Guide: Maktstriden och skandalerna i Handelsbanksfären

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Bolagen i Handelsbanksfären uppskattades vara värda 935 miljarder kronor och männen som styrde satt på nycklarna till svensk industri. Men efter skandalavslöjanden om jaktresor och exklusiva förmåner tvingades den mäktigaste personen i svenskt näringsliv lämna alla sina uppdrag. Här är en guide till maktstriden som följde.

Sverker Martin-Löf hyllades som kejsaren av svensk industri. Mot slutet av karriären var han ordförande för både SSAB och SCA, vice ordförande för Ericsson och Handelsbanken och satt i styrelsen för Skanska.

LÄS MER: Dödshot och spionage under maktskiftet i Handelsbanksfären

Som ordförande i Handelsbankens maktbolag Industrivärden satt han på toppositionen i det svenska näringslivet. 

Men strax före pensionen förändrades allt:

Spanienresan. Hösten 2014 reser Industrivärdens toppskikt med skogsbolaget SCA:s privatjet till Spanien för att jaga och planera sfärens framtid. Med på resan finns bland annat vd:arna för Handelsbanken, Industrivärden och SCA. 

Sverker Martin-Löf har uttryckligen förbjudit finansmannen och minoritetsägaren Fredrik Lundberg att följa med på resan där tronskiftet i sfären ska slås fast. Högst upp på önskelistan att ta över som Handelsbankens styrelseordförande är bankens vd Pär Boman.

Skandalrubrikerna. Kort därefter briserar den så kallade SCA-skandalen. Svenska Dagbladet avslöjar hur SCA:s ordförande Sverker Martin-Löf använt sfärens privatflyg till exklusiva jaktresor och fått en rad andra förmåner. Han pekas ut som alfahannen i en herrklubb och Handelsbanksfären kastas in i en kris.

Maktskiftet. Våren 2015 lämnar Sverker Martin-Löf alla sina styrelseuppdrag, till följd av medias rapportering. Handelsbankens dåvarande vd Pär Boman tar över som ordförande för både banken och SCA – precis som Sverker Martin-Löf önskat.

Utredningen. I april 2015 presenterar SCA:s externa utredare sin granskning och riktar hård kritik mot bolaget – men säger samtidigt att inga formella fel begåtts. Alla resor med flyget har varit kopplade till arbetet, även om det ibland ingått nöjesinslag, enligt granskarna. 

Sveket. Pär Boman överraskar många när han går sin egen väg och vill göra upp med den gamla kulturen i Handelsbanksfären. Flera direktörer får sparken, SCA:s affärsflyg säljs och revisorer byts ut. Han lanserar finansmannen och minoritetsägaren Fredrik Lundberg som ny ordförande i Industrivärden – samme man som förbjöds att resa med till Spanien av Sverker Martin-Löf.

Hotbilden. Uppdrag granskning kan nu avslöja hur Pär Boman och Fredrik Lundberg vid ett möte 2015 övervakades av ett privat säkerhetsbolag, anlitat av SCA. Under en tid tvingades Pär Boman leva med livvakter på grund av hotbilden mot honom. Sverker Martin-Löf säger att han inte gett order om att anlita något säkerhetsbolag med uppgift att bedriva spaning och SCA:s nuvarande kommunikationschef säger att han inte har någon kännedom om det. 

Sverker Martin-Löf uppger för Uppdrag granskning att hans avgång redan var planerad och att det därför inte var en förnedrande sorti. Han var 71 år och hade redan arbetat på övertid för Handelsbanksfärens bästa. Han säger också att han använde affärsjet för att klara av alla styrelseuppdrag och hinna läsa papper.

Se hela granskningen i serien ”Banken och brödraskapet” – de första två avsnitten finns redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.