Två journalister på presskonferens, den vänstra blurrad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om den kinesiska journalistens liv i Sverige. Foto: SVT

Journalist utpekad som säkerhetshot – har utvisats till Kina

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den kinesiska journalist som enligt Säpo har bedrivit säkerhetshotande verksamhet i Sverige under mer än tio års tid, har nu utvisats till Kina.

Det framgår av myndighetshandlingar som GP och SVT:s Uppdrag granskning tagit del av – och från hennes egen hemsida.

”Efter 18 år borta från Peking är jag tillbaka igen”, skriver hon själv om sitt nya liv.

Under våren kunde GP och Uppdrag Granskning tillsammans avslöja att regeringen fattat beslut om att den kinesiska journalisten skulle utvisas på livstid. Detta eftersom hon bedömdes kunna utgöra ett allvarligt hot mot Sveriges säkerhet.

Journalisten har bott här i nästan 20 år och har enligt Säpo bedrivit säkerhetshotande verksamhet i över ett decennium. Den kinesiska ambassaden i Sverige beskrev avslöjandet om utvisningen som ”smutskastning och attacker”.

I handlingar från Kriminalvården framgår det att journalisten inte längre är kvar i häktet, där hon suttit i förvar sedan hon frihetsberövades i oktober förra året. Och enligt Migrationsverket är hennes svenska uppehållstillstånd återkallat.

Skriver om sina känslor för Peking

Nu har utvisningen genomförts – vilket hon själv bekräftar i en artikel på sin egen hemsida.

”Efter 18 år borta från Peking är jag tillbaka igen. Jag ska återupptäcka miraklet som det är att älska dig!”, skriver hon.

I artikeln beskriver hon att det har blivit färre människor och bilar på gatorna och gör jämförelser mellan vädret i Sverige och Kina.

Säpo: När vi har möjlighet att verkställa så gör vi det

Vad anklagelserna mot journalisten består i är ännu oklart. GP och SVT har sökt henne utan svar. Enligt hennes försvarare, advokat Leutrim Kadriu, riskerade hon att gripas vid ett återvändande till Kina. Något som inte verkar ha besannats.

– Hennes bestämda uppfattning har hela tiden varit, och är, att hon inte utgör ett hot mot Sveriges säkerhet, säger Leutrim Kadriu till SVT.

Säkerhetspolisen som ansvarar för verkställandet av utvisningar enligt LSU, lagen om särskild kontroll av vissa utlänningar, är fåordig om ärendet.

– Det är svårt att gå in på det enskilda ärendet, men man kan ju alltid konstatera att när vi har möjlighet att verkställa så gör vi det, säger Säkerhetspolisens presschef Karl Melin.

Lagen om särskild kontroll av vissa utlänningar (LSU)

Lagen infördes 2022. Med stöd av lagen kan en utlänning i Sverige utvisas om denne kan utgöra ett allvarligt hot mot Sveriges säkerhet eller kan antas komma att begå eller på annat sätt medverka till ett brott enligt terroristbrottslagen.

Utvisningar enligt LSU kan endast initieras av Säkerhetspolisen. I första instans är det Migrationsverket som prövar ärendet. Regeringen fattar det slutliga beslutet om utvisning. Lagen ersatte den tidigare lagen om särskild utlänningskontroll, från 1991.

Den som blir föremål för utvisning enligt LSU behöver inte vara misstänkt för något brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.