Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här möter svenska aktivisten Ida Edling några av kvinnorna som drev fram gårdagens historiska dom i Europadomstolen. Foto: Kalle Segerbäck/SVT

Här är länderna som dömts till skärpt klimatpolitik – del i global rörelse

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De aktivister som har stämt Sverige och kvinnorna bakom gårdagens klimatdom mot Schweiz är en del av en global rörelse. Minst 15 länder har hittills dömts för klimatrelaterade frågor. Lucy Maxwell som samordnar klimatprocesser världen över:

– Många vill veta vad som har fungerat i andra länder och vilken vetenskap som är användbar.

Lucy Maxwell arbetar för Climate litigation network, som bland annat har hjälpt organisationen Aurora med att stämma den svenska staten för sin klimatpolitik.

– Auroramålet är en del av en våg av klimatmål som drivs av unga människor mot sina stater runt om i världen, säger hon.

Uppdrag granskning har tittat på 77 fall där personer eller organisationer har stämt sin stat. Många pågår fortfarande, men totalt har det hittills resulterat i 15 länder som på ett eller annat sätt beordrats till förändringar i klimatpolitiken. Processerna kan dock handla om vitt skilda saker: Från utsläppsminskningar till att till exempel ta hänsyn till klimatet vid miljöprövning av kolkraftverk.

Pourmokhtari: Processerna påverkar politiken

Klimat– och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) ser positivt på utvecklingen och bedömer att målen och domsluten i stort påverkar politiken.

– Absolut. Inte minst genom att det är ett ytterligare sätt att lyfta upp frågan på agendan, säger hon.

Mål som liknar svenska Aurora

Lucy Maxwell från Climate litigation network pekar på två rättsprocesser som liknar Auroramålet: En som utspelade sig i Tyskland och en i Nederländerna. Båda resulterade i fällande domar där länderna beordrades att sätta nya mål för utsläppsminskningar.

Det finns också många liknande fall där domstolen antingen avvisat målet eller gett staten rätt. I Österrike avvisades till exempel ett mål där 12 barn stämde sin stat i början av 2023. Domstolen menade att en dom till förmån för barnen hade inneburit en lagändring, och det är bara folkvalda politiker som får ändra lagar. Även i länder som Mexiko, Storbritannien och Indien har stämningsansökningar inriktade på statens klimatambitioner avvisats.

Faktaruta: Översyn av globala klimatmål

Uppdrag granskning har tittat på 77 fall där människor och organisationer har stämt sina stater.

33 av de målen pågår fortfarande.

Totalt har processerna hittills resulterat i att 15 länder på ett eller annat sätt beordrats ändra på sin klimatpolitik. Med att ändra sin politik menas att antingen tvingas justera sin klimatpolitik generellt eller ändra punktvisa beslut som till exempel beslut om kolkraftverk.

29 av de målen drivs helt eller delvis av unga. I många av de fallen används generationsfrågan som ett argument: Att klimatomställningen skjuts på unga och framtida generationer. Av de som prövats har de unga fått rätt i tre av dem och staten vunnit i fyra.

Klimatmålen har hittats främst men inte uteslutande via databasen Climate Change Litigation Databases som drivs av Columbia University.

Länderna med domstolsbeslut om klimatet

Nederländerna

Belgien

Pakistan

Sydafrika

Irland

Nepal

Colombia

Frankrike

Tyskland

Australien

Ecuador

Brasilien

Chile

Storbritannien

Schweiz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.