Kim vittnar om hur Robin låstes in: ”Förstår inte varför jag inte sa något”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Kim arbetade på Robins boende från starten och fram till 2016. Han berättar att Robin ofta låstes in av personal – ibland under flera timmar. Uppdrag granskning kan nu berätta att inlåsningarna fortsatt och pågår än idag, tvärtemot vad personal och Robins förvaltare har sagt.

Kim berättar att personalen på boendet arbetade i 24-timmarspass med så kallad sovande jour, vilket innebär att han befann sig i huset ett dygn åt gången.

Nu har han bestämt sig för att berätta hur han under den tiden upplevde behandlingen av Robin.

Bakom stängda dörrar

– Jag förstår inte riktigt varför jag inte sa något redan då. Det är en stor del av att jag väljer att prata med er. Det är för att man ska kunna rättfärdiga det man gjorde fel då, säger Kim till Uppdrag granskning.

“Då var han inlåst hela nätterna”

Robin är 26 år och har diagnosen autism och lindrigare intellektuell funktionsnedsättning. Han har också så kallade “utmanande beteenden”, vilket kan innebära att han skadar sig själv eller blir utåtagerande.

Oavsett diagnos finns inget lagligt stöd för att låsa in en person på ett boende som styrs av LSS. Ändå är det precis vad som skett på Robins boende. Enligt Kim, som först berättade om inlåsningarna för SVT Jönköping i juni förra året, var det ingen ovanlighet.

Hur länge kunde han vara inlåst?

– Flera timmar. Mycket var ju nätter, då var han inlåst hela nätterna, berättade Kim för SVT.

Robin har nu bott på boendet i över sex år. Foto: Privat

Personal och Robins förvaltare försäkrade då att inlåsningarna låg längre tillbaka i tiden – något Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, valde att lita på. Men Uppdrag granskning kan nu avslöja att inlåsningarna hela tiden har fortsatt. Och att de pågår än idag.

Kim berättar nu att en del i personalstyrkan tog upp det med chefen, men att chefen då svarade att det var okej att låsa in.

– Det var okej att låsa in honom, bara det inte satt några vred på dörren.

“Ett svårt beslut att ta”

Inlåsningarna har ingått i en handlingsplan där personalen uppskattat Robins mående på en skala från ett till sju. När måendet är på sex eller sju har inlåsning kunnat bli aktuellt.

– Vi är väl medvetna om att man inte får låsa in någon. Det fanns ju en anledning till att vi samrådde med många och även bollade med Ivo, eftersom det faktiskt är ett mycket ovanligt beslut vi tog. Men det var för personens bästa, säger Inger Adolfsson, före detta verksamhetschef för boendet.

Elisabeth Andersson, socialchef i Gnosjö kommun, anser inte att Robin har farit illa på boendet. I ett mejl till Uppdrag granskning skriver hon:

”Vi ser att Robins självskador successivt har minskat betydligt, detta har också gjort att målet att inte behöva låsa åt Robin sedan en tid tillbaka mer eller mindre redan är uppnått.”

Missa inte veckans Uppdrag granskning

Reportaget ”Inlåst i skogen” sänds onsdag 5 februari. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakom stängda dörrar

Mer i ämnet