Tredelad bild. Till vänster: person med grå jacka. I mitten: person med mörkt ytterplagg. Till höger: person med bandage och vit kavaj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lärare är rädda för att komma emellan” – hör röster om gängens makt i skolan. Foto: Åke Wehrling

Hör skolpersonal och elever om rädslan för gängen i skolan

Publicerad
Uppdrag granskning ·

När gängen rekryterar allt yngre personer för att utföra grova våldsuppdrag tränger kriminaliteten in i skolans värld. Det finns elever i svenska skolor med ett våldskapital som skrämmer skolpersonalen till tystnad.

– Vi kan inte vika ner oss för barn. Det går inte. För det är vi som ska uppfostra dem och hjälpa dem ut i världen till ett vettigt liv, säger läraren Joachim Svärd.

”Hassan” går sista året i gymnasiet och har kopplingar till kriminella gäng. Han berättar för Uppdrag granskning att han både burit vapen och droger under skoltid.

– Jag satt i klassrummet med gröningen, haschen, vad det än var. Ingen lärare sa någonting till mig. Och jag vet att lärare kände lukten, säger han.

”Hassans” fall är inget undantag.

”För min egen säkerhet”

Skolpersonal och elever vittnar för Uppdrag granskning om att lärare ser kriminaliteten i skolan – men de vågar inte larma.

– Det råder en tystnadskultur bland en del i personalgruppen, säger en person som ansvarar för trygghetsarbetet på en skola.

Se hela reportaget: Gängskolan i SVT Play

Flera personer som Uppdrag granskning sökt kontakt med vågar inte prata om sin arbetssituation.

– Jag måste tänka på att jag inte utsätter varken min familj eller mina syskon för någonting. Jag kan inte göra det för min egen säkerhet, säger en anonym skolanställd.

Eleverna: Måste sätta ner foten

Karam, som går sista året på gymnasiet, och Ugge, som nyss tagit studenten, utbildar sig till ungdomsledare. De känner igen problembilden.

– Jag har sett att lärare är rädda för att komma emellan dessa bråk och konflikter gällande kriminella gäng. Och det är ganska förståeligt faktiskt, säger Karam.

Men lärarna måste ändå våga säga ifrån, menar Karam och Ugge.

– Om inte lärarna sätter ner foten redan i tidig ålder kommer våldsdåden fortsätta och eleverna kommer tycka att det är helt normalt att de kan bete sig hur de vill. Det är därför många lärare får hot och förföljelse utanför jobbet också, säger Ugge.

Läraren: ”Gör det för hela samhället”

Joachim Svärd är lärare och skyddsombud på en skola som har haft stora problem med kriminella elever. I dag har trenden vänt.

Och eleverna vet att alla brott som begås på skolans område polisanmäls, berättar Joachim Svärd.

– Till syvende och sist är det faktiskt den enda vägen att gå. Vi måste göra det här. Vi gör det inte bara för oss. Vi gör det för eleverna och vi gör det för hela samhället.

De senaste tio åren har antalet unga i högstadie- och gymnasieålder misstänkta i mordutredningar ökat med över tusen procent. Källa: Åklagarmyndigheten. Foto: SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.