektör Jan-Olof Lind skriver under det nu omtalade avtalet om Edge skickar en av FOI:s chefer ut en förfrågan till Försvarsmakten. Det är en så kallad ”Hemställan” – en ansökan om samtycke – om att få låta KTH återlicensiera Edge till Kina.

Några månader senare, i februari 2012, ger Försvarsmaktens högkvarter sitt tillstånd. Men inte bara det. I svaret skriver högkvarteret att en utlicensiering till Kina på sikt kan ge Försvarsmakten tillgång till kunskap inom flygområdet som är av intresse att utveckla svenskt stridsflyg. Och att upplägget med Edge och KTH möjliggör samarbete med Kina.

”Edge kan utgöra grund för samarbeten med länder som FOI har svårt att arbeta med, t.ex. BRIC-länderna” (samlingsnamn för tillväxtländerna Brasilien, Ryssland, Indien och Kina).

Ses som en möjlighet

Men Försvarsmaktens högkvarter går ett steg längre. På FOI:s fråga om att låta KTH återlicensiera Edge till Kina svarar Försvarsmakten att samarbetet kring Edge ses som en möjlighet att nå ”nya ekonomier”.

”Nya marknader betyder nya kontakter och framtida beställningar/kontrakt/projekt vilket gagnar svensk flygforskning och flygverksamhet”.

Formuleringar Uppdrag granskning känner igen från interna dokument på FOI. I ett av de PM som anger syftet med att använda KTH mellanhand mot Kina beskrivs hur Edge kan spridas till länder som FOI har svårt att arbeta med, till exempel Kina, att FOI inte behöver förknippas med de länder KTH tecknar avtal med – och så:

”Nya marknader betyder nya kontakter och framtida beställningar/kontrakt/projekt.”

”Ligger i svenskt intresse”

Erik Lagersten, Informationsdirektör Försvarsmakten, berättar att underlaget för Försvarsmaktens beslut kom från FOI, och att Försvarsmakten inte haft anledning att ifrågasätta myndighetens bedömning.

– Det ligger i svenskt intresse att svensk forskning och utveckling ligger i framkant, och eftersom det inte omfattades av någon försvarssekretess eller skadade Försvarsmakten så lutar vi oss mot FOI:s bedömningar – att det låg i svenskt intresse. Det hela bygger på en bedömning som FOI gör.

Vad är det för kontrakt och beställningar som ni ser ska komma från Kina som ett resultat av Edge?

– Vi har fått vårt från FOI och har ingen anledning att ifrågasätta det. Vår uppgift är inte att hantera export av varor och tjänster utan vi utgår från vad andra myndigheter säger. Och eftersom Edge enligt ISP och FOI inte omfattades av någon försvarssekretess, eller något exportförbud, så lutar vi oss mot den bedömning FOI gör.

Så du ser inga problem med de här formuleringarna?

– Nej, för att de kommer från FOI:s egen bedömning – och det är en fråga som FOI får svara på. Och generaldirektören har tydligt uttryckt hur han uppfattar det här.

FOI har inte gått att nå för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppdrag granskning – Kinaaffären

Mer i ämnet