Ex-militärer, dörrvakter och tidigare Säpoagent kopplas till övervakningen: ”Mycket kriminaliserat”

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Dödshot, spikar i bildäcken och familjemedlemmar som utsattes för hotfulla situationer. Hotbilden under 2015 mot Handelsbankens nya ordförande Pär Boman togs på största allvar av Säkerhetspolisen som betraktade händelserna som en fråga om rikets säkerhet.

Avslöjanden om exklusiva förmåner och jaktresor var startskotten för den så kallade SCA-skandalen 2014. I kölvattnet av den följde en maktstrid inom Handelsbanksfären där det gick så långt att bankens ordförande Pär Boman under en tid tvingades leva med livvakter.

LÄS MER: Dödshot och spionage under maktskiftet i Handelsbanksfären

Information om försök till buggning, dataintrång och en hotbild mot bankens ordförande Pär Boman togs på stort allvar av Säpo. Eftersom vissa banker har en så kallad “systemkritisk funktion i samhället” betraktas den typen av händelser som en fråga om rikets säkerhet.

– Flera säkerhetsbolag utförde fysisk övervakning av Boman, alltså spioner. Det var också allvarliga hot mot honom och hans familj. Det var riktigt, riktigt smutsigt, säger en källa med god insyn i maktstriden till Uppdrag granskning.

Ex-militärer bland övervakarna

När Handelsbanken satte in motspaning lyckades de fånga några av männen – som de trodde låg bakom spionaget på Boman och andra inom sfären – på bild.  I flera fall kunde deras identiteter konstateras. Det är ex-militärer, dörrvakter och en före detta Säpo-agent som jobbar som säkerhetskonsulter.   

– Det mest intressanta var att flera individer också hade tydliga relationer med organiserad brottslighet. En av de kända grupperingarna i Stockholm kunde jag se ingå i de här strukturerna, berättar källan.

GW: Mycket kriminaliserat

Joakim Söderström, vd för organisationen Säkerhetsbranschen, säger att de finns till för att skydda, hjälpa och ställa till rätta – och för att motverka kriminalitet.

– Att då låta sig involveras i den här typen av maktkamper mellan höga näringslivsföreträdare, då har vi gått ifrån syftet till varför vi finns till. Sånt ska inte vi syssla med. Och om det här har förekommit så är det totalt oacceptabelt.

Leif GW Persson, professor i kriminologi, ser också allvarligt på uppgifterna om försök till buggning och dataintrång:

– Det är absolut mycket kriminaliserat, dels under skälen som gäller alla, men det är också kriminaliserat i relation till deras roll, deras verksamhet.

På vilket sätt då, menar du?  

– De riskerar ju att förlora sina rättigheter som säkerhetsföretag om de har några.

”Vill inte fördjupa den frågeställningen”

Två källor med direkt insyn bekräftar för Uppdrag granskning att spaningen mot Pär Boman 2015 utfördes av ett säkerhetsbolag anlitat av skogsbolaget SCA. 

– Det har jag ingen som helst kännedom om, säger SCA:s kommunikationschef Björn Lyngfelt.

I dag vill Pär Boman inte kommentera detaljerna i hotbilden mot honom. 

– Jag vill inte fördjupa den frågeställningen för att den kommer så nära på min familj och jag har lämnat ett löfte. Jag skulle bryta det om jag utvecklade ämnet.

Se hela granskningen i serien ”Banken och brödraskapet” – de första två avsnitten finns redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.