Robin har diagnosen autism och lindrigare intellektuell funktionsnedsättning. Han har också svåra utmanande beteenden, som att han ibland kan skada sig själv och bli utåtagerande.
Att låsa in en person som Robin strider inte bara mot lagen – det är också ineffektivt om man vill minska det utmanande beteendet på sikt, enligt forskning på området.
– Använder man tvångsåtgärder för att hantera ett utmanande beteende så ökar man de utmanande beteendena. Vi måste arbeta för att inte tillfoga skada, att inte tillfoga trauma, säger Petra Björne, fil dr i kognitionsvetenskap som har forskat på utmanande beteenden.
“Väl medvetna om att man inte får låsa in”
Inger Adolfsson är före detta verksamhetschef vid Robins boende, och den som började med inlåsningarna.
– Vi är väl medvetna om att man inte får låsa in någon. Det fanns ju en anledning till att vi samrådde med många och att vi även bollade med Ivo, eftersom det faktiskt är ett mycket, mycket ovanligt beslut vi tog. Men det var för personens bästa.
Elisabeth Andersson, socialchef i Gnosjö kommun, medger att man i enstaka fall låst dörren om Robin.
– För oss är det väldigt stor skillnad på om man låser in någon eller om man säger att man låser åt någon, säger hon.
“Inga synpunkter alls”
Elisabeth Andersson hänvisar också till Ivos tillsynsbesök som gjordes på boendet förra våren.
– Ivo har ju, hade inga synpunkter alls på den verksamheten vi har. De sa också att, det står inte i beslutet, men muntligt sa de att de såg den här verksamhetens som ett föredöme.
Efter intervjun skriver Elisabeth Andersson i ett mejl till Uppdrag granskning att:
”Vi ser att Robins självskador succesivt har minskat betydligt, detta har också gjort att målet att inte behöva låsa åt Robin sedan en tid tillbaka mer eller mindre redan är uppnått.”
Missa inte veckans Uppdrag granskning
Reportaget ”Inlåst i skogen” sänds onsdag 5 februari. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.